Foto: Pressefoto

Konkurs på friplejehjem rammer 50 beboere

Friplejehjemmet Munke Mose i Odense er til morgen gået konkurs. Hvis vi ikke passer på, kan det blive langt mere udbredt, mener FOA-næstformand.

50 beboere og 40 medarbejdere er berørt af konkursen på Friplejehjemmet Munke Mose i Odense mandag morgen.

”Det er frygteligt for både de ældre, der stilles i en meget usikker situation, hvor de risikerer at skulle flytte væk fra vante rammer og personale, og for medarbejderne, der nu står uden job,” siger næstformand i FOA Thomas Enghausen.

Konkursen har været undervejs i længere tid, og kommunen har derfor været forberedt og har sendt medarbejdere fra den kommunale ældrepleje til plejecentret, som har overtaget opgaven med at sikre beboerne pleje og omsorg.

Konkursen kommer i en tid, hvor Venstre har kaldt til kamp for mere frit valg på plejehjemsområdet.

”Denne konkurs viser nogle af de problemer, der følger med, når man konkurrenceudsætter velfærdsopgaver. Det er kommunen, der har pligt til at sikre plejehjemspladserne til beboerne, så det er dem, der i sidste ende hænger på regningen, når konkursen rammer.”

”Samtidig viser det også den usikkerhed, der er, når så borgernære opgaver som pleje og praktisk hjælp løses af private. Som borger er du afhængig af hjælpen og skal kunne stole på, at den også er der i morgen,”

”Som medarbejder kan du på samme måde fra den ene dag til den anden miste dit arbejde,” siger Thomas Enghausen.

Han frygter, hvis kommunerne tvinges til at konkurrenceudsætte et større antal plejecentre, at vi kommer til at se en udvikling, som vi har set på hjemmeplejeområdet.

”Over 50 konkurser taler sit eget sprog. Vi har set kommuner spekulere i at lade private tage sig af ældreplejen for at spare penge. Politikerne på Christiansborg bør kigge på erfaringerne, inden man kaster sig ud i at tvangsprivatisere en del af ældreplejen,” siger Thomas Enghausen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.09.20 Velfærd
  Spekulation i profit på velfærd skal stoppes

  Regeringen har efter vedvarende pres fra organisationer på socialområdet præsenteret et udspil, der skal stoppe spekulationen i profit på private bo- og opholdssteder for udsatte børn, unge og voksne.

 • 24.09.20 Velfærd
  BUPL: Der er stadig lang vej til minimumsnormeringer

  Nye normeringstal fra Danmarks Statistik viser, at flertallet af landets kommuner stadig har lang vej til at sikre et minimum af pædagoger til børnene i landets daginstitutioner. Det haster med en ambitiøs lov, som forpligter kommunerne.

 • 22.09.20 Velfærd
  Ny antologi: Hvordan skal verdens dyreste beskæftigelsesindsats formes i fremtiden?

  Social- og beskæftigelsesindsatsen har været en stor del af den politiske debat i mange årtier. I de senere år har debatten dog bredt sig, og samtalen om kontanthjælp og jobcentre har nu også indtaget den folkelige debatscene.

 • 22.09.20 Velfærd
  Genopretningen af børneområdet starter i dag

  Tirsdag begynder forhandlingerne om den endelige model for minimumsnormeringer. Loven skal sætte prop i årtiers besparelser på børneområdet.

 • 21.09.20 Velfærd
  Selvstændige kan nu passe corona-ramte børn hjemme

  Selvstændige bliver en del af den nye ordning, hvor forældre kan passe deres hjemsendte, corona-ramte børn på barselsdagpenge. Dermed lukker politikerne det hul, som opstod i sidste uges trepartsaftale mellem regeringen, fagbevægelsen og de store arbejdsgivere. SMVdanmark takker for, at politikerne har lyttet, men mener også, det er helt fair og naturligt, at selvstændige bliver inkluderet i ordningen.