Kinesere lærer om dansk ældrepleje i Randers

11/06/2012 14:16

Randers Kommune

Kina har store udfordringer på ældreområdet bl.a. som følge af landets restriktive et-barns politik. Derfor søger kineserne nu til Danmark for at lære, hvordan man tilbyder og organiserer velfærdsydelser.

Ældreboliger, plejeboliger, hjemmehjælp og genoptræning er helt almindelige begreber i den danske ældrepleje. Men de samme ord er ret ukendte i verdens folkerigeste nation Kina. Det store land har, trods en buldrende økonomi, langt fra et velfærdsniveau, der kan sammenlignes med det danske. I Kina er ældreplejen i vid udstrækning baseret på frivillighed, og på hvad der kan rummes inden for familiens egne rammer.

Mangler organisering
Derfor besøgte en kinesisk delegation bestående af politikere og embedsmænd fra Shanghais Huangpu distrikt forleden Randers. Formålet med besøget var at se Randers Sundhedscenter samt de mest moderne ældreboliger i Randers og lære, hvad man i Danmark kan tilbyde de ældre i form af boliger, hjælp og sundhedstiltag.

”Den politiske og offentlige opbygning er helt anderledes i Kina end i Danmark,” fortæller lederen af delegationen, Sun Ganlin, via en tolk. Hun tilføjer:”Derfor er vi kommet for at få ideer og inspiration til, hvordan man plejer de ældre. Også som politikere er vi interesserede i at lære, hvordan man planlægger og organiserer ældreplejen samt hvilke regler, der gælder på området.”

Store udfordringer i Kina
Den kinesiske delegation er inviteret til Danmark af Region Midtjylland, der i snart 10 år har haft et samarbejde med bystyret i Shanghai. Og at besøget netop handler om at lære om ældrepleje er ikke tilfældigt, fortæller specialkonsulent Kaj Vestergaard Nielsen:

”Kina står overfor en demografisk udfordring idet ca. 25% af befolkningen vil være over 65 år inden for de næste 15 år. Dertil kommer, at etbarnspolitikken betyder, at mange unge familier ikke selv kan overkomme at passe og hjælpe deres bedste- og oldeforældre. Det er der simpelthen ikke børn nok til,” forklarer Kaj Vestergaard Nielsen.

Samarbejdet fortsætter
Efter at have set de nybyggede ældreboliger på Thors Bakke fortsatte den seks mand store delegation til Randers Sundhedscenter, der bød på frokost og historien om, hvad det nye sundhedscenter kan tilbyde borgerne.

”Resultatet af besøget bliver sandsynligvis, at kineserne næste gang sender nogle fagpersoner til Danmark for at få mere konkret viden om ældrepleje,” fortæller Kaj Vestergaard Nielsen og tilføjer:

”- eller måske ønsker de at få nogen i praktik her i Danmark.”Under alle omstændigheder er der med stor sandsynlighed lagt op til fortsat samarbejde på området, vurderer Kaj Vestergaard Nielsen. 

Mest Læste

Annonce