Kommunerne har sparet over 6000 ledere væk

Efter besparelser på leder- og chefniveau kan der blive længere fra medarbejder til chefer, advarer ekspert.

Der er blevet langt færre ledere og chefer i kommunerne siden 2009. Det viser en opgørelse, som Kommunernes Landsforening (KL) har lavet.

Opgørelsen viser, at der de sidste fem år er blevet sparet, hvad der svarer til 298 fuldtidsstillinger på chefniveau - svarende til hver tiende chef - og 6077 fuldtidsstillinger på lederniveau - svarende til hver femte leder.

Formanden for KL, Martin Damm, tilskriver kommunalreformen æren for mange af effektiviseringerne.

- Der, hvor jeg selv kommer fra, var vi fem kommuner og derfor fem kommunaldirektører. Efter kommunalreformen skulle vi kun bruge én, siger han.

- Den besparelse blev ikke løftet alle steder med det samme. Det er der en række kommuner, der har været i gang med nu.


Ifølge professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh kan det være farligt, hvis man blindt sparer lederne væk.

- Der hvor man skal være lidt bekymret, det er, når man kommer ud i det sidste led. Hvor mange medarbejdere står der per leder? Nogle steder kan der stå 40 medarbejdere per leder, siger han.

- Hvis man forestiller sig en leder-dag, hvor der også er møder med andre ledere, hvor meget ser lederen så sine medarbejdere?

Det betyder, at de enkelte medarbejdere ude i børnehaverne, skolerne, plejehjemmene og andre steder i den kommunale service får sværere ved at vende svære beslutninger med deres ledere.

- Hvis du som chef har for mange medarbejdere, så kan du kun administrere og holde medarbejderudviklingssamtaler. Så får man sværere ved at forholde dig til medarbejdernes udfordringer.

Per Nikolaj Bukh minder om, at de ledere, der er tætteste på de såkaldte "varme hænder", ofte er folk, der selv tidligere har været "varme hænder" og derfor har en stor faglig viden.

Emneord: Topledere, Skoleledere, Kommunalreform, Medarbejdere
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 24.05.17
  Regeringen og KL vil styrke skoleledernes uddannelse

  Skoleledere skal fremover kunne tage en uddannelse med en formel specialisering i skoleledelse, mener KL og regeringen efter forslag fra en arbejdsgruppe.

 • 21.02.17 Ledelse
  Skoleledelse: Behov for målrettet uddannelse

  En COK-undersøgelse peger på, at skoleledernes kerneopgaver har forandret sig så meget, at behovet for at få styrket deres kompetencer peger i flere retninger. En ny og mere praksisnær skolelederuddannelse er i støbeskeen, siger Claus Hjortdal.

 • 11.08.14 Velfærd
  Skole testede reformen i otte uger før alle andre og melder om gode resultater

  Undervisningsministeriet udpegede tidligere på året en række projekter rundt omkring i landet, der skulle tage forskud på den nye folkeskolereform. Thyholm Skole deltog med et otte-ugers projekt for skolens 0.-3. klasser, og det er der kommet mange gode erfaringer ud af.

 • 03.06.13 Politik
  Punktum for evaluering af kommunalreformen

  ”Evalueringen af kommunalreformen viser, at reformen har været en succes, og at den nuværende opgavefordeling langt overvejende er velfungerende. Og jeg er tilfreds med, at vi nu endelig kan få sat punktum for evalueringen.” Det siger KL’s formand Erik Nielsen som reaktion på regeringens udspil om justeringer i samspillet mellem kommunerne, regionerne og staten, som følger i kølvandet på den gennemførte evaluering af kommunalreformen.