Kinesere lærer om dansk ældrepleje i Randers

11/6/12 12:16

Randers Kommune

Kina har store udfordringer på ældreområdet bl.a. som følge af landets restriktive et-barns politik. Derfor søger kineserne nu til Danmark for at lære, hvordan man tilbyder og organiserer velfærdsydelser.

Ældreboliger, plejeboliger, hjemmehjælp og genoptræning er helt almindelige begreber i den danske ældrepleje. Men de samme ord er ret ukendte i verdens folkerigeste nation Kina. Det store land har, trods en buldrende økonomi, langt fra et velfærdsniveau, der kan sammenlignes med det danske. I Kina er ældreplejen i vid udstrækning baseret på frivillighed, og på hvad der kan rummes inden for familiens egne rammer.

Mangler organisering
Derfor besøgte en kinesisk delegation bestående af politikere og embedsmænd fra Shanghais Huangpu distrikt forleden Randers. Formålet med besøget var at se Randers Sundhedscenter samt de mest moderne ældreboliger i Randers og lære, hvad man i Danmark kan tilbyde de ældre i form af boliger, hjælp og sundhedstiltag.

”Den politiske og offentlige opbygning er helt anderledes i Kina end i Danmark,” fortæller lederen af delegationen, Sun Ganlin, via en tolk. Hun tilføjer:”Derfor er vi kommet for at få ideer og inspiration til, hvordan man plejer de ældre. Også som politikere er vi interesserede i at lære, hvordan man planlægger og organiserer ældreplejen samt hvilke regler, der gælder på området.”

Store udfordringer i Kina
Den kinesiske delegation er inviteret til Danmark af Region Midtjylland, der i snart 10 år har haft et samarbejde med bystyret i Shanghai. Og at besøget netop handler om at lære om ældrepleje er ikke tilfældigt, fortæller specialkonsulent Kaj Vestergaard Nielsen:

”Kina står overfor en demografisk udfordring idet ca. 25% af befolkningen vil være over 65 år inden for de næste 15 år. Dertil kommer, at etbarnspolitikken betyder, at mange unge familier ikke selv kan overkomme at passe og hjælpe deres bedste- og oldeforældre. Det er der simpelthen ikke børn nok til,” forklarer Kaj Vestergaard Nielsen.

Samarbejdet fortsætter
Efter at have set de nybyggede ældreboliger på Thors Bakke fortsatte den seks mand store delegation til Randers Sundhedscenter, der bød på frokost og historien om, hvad det nye sundhedscenter kan tilbyde borgerne.

”Resultatet af besøget bliver sandsynligvis, at kineserne næste gang sender nogle fagpersoner til Danmark for at få mere konkret viden om ældrepleje,” fortæller Kaj Vestergaard Nielsen og tilføjer:

”- eller måske ønsker de at få nogen i praktik her i Danmark.”Under alle omstændigheder er der med stor sandsynlighed lagt op til fortsat samarbejde på området, vurderer Kaj Vestergaard Nielsen. 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.