Kampsport giver elever motion og kontrol

01/10/12 11:27

Randers Kommune

På Kristrup Skole i Randers tilbyder skolefritidsordningen en ugentlig time Aikido. Kampsporten bevirker at eleverne får motion og er mere friske sidst på eftermiddagen. Samtidig er Aikido med til at forhindre konflikter i at udvikle sig til slåskampe i eksempelvis skolegården.


Hver torsdag efter skoletid står den på kampsport i SFO’en på Kristrup Skole. Skolefritidsordningen har gennem de sidste 2½ år på skift inviteret forskellige idrætsforeninger inden for. Det har fra dette skoleår ført til et fast samarbejde med den nystiftede forening Aikido Yuishinkai Randers.

”Vi vil gerne give børnene noget idræt og bevægelse her om eftermiddagen, hvor det efter en lang skoledag er godt for dem at røre sig lidt. Samtidig vil vi gerne introducere nogle vidt forskellige idrætsaktiviteter for at vise, at der er rigtig mange muligheder for at bevæge sig,” fortæller SFO-leder Karen Margrethe Kannegaard.

Selvom Aikido kun har været på programmet i et par måneder, er det allerede blevet til en stor succes. Karen Margrethe Kannegaard tilføjer, at eleverne ikke længere sløver hen sidst på dagen, fordi de får rørt sig.

”De går ikke længere hen og sætter sig i sofaen. De er aktive resten af dagen,” fortæller hun.

Metode til at løse konflikter

Udover motion og bevægelse er Aikido også med til at give ro i skoleklasserne og i skolegården. Kampsporten er nemlig i virkeligheden en kampkunst, hvor man forholder sig til sin modstander ved at finde en fælles vej ud af konflikten.

”Dermed bliver Aikido-udøvere meget rolige i sit sind. Og jeg håber, at eleverne kan bruge det positivt i andre situationer. For eksempel når eleverne sidder over for udfordringer i klassen,” udtaler instruktør Thomas Degn Nielsen.

Først når det igangværende skole år er omme, vil Kristrup Skole med sikkerhed kunne sige noget om, hvorvidt Aikido har haft positiv indflydelse på elevernes adfærd. Der bliver initiativet nemlig evalueret. Men allerede nu, mener SFO-lederen, Karen Margrethe Kannegaard, at eleverne er blevet mere rolige af at have stiftet bekendtskab med den japanske kampkunst.

”De lærer konfliktløsning på en god måde, så de ikke bare begynder at bruge knytnæven, hvis de for eksempel kommer lidt for tæt på hinanden i skolegården. Samspilet imellem drengene og pigerne bliver også bedre. Eleverne lærer nemlig at forholde sig til hinanden på en anden måde under træningen med Aikido,” forklarer Karen Margrethe Kannegaard.

Aikido et tilbud til alle

I forlængelse af at Kristrup Skole tilbyder Aikido for eleverne i 2. og 3. klasse, har Aikido Yuishinkai Randers et tilbud til alle interesserede, der vil prøve kampkunsten. Efter træningen med eleverne, er der hver torsdage mellem kl. 16 og 17 træning for foreningens medlemmer. Aikido Yuishinkai Randers oplyser, at det er helt uforpligtende at deltage i træningen de to første gange. Læs mere.

Aktiv konkurrence om bevægelse

I disse uger er Kristrup Skole med i bevægelseskampagnen Aktivt Rundt i Danmark. Omkring 3000 elever fra hele Randers Kommune deltager i den landsdækkende konkurrence om at bevæge sig mest. Randers Kommune prioriteter kampagnen for at få flere børn til at bevæge sig. Kommunen udlodder derfor præmier til de lokale vindere. Derudover er der landsdækkende præmier i konkurrencen, som er udskrevet af UC Syddanmark og Arla. De klasser der deltager i Aikido på Kristrup Skole, kan bruge Aikido-træningen i forbindelse med konkurrencen.

Video: Se en video med Aikido på Kristrup Skole. I videoen møder du blandt andre eleverne Bjørn og Amalie.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce