Bybussen bliver gratis

Infrastruktur

11/9/13 8:14

Freja Eriksen

Danmarks første kollektivt trafikuge skal få flere til at hoppe på bussen. Randers BUS-UGE lokker med gratis kørsel og muligheden for at møde Elvis Presley som chauffør. Ugen er den foreløbige kulmination på en særlig indsats for den kollektive trafik i Danmarks sjette største by. Her er bussernes forbrug af diesel reduceret med mange tusinde tons. Og der er indført et særligt årskort til pensionister.

Randers Kommune har i samarbejde med Midttrafik og busselskabet Nobina arrangeret Randers BUS-UGE, der fra den 14.-20. september skal sætte fokus på den kollektive trafik med gratis weekendkørsel og en række aktiviteter for kunderne.

En certificering som ”Grøn Transportkommune” og udnævnelsen til Årets Cykelby 2013 vidner om, at Randers Kommune tager miljøet seriøst og arbejder for grønnere alternativer og nye måder at tænke på. Det er derfor ikke overraskende, at den første kollektive trafikuge i Danmark bliver afholdt i Randers.

Borgmester Henning Jensen Nyhuus åbner officielt Randers BUS-UGE, lørdag den 14. september kl. 11 på Randers Busterminal.

”Randers BUS-UGE skal skabe opmærksomhed omkring den kollektive trafik i Randers, så flere borgere får øjnene op for, at bussen er et godt og miljøvenligt alternativ til bilen”, udtaler borgmester Henning Jensen Nyhuus. ”Styrker vi den kollektive trafik, bliver der også mindre trængsel på vejene”, fortsætter borgmesteren for Danmarks sjette største by.

Randers Kommune har tidligere iværksat en række tiltag for at forbedre den kollektive trafik. Pensionister i Randers kan købe et årskort til bybussen for 300 kroner. Det er blevet så populært at der er solgt mere end 7000 kort.

Kommunen har også indgået en unik incitamentsaftale med Midttrafik og Nobina. I aftalen bliver der blandt andet opstillet mål for mere miljøvenlig kørsel. Ligesom der er øget fokus på planlægningen af kørslen.

Allerede efter første år med aftalen var der sparet 90.000 liter diesel. CO2-udslippet var dermed nedsat med 13 procent. En positiv udvikling der fortsætter. Siden aftalen blev indgået i 2010 er der opnået en samlet reducering på 16 procent. Aftalen har også fokus på at øge antallet af passagerer i bussen.

Nu skal Randers BUS-UGE samle borgerne omkring bybusserne. Derfor er der indhentet assistance fra en række lokale aktører, som hver især giver deres bidrag til en lidt sjovere bus-oplevelse.

Elvis Presley som buschauffør

Kunderne kan derfor glæde sig til at møde Elvis, se insekter fra Randers Regnskov, høre musik fra elever på C. La Cours skolen og få et historisk indblik i Randers, mens de kører med bussen. Programmet for Randers BUS-UGE indeholder desuden en børnedag, en kunde-forkælelsesdag, en quiz-dag og sågar en bussens dag.

Sidstnævnte dag handler bl.a. om den gode buskunde, der viser hensyn til chauffør og sine medpassagerer, så alle får en bedre bustur. ”Ved at vise hinanden hensyn, for eksempel ved at trykke på stopknappen i god tid eller gøre plads til hinanden med et smil, er vi med til at skabe en bedre dag for alle i den kollektive trafik, siger Nikolaj Kyhn fra Nobina.

Randers BUS-UGE er inspireret af European Mobility Week, som afholdes på tiende år i samme uge i 72 europæiske byer. Det er første gang i Danmark, at der afholdes en kollektiv trafikuge.

”Vi vil gerne give kunderne et andet syn på busserne end, at de er forsinkede, overfyldte og buschaufføren er sur. Nu ryster vi posen, laver noget sjovt og håber, at vi med Randers BUS-UGE får ændret kundernes holdning og får sat fokus på de ting, kunderne kan gøre for at få en bedre bus-hverdag” udtaler Britta Charmig fra Midttrafik.

Fakta om den kollektive trafik og miljøet:

• Randers Kommune, Midttrafik og busselskabet Nobina står bag Randers BUS-UGE under navnet Bedre Bus i Randers.

• Bedre Bus i Randers er resultatet af en incitamentsaftale, der blev indgået mellem Randers Kommune, Midttrafik og Nobina i 2010, med det fælles mål at få 15 % flere kunder og bruge mindre 15 % brændstof i perioden 2010-2014.

På brændstofsiden er det allerede lykkedes at nedbringe forbruget med 16 % fra 2010-2012.

• Bus og tog er miljørigtige alternativer til den individuelle trafik. Tager bare 7 bilister bussen og lader bilen stå, svarer det til at bussen gøres CO2-neutral.

• At køre med bus/tog er en af de mest effektive måder, man som privatperson kan nedbringe sit CO2 udslip.

• Flere kunder i den kollektive trafik medfører færre biler på vejene, hvilket giver store miljøgevinster.

Se programmet for Randers BUS-UGE her

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.