Kontanthjælpsmodtagere kan straffes økonomisk for at få hjælp fra venner

Det er altid godt at have en ven i nøden. Undtagen for kontanthjælpsmodtagere.

Hvis du er på kontanthjælp, kan en for hjælpsom ven koste dig over 2.000 kroner om måneden, når kontanthjælpsloftet bliver indført 1. oktober.

Det skriver Avisen.dk.

Når de nye regler træder i kraft, kan praktisk hjælp fra andre end forældre eller søskende være nok til, at man bliver betegnet som 'samlevende'.

Og det betyder færre penge.


Således får kontanthjælpsmodtagere med børn ret til 1.000 kroner mindre i kontanthjælp og støtte til bolig, hvis de er samlevende frem for at være enlige. For kontanthjælpsmodtagere uden børn er forskellen mellem at være 'enlig' og 'samlevende' 2.300 kroner.

Ordet 'samlevende' betyder i forhold til kontanthjælpsloftet ikke, om man bor sammen, har sex sammen eller har fælles økonomi. Der skal mindre til, forklarer Brian Siggaard chefkonsulent for Arbejdsmarked og Erhverv i Kommunernes Landsforening.

- Det er vigtigt at adskille det her fra reglerne, der gjaldt for gensidig forsørgelsespligt for samlevende. Det er en anden og strammere definition af samliv. Der er ikke noget, der siger, du skal bo sammen for at have et samliv, siger han til Avisen.dk.

Samlivsreglerne får organisationer for udsatte familier til at råbe op. Blandt andet Home-Start, der yder praktisk hjælp og støtte til omkring 500 familier med småbørn. Risikoen for at blive trukket i kontanthjælp vil afholde nogle fra at få hjælp, mener Lone Møller, landskoordinator for Home-Start Familiekontakt Danmark.

- Det er en fuldstændig syg tankegang. Vi skal da have et samfund, hvor vi hjælper hinanden. Især hvis man er på kontanthjælp, har man da rigtig meget brug for netværk og en hjælpende hånd, siger Lone Møller til Avisen.dk.


Om man en samlevende bliver i de regler, der følger med kontanthjælpsloftet, defineret som et såkaldt ”praktisk eller økonomisk forhold” til en anden voksen, som ikke er nær familie.

Mødrehjælpen har i flere år kendt til problemerne med reglerne om samliv, for det er de samme regler, man bruger til at afgøre, hvem der kan få børnetilskud for enlige.

Direktør i Mødrehjælpen Mads Roke Clausen mener, at kommunernes grundlag for at afgøre, hvem der er samlevende, er alt for uklart.

- Vi har set et eksempel på nogle, der spiste aftensmad sammen en gang om ugen og blev straffet for det ved at blive set som samlevende. Det er helt ude af proportioner, siger Mads Roke Clausen til Avisen.dk.

Han understreger, at Mødrehjælpen selvfølgelig ikke går ind for socialt bedrageri.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, men uden held.

Emneord: Kontanthjælp, Kontanthjælpregler, Kontanthjælpsreformen, Kontanthjælpsmodtagere, Gensidig forsørgelsespligt, KL, Kommunernes Landsforening, Mads Roke Clausen, Socialkrise, Socialkrisen, Uge 27, Sommeren 16
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 18.07.16 Willy
  Stigen ud af systemet

  Kan man ikke få ydelses modtagere til at bære et mærke så vi kan identificere dem og ikke kommer til at flirte, forelske sig eller gud forbyde, spise sammen med sådan en... Man vil jo ikke bidrage til social bedrageri... Danmarks politik er baseret på Narcisserisme, valg at en befolkning der ikke kan forså hvorfor de skal bidrage til andre end deres egen lille kærnefamilie, totalt uforstående over for at man ikke kan afskaffe nogle af et civiliseret samfunds byrder uden at ligne noget meget omstridt fra 1939. --Ækelt --

  Der plejer at være mange veje ud af ydelses systemet men de bliver systematisk lukket og nu ser det ud som om at kæreste-motivationen langt om længe er blevet godt forseglet. Er der andre veje end job og døden tilbage?

  Den dag regeringen indser at arbejdsløshed er et politisk balance spil imellem hvad industri forlanger og hvad man kan finde penge til, lukker man så også job-vejen så der kun er døden tilbage?

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også