Hjemmeplejen på kursus i klar tale

30/11/2012 13:30

Varde Kommune

Social og sundhedshjælpere og -assistenter fra Varde Kommune efteruddanner sig i at kommunikere forståeligt og ligeværdigt - med borgerne og med hinanden.

110 medarbejdere fra hjemmeplejedistrikt Midt/Vest efteruddanner sig for tiden i kommunikation. Over sammenlagt en uge lærer de at sige til og fra på en pæn måde og at afbøde konflikter.

Hjemmeplejen sparede sidste år 850.000 kr. på et stort fald i medarbejdernes sygefravær og har valgt at investere overskuddet i kurset:

-Det gør vi, fordi både medarbejdernes arbejdspladsvurderinger og henvendelser fra borgere og pårørende ofte bunder i kommunikationen. Det går galt, når forventninger ikke er afstemt, og når småproblemer ikke bliver taget i opløbet, siger leder af hjemmeplejen Midt/Vest Kari Stork.

Det er de ting, man ikke får snakket om, der giver konflikt:

-Det kan eksempelvis være, der mangler flydende håndsæbe i hjemmet eller at borgere og pårørende ønsker noget ekstra, som falder uden for det, vi leverer, siger Kari Stork.

Kurset slutter i januar, men har allerede effekt, fortæller social- og sundhedshjælper Malene Engvig:

-I dagligdagen tænker jeg på, hvordan jeg skal tackle tingene ud fra det, vi har lært. At sige tingene tydeligt nok – på en respektfuld måde og at tage en konflikt i opløbet, sådan at begge kommer ud af det som vindere.

Kurset er tilrettelagt af Institut for Psykisk Arbejdsmiljø og er fordelt over fem dage med både teori og praktiske øvelser. Medarbejderne er af sted gruppevis, og på kursusdagene vikarierer de for hinanden på tværs af grupperne:

-Det påvirker arbejdsmiljøet på den gode måde, siger Malene Engvig, som også er arbejdsmiljørepræsentant. - Vi har fået nogle grupper, der snakker meget bedre sammen, og borgerne har ikke mærket til, at vi er på kursus.

Mest Læste

Annonce