Konservativ tysker vil afløse EU's Juncker og redde Europa

Manfred Weber vil genetablere forbindelsen mellem borgerne og Den Europæiske Union, skriver han i valgløfter.

Den tyske CSU-politiker Manfred Weber, som leder Europa-Parlamentets største politiske gruppe, EPP, melder sig officielt som kandidat til at efterfølge Jean-Claude Juncker som formand for EU-Kommissionen. 

- Jeg ønsker at blive EPP's spidskandidat til det europæiske valg i 2019 og den næste formand for Europa-Kommissionen. Europa har brug for en ny begyndelse og mere demokrati, skriver Weber på Twitter. 

På det sociale medie præsenterer den erfarne tyske parlamentariker et valgprogram i overskrifter. 

Europabevægelsen Blog

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på DenOffentlige. Se andre indlæg her

Her bidrager en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde til at styrke debatten om EU.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning

Europa "er ved en skillevej. Valget i 2019 vil afgøre fremtiden for EU", skriver Weber. Han fremhæver, at Europa bliver "udfordret både udefra og indefra".

- Vi kan ikke fortsætte som nu i EU. Jeg vil hjælpe med at bringe Europa tilbage til folket og genetablere bånd mellem borgerne og Den Europæiske Union. Jeg vil kickstarte et nyt kapitel i EU, skriver Weber. 

46-årige Weber fik forleden fuld støtte som kandidat fra sin landsmand Günther Oettinger, der er budgetkommissær og i Tyskland knyttet til CDU.

EPP vælger officielt spidskandidat på et møde i Helsinki i begyndelsen af november. 

Også den tidligere finske statsminister Alexander Stubb og EU's ledende brexitforhandler, Michel Barnier, er blevet nævnt som spidskandidater for den konservative EPP-gruppe. Barnier har tidligere været næstformand i EPP. 

Som valgsystemet ser ud, synes spidskandidaten for EPP at være næsten sikker på at blive kommissionsformand. 

Andre personer, som ikke er knyttet til EPP, nævnes dog også. Blandt dem er konkurrencekommissær Margrethe Vestager, som har støtte fra Frankrigs præsident, Emmanuel Macron. 

Det har i flere medier - Handelsblatt og Financial Times - været nævnt, at kansler Angela Merkel er fast besluttet på at sikre posten til en tysker. 

Tyskland har ikke haft posten som kommissionsformand, siden traktaten fra 1967 samlede blandt andet Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Kul- og Stålunionen i det samarbejde, der senere blev til EU. 

Jean-Claude Juncker blev i 2014 populært sagt den første demokratisk valgte formand for Europa-Kommissionen. 

Det skete efter et nyt spidskandidatsystem, der giver borgerne i medlemslandene indflydelse på valget, mens det tidligere var EU-landene, som fandt en chef. 

I det nye system vælger Europa-Parlamentet en af de opstillede spidskandidater, som stats- og regeringscheferne formelt forinden har foreslået under hensyntagen til valgresultatet. 

/ritzau/

Emneord: Europa-Kommissionen, Europa-politik, Europa-Parlamentet, Jean-Claude Juncker, Manfred Weber, Europæisk samarbejde, 060918
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også