Nyt plejecenter får rekordlavt energiforbrug

08/1/13 12:35

Roskilde Kommune

Beboerne i Roskilde Kommunes nye energirigtige plejecenter i Trekroner får en varmeregning på blot 80 kroner om måneden. Opskriften er isolering, solceller, varmepumper og LED belysning. Roskilde Kommunes nye plejecenter i Trekroner bliver formentlig Danmarks mest energirigtige. Plejecenteret indvis mandag den 7. januar, og beboerne flytter ind i en moderne lejlighed til en ekstremt lav varmeregning.

- Vi skal alle tage klimaforandringerne alvorligt. Det har vi gjort i Roskilde Kommune, og jeg er stolt af, at vi har lagt os i spidsen og demonstreret, at det er muligt at bygge plejeboliger så miljøvenligt som vi har gjort i Trekroner. Huset er topisoleret, og selvfølgelig er der solceller på taget og lavenergi LED lamper inde i huset. Jeg er også glad for, at beboerne slipper med at betale 80 kroner om måneden for varme og det varme vand, siger borgmester Joy Mogensen.

Plejecenteret er bygget efter det såkaldte passivhus princip. Det betyder, at energiforbruget til opvarmning er så lavt, at der ikke er behov for et traditionelt centralvarmesystem. Helt selvforsynende er huset dog ikke. Derfor er det tilsluttet fjernvarmenettet.

Plads til privatliv og fællesskab

Plejecenteret i Trekroner har 107 boliger, som udlejes gennem et almennyttigt boligselskab. Boligerne er ca. 40 m2, og de er samlet i mindre enheder omkring en fælles dagligstue og spisestue. De små og overskuelige boligmiljøer er med til at skabe en følelse af naboskab.

- Man føler sig måske ensom, især når man er blevet alene. Så er det godt at møde andre. Men det skal være i trygge og overskuelige omgivelser, hvor man ikke føler sig fortabt. Plejecenteret i Trekroner indbyder til nærvær. Væk er de lange institutionsgange. Der er selvfølgelig plads til at have sit privatliv. Men man kan også være sammen med naboerne i dagligstuen og i spisestuen, siger Claus Larsen formand for Ældre- og Omsorgsudvalget.

Han glæder sig til, at de ældre borgere flytter ud af deres nuværende plejeboliger og ind i større og mere praktiske boliger i et moderne plejecenter. En del af beboerne flytter fra de ikke helt tidssvarende forhold i plejecentrene Domsognet og Sankt Peders Stræde.

Plejecenterets beboere kan også glæde sig over den kunstneriske udsmykning, der er udført af kunstneren Jakob Brostrup. Han har bl.a. hentet sine motiver fra Roskilde by og trækker med sine værker den by, som mange af beboerne har boet i, med ind på plejecenteret i bydelen Trekroner.

Trekroner er Roskildes nyeste bydel. Den er bokset frem over de seneste 10-15 år og er nu et komplet moderne lokalsamfund med universitet, skoler, børneinstitutioner, station, indkøbscenter og nu også plejehjem og boliger til borgere med psykiske lidelser i HP-huset, der er opført sammen med plejecenteret og indvis samme dag. HP-huset er 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.