Nyt plejecenter får rekordlavt energiforbrug

08/01/2013 13:35

Roskilde Kommune

Beboerne i Roskilde Kommunes nye energirigtige plejecenter i Trekroner får en varmeregning på blot 80 kroner om måneden. Opskriften er isolering, solceller, varmepumper og LED belysning. Roskilde Kommunes nye plejecenter i Trekroner bliver formentlig Danmarks mest energirigtige. Plejecenteret indvis mandag den 7. januar, og beboerne flytter ind i en moderne lejlighed til en ekstremt lav varmeregning.

- Vi skal alle tage klimaforandringerne alvorligt. Det har vi gjort i Roskilde Kommune, og jeg er stolt af, at vi har lagt os i spidsen og demonstreret, at det er muligt at bygge plejeboliger så miljøvenligt som vi har gjort i Trekroner. Huset er topisoleret, og selvfølgelig er der solceller på taget og lavenergi LED lamper inde i huset. Jeg er også glad for, at beboerne slipper med at betale 80 kroner om måneden for varme og det varme vand, siger borgmester Joy Mogensen.

Plejecenteret er bygget efter det såkaldte passivhus princip. Det betyder, at energiforbruget til opvarmning er så lavt, at der ikke er behov for et traditionelt centralvarmesystem. Helt selvforsynende er huset dog ikke. Derfor er det tilsluttet fjernvarmenettet.

Plads til privatliv og fællesskab

Plejecenteret i Trekroner har 107 boliger, som udlejes gennem et almennyttigt boligselskab. Boligerne er ca. 40 m2, og de er samlet i mindre enheder omkring en fælles dagligstue og spisestue. De små og overskuelige boligmiljøer er med til at skabe en følelse af naboskab.

- Man føler sig måske ensom, især når man er blevet alene. Så er det godt at møde andre. Men det skal være i trygge og overskuelige omgivelser, hvor man ikke føler sig fortabt. Plejecenteret i Trekroner indbyder til nærvær. Væk er de lange institutionsgange. Der er selvfølgelig plads til at have sit privatliv. Men man kan også være sammen med naboerne i dagligstuen og i spisestuen, siger Claus Larsen formand for Ældre- og Omsorgsudvalget.

Han glæder sig til, at de ældre borgere flytter ud af deres nuværende plejeboliger og ind i større og mere praktiske boliger i et moderne plejecenter. En del af beboerne flytter fra de ikke helt tidssvarende forhold i plejecentrene Domsognet og Sankt Peders Stræde.

Plejecenterets beboere kan også glæde sig over den kunstneriske udsmykning, der er udført af kunstneren Jakob Brostrup. Han har bl.a. hentet sine motiver fra Roskilde by og trækker med sine værker den by, som mange af beboerne har boet i, med ind på plejecenteret i bydelen Trekroner.

Trekroner er Roskildes nyeste bydel. Den er bokset frem over de seneste 10-15 år og er nu et komplet moderne lokalsamfund med universitet, skoler, børneinstitutioner, station, indkøbscenter og nu også plejehjem og boliger til borgere med psykiske lidelser i HP-huset, der er opført sammen med plejecenteret og indvis samme dag. HP-huset er 

Mest Læste

Annonce