Kort om valget 2013

Politik

20/11/2013 10:43

Freja Eriksen

71,9 procent af vælgerne afgav deres stemme, fremgik det af landsresultatet tidligt onsdag morgen. Den endelige optælling af stemmerne viste natten til onsdag, at Socialdemokraterne fortsat er Danmarks største kommunale parti med 29,5 procent af stemmerne.

S-ordfører kræver undskyldning af DR

DR må ud med en ordentlig undskyldning for de fejlfyldte exitprognoser, der tirsdag aften malede et billede af et katastrofalt socialdemokratisk valg.

Det er konklusionen fra Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke.

- Det er ikke DR værdigt. Og det må give anledning til selvransagelse, når man går ud med så fejlbehæftede tal og på så smalt et grundlag laver så kraftige konklusioner, siger han til Ritzau.

Den første prognose fra Epionion, som DR viderebragte, gav Socialdemokraterne 22,7 procent af stemmerne, og den næste prognose tirsdag aften sagde 25,3 procent.

Men den endelige optælling af stemmerne viste natten til onsdag, at Socialdemokraterne fortsat er Danmarks største kommunale parti med 29,5 procent af stemmerne.

Knap 72 procent stemte ved kommunalvalget

Kampagnerne for at få befolkningen til at stemme ved tirsdagens kommunal- og regionsvalg ser ud til at have virket. 71,9 procent af vælgerne afgav deres stemme, fremgik det af landsresultatet tidligt onsdag morgen. 

I 2009 lå stemmeprocenten på 65,8. Der var da tale om den laveste valgdeltagelse i 35 år, og det fik både politikere og aktivister på banen denne gang for at få vendt udviklingen.

Det officielle Danmark med Økonomi- og Indenrigsministeriet og Kommunernes Landsforening i spidsen lancerede en landsdækkende kampagne med fokus på at få flere til at stemme til kommunal- og regionsvalget. Valgets slogan var "Tænk dig om før du IKKE stemmer".

Dansk Folkeparti misser borgmesterpost 

John Brædder fra lokallisten Nyt Guldborgsund kan fortsat pynte sig med sin borgmesterkæde.

Med opbakning fra Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og SF er han blevet genvalgt til posten som borgmester i Guldborgsund Kommune.

- Jeg siger tak for tilliden og glæder mig til fire år til, hvor vi satser på samarbejde, sagde John Brædder efter konstitueringen.

Dansk Folkeparti havde ellers sat næsen op efter det fineste kontor på rådhuset i Nykøbing Falster. Guldborgsund Kommune var også af flere blevet nævnt som det sted, hvor partiet kunne få sin første borgmesterpost. Men trods 22,1 procent af stemmerne glippede det altså.

Bundsgaard holder Aarhus for Socialdemokraterne

Selv om Socialdemokraterne efter tirsdagens kommunalvalg har et mandat mindre i Aarhus Byråd, så bliver borgmester Jacob Bundsgaard siddende i stolen. 

Samlet ender valget med en lille tilbagegang for den røde blok i den østjyske hovedstad fra 21 til 20 mandater. Alligevel er det dog klart bedre end den blå fløjs sammenlagte 11 mandater. 

Samme antal trak Venstre selv i hus, da partiet for første og hidtil eneste gang fravristede Socialdemokraterne magten i byen med Louise Gade i spidsen i 2002. 

Denne gang ender Venstre trods en valggevinst på et enkelt mandat på seks mandater. De Konservative mister et mandat og har nu to.

Enhedslisten tredobler sit mandattal fra en til tre, og får SF en ordentlig øretæve og mister tre af sine hidtil fem mandater. 

Benedikte Kiær er ny borgmester i Helsingør

Benedikte Kiær (K) er ny borgmester i Helsingør, mens Ib Kirkegaard fra Dansk Folkeparti bliver første viceborgmester.

Den tidligere socialminister er dermed den nordsjællandske kommunes første kvindelige borgmester. De Konservative har fået et godt valg i Helsingør, og partiet går frem med et mandat til i alt ni mandater i det kommende byråd. 

Socialdemokraterne går tilbage med et mandat, og SF mister tre mandater. Venstre beholder sine to mandater, og den tidligere borgmester Johannes Hecht-Nielsen (V) må dermed aflevere borgmesterkæden til Benedikte Kiær.

Glenthøj holder fast i K-højborg på Frederiksberg

Den konservative højborg på Frederiksberg faldt ikke. Borgmesteren hedder stadig Jørgen Glenthøj efter tirsdagens kommunalvalg. 

De Konservative får 35,7 procent af stemmerne, og selv om partiet mister to mandater, har det stadig 10 pladser i kommunalbestyrelsen. Sammen med de øvrige borgerlige partier er der et klart flertal for en konservativ borgmester.

De Konservative har haft magten på Frederiksberg i 104 år, og der har været spekuleret i, om der denne gang kunne blive tale om et magtskifte. Men Socialdemokraterne fik ikke det valg, de havde ønsket sig. 17,6 procent af stemmerne fik partiet, og det svarer til fire mandater. 

Enhedslisten derimod havde som i mange andre kommuner et godt valg og øgede sit mandat fra et mandat til tre.

Dansk Folkeparti får borgmesterpost i København

Dansk Folkepartis spidskandidat Carl Christian Ebbesen får en borgmesterpost i København.

Det står klart, efter at de borgerlige partier onsdag morgen efter en hel nats forhandlinger har indgået en konstitueringsaftale på rådhuset.

Med mandatfordelingen i København er der to borgmesterposter til den blå blok. Den første går til Venstres Pia Allerslev, mens Carl Christian Ebbesen sætter sig på den anden.

- Det er da vildt stort. De her forhandlinger har trukket ud i rigtigt lang tid, og jeg har ventet længe på det, siger Ebbesen.

Det er første gang, at Dansk Folkeparti får en borgmesterpost i København, hvor der som det eneste sted i Danmark er seks borgmestre foruden overborgmesteren.

Radikale afgør formandspost i kommunerne

Det Radikale Venstre afgør, om Rødovres borgmester Erik Nielsen (S) fortsætter som bestyrelsesformand i Kommunernes Landsforening (KL) eller afløses af en Venstre-politiker, hvor Hernings borgmester Lars Krarup har været nævnt.

I bestyrelsen har Socialdemokraterne seks pladser, mens SF og Enhedslisten hver har én plads, så den røde fløj har otte af 17 pladser. Det samme har den blå fløj, hvor Venstre har fem, Dansk Folkeparti to og De Konservative én plads.

Dermed afgør De Radikales ene politiker, om KL skal ledes af en socialdemokrat eller en Venstre-politiker.

Det viser resultatet af kommunalvalget, som afgør partiernes pladser i KL's bestyrelse.

S og V deler magten i regionerne

Det er de to største partier, Socialdemokraterne og Venstre, der fortsat sidder på magten i landets fem regioner.

I Region Hovedstaden, Region Midtjylland og Region Nordjylland står der stadig S på ryggen af formanden.

Eneste partiskifte tegner Region Sjælland sig for, hvor det er venstremanden Jens Stenbæk, der overtager stolen fra socialdemokraten Steen Bach Nielsen.

I hovedstaden bliver Sophie Hæstorp Andersen ny regionsrådsformand efter Vibeke Storm Rasmussen (S), som siden 1992 har været først amtsborgmester og siden regionsrådsformand. Nu overdrager hun posten til den knap 30 år yngre Sophie Hæstorp Andersen, som i en årrække har været Socialdemokraternes sundhedsordfører i Folketinget.

 

Mest Læste

Annonce