Atomaffald er en national opgave

12/10/2012 11:20

Roskilde Kommune

Regeringens egne eksperter har i nyt notat bekræftet, at Risø er et af de mindst egnede steder at deponere atomaffaldet. Roskildes borgmester Joy Mogensen opfordrer til, at affaldet placeres hvor det er mest sikkert.

Landets førende eksperter fejer i et nyt notat en slutdeponering af atomaffaldet på Risø helt af bordet. Risø er ifølge eksperterne et af de mindst egnede steder. Sundhedsminister Astrid Krag har derfor skrevet til de politiske partier og bedt om en klar tilkendegivelse af, om de stadig står ved den proces, et enigt Folketing har vedtaget.

Baggrunden er, at enkelte folketingsmedlemmer har sat spørgsmålstegn ved, om ikke atomaffaldet alligevel kunne blive på Risø. Derfor bad sundhedsminister Astrid Krag eksperterne om et notat om Risøs egnethed som placering for atomaffaldet.

- Jeg forstår godt, at ministeren nu vil have en klar tilkendegivelse af, at partierne står inde for den proces, de selv har vedtaget. Det er selvfølgelig bekvemt at mene, at det bare kan blive liggende. Men processen er jo netop tilrettelagt, så Folketinget i enighed har bedt eksperter om at vurdere, hvor det er sikkert at opbevare affaldet. Det er en national opgave, der skal løses, siger borgmester Joy Mogensen.

Når ministeren har fået en klar melding fra partierne, vil regeringens eksperter arbejde videre med at få udpeget de 2-3 bedst egnede steder, som så skal undersøges yderligere før den endelige afgørelse træffes.
Ansvaret for selve beslutningen ligger i Folketinget, der i enighed at vedtaget en proces, hvor eksperter løbende indsnævrer antallet af mulige placeringer for atomaffaldet.

Mest Læste

Annonce