Træning som hjælp gør Odenses ældre mere selvhjulpne

20/6/12 9:20

Odense Kommune

Knap halvdelen af de Odense-borgere, der har modtaget ’Træning som hjælp’ i stedet for traditionel hjemmehjælp, er blevet helt selvhjulpne igen. Det viser en evaluering foretaget af Dansk Sundhedsinstitut.

Nye tal viser, at træning i dagligdagsaktiviteter i stedet for traditionel hjemmehjælp kan støtte borgere i at blive i stand til igen at kunne klare sig helt eller delvist uden hjælp fra kommunen.

47 % klarer sig igen helt uden hjælp
Det er Dansk Sundhedsinstitut, der har foretaget evalueringen for Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Kommune.

Tallene viser, at 40 % af alle nye borgere, der har henvendt sig om hjælp til personlig pleje og/eller praktisk hjælp, har fået tilbudt et ’Træning som hjælp’-forløb. Af de borgere, der i analyseperioden har afsluttet et forløb, er 47 % blevet helt selvhjulpne. Det drejer sig om i alt 246 borgere, der i perioden fra 1. maj 2011 og frem til 28. februar 2012 har afsluttet et ’Træning som hjælp’-forløb uden behov for yderligere hjælp.

Samtidig viser analysen, at en stor del af de borgere, der efter et ’Træning som hjælp’-forløb fortsat har brug for støtte fra medarbejderne, også klarer flere opgaver i hverdagen selv.

Ældre- og Handicapforvaltningens egne tal viser, at ca. 42 % af dem, der er blevet selvhjulpne, er 80 år og derover.

- Jeg tror på, at de fleste dybest set allerhelst vil klare sig selv. Og det er her, Træning som hjælp for mig at se har rigtig stor værdi, fordi det faktisk lykkes medarbejderne at hjælpe rigtig mange til at genoptage et meningsfuldt hverdagsliv. Det er rigtig flot, udtaler rådmand Jane Jegind (V).

Også penge at spare
Dansk Sundhedsinstitut har også set på den økonomiske effekt af at indføre ’Træning som hjælp’. Her viser en estimeret beregning, at effekten af ’Træning som hjælp’ kan omregnes til en årlig besparelse på ca. 30 mio. kr.

- Træning som hjælp er et rigtig godt eksempel på, at vi ved at gøre tingene på en ny måde kan løse vores opgaver lige så godt eller bedre, samtidig med at vi får frigivet ressourcer. Og det er helt nødvendigt med de økonomiske udfordringer, vi står i. Ved at hjælpe så mange som muligt til at kunne klare sig selv, gør vi det muligt også fremover at tage vare på dem, der har brug for hjælp.

Mere om evalueringen
Dansk Sundhedsinstitut sammenligner data fra før ’Træning som hjælp’ blev indført med data fra den første periode, hvor ’Træning som hjælp’ trinvist er blevet indført i forhold til nye borgere (De enkelte grupper er altså ikke lige langt i implementeringen af ’Træning som hjælp’.). Nye borgere vil sige, at der er tale om borgere, der har klaret sig uden hjælp op til, de har fået tilbudt at deltage i forløbet. Pr. 1. april 2012 er ’Træning som hjælp’ ved at blive indført i forhold til borgere, der allerede får hjælp.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.