"Ofte udvikler en depression sig, fordi forældrene mistolker hinandens signaler. Depression hos mænd kan vise sig ved øget temperament og irritabilitet, mens kvinder mere vender det indad og bliver triste og handlingslammede," forklarer sundhedsplejerske i Silkeborg Kommune, Gitte Strøm.
"Ofte udvikler en depression sig, fordi forældrene mistolker hinandens signaler. Depression hos mænd kan vise sig ved øget temperament og irritabilitet, mens kvinder mere vender det indad og bliver triste og handlingslammede," forklarer sundhedsplejerske i Silkeborg Kommune, Gitte Strøm.

Far kan også få en fødselsdepression

Velfærd

15/5/15 8:04

Mikkel Sarka

Syv procent af alle nybagte fædre oplever fødselsdepression. Det viser en undersøgelse foretaget på Rigshospitalet. Derfor har sundhedsplejen i Silkeborg Kommune nu ekstra fokus på fars sindstilstand og tilbyder screening af både ham og mor, når barnet er cirka to måneder.
-Traditionelt har vi mest haft fokus på mødrene i forhold til fødselsdepression, men faktisk er fædrene i stigende grad også i fare for at udvikle depression efter fødslen. Mange bliver overrumplede over det store ansvar over et nyt lille menneske. Andre føler afmagt og utilstrækkelighed, fordi de ikke føler, at de kan bidrage med noget, hvis barnet græder eller er sultent, siger sundhedsplejerske i Silkeborg Kommune, Gitte Strøm og forklarer videre:   Det sker, at far bliver skubbet lidt ud på sidelinjen, fordi det er mor, der ammer og mor, der trøster. Hun går hjemme hele dagen og binder et stadigt stærkere bånd til barnet, mens han er på job og skal sørge for at være fuld af overskud, når han kommer hjem. Et andet aspekt er, at far kan føle, at ansvaret for familiens økonomi hviler på ham. Vores screeninger viser, at det handler rigtigt meget om at få afstemt forventninger til hinanden og sætte tid af til at få talt sammen. Tidlig opsporing Allerede første gang sundhedsplejen besøger den nybagte familie, aftaler de tid til screening af efterfødselsdepression hos både mor og far. Det vil typisk være, når barnet er ca. to måneder gammelt. Screeningen udføres vha. af et skema og danner grundlag for en uddybende snak om fælles forventninger.

 

-Det her handler mest om, hvordan mor og far har det, og hvordan de kan støtte hinanden bedst muligt i forhold til de tanker og følelser, der kan opstå i kølvandet på den nye forældrerolle; mindre søvn, isolation og måske skamfuldhed, fordi man tror, at man er den eneste, der har negative tanker. Ofte udvikler en depression sig, fordi forældrene mistolker hinandens signaler. Depression hos mænd kan vise sig ved øget temperament og irritabilitet, mens kvinder mere vender det indad og bliver triste og handlingslammede, forklarer Gitte Strøm og fortsætter:

-Det er så vigtigt, at vi fanger depression i opløbet og gør noget ved det. Ikke kun for forældrenes skyld, men også for at barnet skal opleve en harmonisk og tryg første tid her i verden. Det har stor betydning for den tidlige udvikling og trivsel. Kigger man altid op i et ulykkeligt ansigt, får man et vrangbillede af verden og vil måske få den opfattelse, at her ikke er rart at være.   Screeningen er frivillig, og indtil nu (fra indsatsens start i 2014) har ca. 560 fædre i Silkeborg Kommune sagt ja til at være med.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.