Arbejdstid efter eget valg i hjemmeplejen

08/03/2013 11:49

Varde Kommune

75 social- og sundhedshjælpere og -assistenter tager mandag hul på en ny vagtplan, de selv har lagt. Varde Kommune afprøver og udvikler et nyt fleksibelt vagtsystem i samarbejde med et privat firma og FOA.

Medarbejdere fra Hjemmeplejen Nord/Øst kan som forsøg selv vælge arbejdstiden, så den passer til familieliv og fester. Hidtil har de arbejdet efter et fast tolv ugers rulleskema:

-Det er jo de færreste, der får en invitation med tolv ugers varsel. Med det nye system får vi større fleksibilitet og kan imødekomme de ønsker, ikke mindst de unge har til arbejdstiden. Og ønskerne er ikke nødvendigvis, som man tror. Der har eksempelvis været overraskende stor interesse for at få en kort vagt i en weekend, og langt flere end ventet har ønsket at prøve noget nyt, siger leder af Hjemmeplejen Nord/Øst Bente Brun Jørgensen.

Systemet bygger på, at hver medarbejder plotter sine ønsker ind i kalenderen på en iPad. Derefter er det op til administrationen at få planen til at gå op. Den første vagtplan løber over fire uger, den næste bliver lagt for 14 dage.

-Jeg er rigtig glad for selv at kunne beslutte, hvornår jeg vil arbejde. Det passer mig fint at have en kort vagt en lørdag, så kan jeg også nå at være sammen med min familie, siger social- og sundhedshjælper Lise Petersen, Nordenskov.

Forsøget bliver gennemført i tæt samarbejde med FOA i Varde. Her kom vagtplaner på dagsordenen, da nogle af de deltidsansatte medarbejdere i hjemmeplejen efterlyste flere arbejdstimer. Forsøget åbner mulighed for vagter på op til 12 timer.

-Vi vil gerne være med til at udvikle arbejdsforholdene. Det skal jo ikke nødvendigvis alt sammen være, som det plejer, siger sektorformand i FOA i Varde Marlene Thomsen.

Færre nattevagter i streg
Hjemmeplejen har ved overgangen til det nye vagtsystem indført nye regler for nattevagter. Hidtil har nogle haft op til syv nattevagter i streg. Nu bliver det højst to.

-Det har vi ønsket længe, for forskning tyder på, at mange nattevagter giver øget risiko for brystkræft, siger Bente Brun Jørgensen.

-Vi lytter også til forskningen og ser projektet som et kærkomment forsøg til at få det prøvet af, siger Marlene Thomsen, FOA.

Forsøget løber i et år, og derefter vil Varde Kommune og FOA evaluere i fællesskab. 

Mest Læste

Annonce