Skive går foran med grøn aftale

09/2/12 10:18

Skive Kommune

Mens der i disse dage arbejdes for et nationalt energiforlig, er Skive gået foran med en grøn aftale, som skal være med til at sikre, at kommunen bliver CO2 neutral i 2029.

Grøn energi og billigere varme er det fælles mål, som otte lokale fjernvarmeselskaber og Skive Kommune vil arbejde sammen om at nå. Parterne har nu skrevet under på en unik aftale om at udnytte en varm kilde under jorden ved Skive til geotermisk varme. Og ingen andre steder i Danmark, ja måske i hele Europa, er man gået i gang med et projekt som det i Skive. Det fortæller Karl Krogshede, klimakoordinator i Skive Kommune.

- Det, at vi med ét stort fælles og koordineret hug går ind og sammen gennemfører, at borgerne fremover kan få grøn og billigere varme, det gør de ikke andre steder. Det at kommunen går foran er unikt, og det at fjernvarmeselskaberne er med i samarbejdet er noget helt særligt, fastslår klimakoordinatoren.

Kort skitseret vil Skive Kommune stille en underskudsgaranti på 325 mio. kroner for at sikre, at Skive Geotermi kan gennemføre boringerne efter det varme vand, og de lokale varmeselskaber har nu skrevet under på en aftale om at aftage varmen herfra i 25 år.

Kommunen tager ansvar
Skives Borgmester Flemming Eskildsen mener, det er vigtigt, at kommunen tager ansvar for grøn vækst.

- Vi har valgt at gå foran, fordi udnyttelsen af geotermisk varme indgår som en vigtig del i vores strategi om at blive CO2 neutral i 2029. Samtidig med - og det er vigtigt at understrege - at vi skaber kommunal og erhvervsmæssig udvikling. Alene nedgravningen af kilometervis af rør, som skal forbinde varmeværkerne på Fur, Salling og i Skive betyder nye arbejdspladser. Men også på længere sigt vil projektet resultere i nye jobs, idet geotermien forventes at medføre afledte erhverv såsom gartneri, der udnytter restvarmen fra vandet, samt øget turisme, siger borgmesteren.

Billigere varme
Otte ud af ni lokale varmeværker er med i aftalen: Ramsing-Lem-Lihme Kraftvarmeværk, Spøttrup Varmeværk, Balling Fjernvarme, Roslev Fjernvarmeselskab, Durup Fjernvarme, Glyngøre Fjernvarme, Fur Kraftvarmeværk og Skive Fjernvarme. Hver især har de forskellig gavn af at aftage geotermisk varme, nogle af dem er efterhånden nedslidte og slipper på denne måde for at bruge penge på renovering, andre har en særlig interesse i at blive nutidige grønne, da deres produktion i dag ikke er CO2 neutral. Men især har de én ting til fælles; at blive en del af den samlede besparelse, som er beregnet til 20-22 mio. kroner årligt i alt for borgerne.

- Vores opgave er først og fremmest at levere så billig varme som muligt til vores kunder, og vi har beregnet, at Skive Fjernvarme vil kunne spare 6 mio. kroner om året ved at skifte til geotermisk varme, den besparelse vil naturligvis komme vores kunder til gode, siger Tage Meltofte, direktør i Skive Fjernvarme, som er kommunens største fjernvarmeselskab.

Læs om Energibyen Skive

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.