Vejle Kommune henter 10 mio. i socialt snyd om året

30/10/2012 14:56

Vejle Kommune

Det er statens skyld, at vi ikke henter endnu flere penge, siger Vejles borgmester.

I fredagens medier kan man læse, at socialt snyd hvert år koster staten 2,5 mia. kr., og at det er kommunernes skyld. ”Det er forbandet, at kommuner har været så sløve til at få standset fejludbetalingerne og opdage fejl”, er socialministeren citeret for at sige til Berlingske Tidende. Det sker på baggrund af en rapport fra Deloitte.

Det er en kritik, som Vejle Kommunes borgmester Arne Sigtenbjerggaard absolut ikke kan genkende.

- I Vejle Kommune er vi uhyre fokuseret på, at vi udbetaler de rigtige sociale ydelser. Vi gør en kæmpe indsats for, at borgerne hverken får mere eller mindre udbetalt, end de har krav på. Og det har vi i øvrigt været i mange år. Vi har haft et dygtigt controllerteam siden 1997.

- Vi udnytter alle de lovlige metoder, vi har til at undersøge sagerne. Men staten sætter rigtig mange begrænsninger for os. Vi kunne sikkert gøre meget mere, hvis staten gav os lov til at samkøre registre. Det har de tilladt Udbetaling Danmark at gøre, understreger borgmesteren

- Men kan vi få lov til at gøre det samme som frikommune, så er vi klar til at tage udfordringen op. Der er i det hele taget brug for regelforenklinger. I øvrigt er det utroligt, at kritikken ikke rettes der hen, hvor problemet ligger i stedet for kollektiv kritik, siger Arne Sigtenbjergggaard.

Vejle Kommunes controllerteam tager sig både af anmeldelser om socialt snyd og forebyggelse. Controllerteamet har i år allerede hentet næsten 10 mio. kr. og halvdelen går faktisk tilbage til staten.

- Når vi modtager anmeldelser fra borgere, andre kommuner, Skat, lufthavnen og ikke mindst sagsbehandlerne i Vejle Kommune, der har mistanke om socialt snyd, går vi straks ind og undersøger sagen i detaljer, siger Helle Holm fra Controllerteamet.

Vi lægger også stor vægt på at forebygge ved at lukke de huller, vi får øje på, og tjekke de generelle procedurer i samarbejde med sagsbehandlerne på de enkelte områder. Controllerteamet laver også en lang række stikprøvekontroller. Hvert år foretager vi fast ca. 250 stikprøvekontroller på sygedagpengesager og ca. 100 virksomhedskontroller. 

Mest Læste

Annonce