
Kost- og Ernæringsforbundet
Holmbladsgade 70, 2300 København S , Danmark
Telefon: +453163 6600 Website: kost.dk E-mail: [email protected]
Holmbladsgade 70, 2300 København S , Danmark
Telefon: +453163 6600 Website: kost.dk E-mail: [email protected]
Valgkampen er i gang, og vi debatterer pensionsalder og seniorførtidspension for de nedslidte. Men vi burde først og fremmest debattere, hvordan vi forbedrer arbejdsmiljøet så nedslidning undgås.
“Noget af det fedeste ved at være ernæringsassistent er, at vi kan gøre en forskel for andre gennem vores fag”. Cirka sådan sagde ikke én, men mange af de unge ernæringsassistenter, da vi spurgte i efteråret. Faktum er, at der uddannes alt for få.
Madservice skal udvikle sig i takt med borgernes behov og ønsker. Det kræver fleksible løsninger. Og det kræver politisk prioritering at tilbyde fleksible løsninger.
Det er på høje tid med en ny satspulje til bl.a. at behandle tvangsoverspisning. Men der mangler stadig permanente behandlingstilbud.
Regeringens køkkenpulje har forbedret faciliteterne i mange køkkener. Næste skridt er at sætte ind fagligt, så flere ældre spiser mere og forbedrer deres livskvalitet. Køkkenpuljen er nemlig ingen garanti for færre underernærede ældre.
Den bedst mulige behandling af kræftpatienter kræver fokus på ernæring. Det gør samarbejdet mellem kliniske diætister og kræftsygeplejersker livsvigtigt, og rammerne skal være til det. Det er de ikke i dag.
... og lige nu danses der i utakt. Overenskomst-forhandlingerne er gået i hårdknude, og vi har overladt det til Forligsinstitutionen at stykke et mæglingsforslag sammen. Imens er en konflikt af historiske dimensioner under opsejling.
Vi kan ikke overføre vores egne holdninger til god mad til ældres måltider. For svage ældres særlige udfordringer kræver faglig viden.
Kræftpatienter må undvære en livsvigtig ernæringsindsats, fordi kræftlægerne ikke har tid og kompetencer til at sætte indsatsen i gang, siger de. Men de overser muligheden for at overlade ansvaret for ernæringen til de kliniske diætister.
Folkesundhed: Jeg er enig. Ingen vælger at veje 140 kilo. Så inden overvægten når så vidt, skal der være hjælp at hente hos en ernæringsprofessionel i samarbejde med andre kvalificerede fagpersoner.
Mad kan mere end at mætte. Det gælder også skolemaden. Den skal være en del af skolen, et fælles projekt, og den skal give alle børn en chance for sunde madvaner, foreslår Ghita Parry.
Grænserne mellem arbejde og fritid bliver mere og mere flydende. Det er godt for nogle, men mere end skidt for andre. Tal om det på din arbejdsplads, skriver Ghita Parry på baggrund af ny analyse.
De offentlige køkkener er nået langt med 2020-planens mål om økologisk omstilling. Det er på tide, at politikerne sætter nye planer for økologi, så en økologisk tilbagerulning undgås.
25 mio. kr. på finansloven skal sætte gang i eksperimenter, der kan forbedre kvaliteten af maden til hjemmeboende borgere. Kommunerne skal have fokus på ernæring og drage omsorg for de ældre - det giver mere mad i maven.
Først var der fire. Så kom der seks. Og nu er der yderligere kommet otte anbefalinger. Som alle sammen kan bruges til at løfte livskvaliteten for de svageste borgere.
I fagbladet Kost, Ernæring & Sundhed kan du i denne måned blive klogere på et ord, der bliver brugt i mange jobopslag: robust. Det er nemlig ved at være en særlig kvalifikation, at man kan tåle meget.
Den gode og sunde mad kan være med til at give svækkede mennesker kræfterne tilbage, modvirke ulighed i sundhed, bidrage til et godt helbred og god trivsel i en hverdag fyldt med udfordringer.
Ny regering, nyt grundlag – og lidt mere fokus på ernæring. Det er glædeligt, men der er også grund til bekymring. For er innovation blot et pænt ord for en spareøvelse i den offentlige sektor?
450 millioner kroner til bedre ældremad og yderligere penge til værdighed. Det er nogle af elementerne i den nye finanslov. Jeg er begejstret – og melder, at vores medlemmer er klar til opgaven.
Stadig flere unge stilles over for det dilemma, at de skal vælge mellem at arbejde til lav eller ingen løn i en periode eller gå ledige.
Der er ikke fokus på ernæring i ministerens demenshandleplan – men det burde der være.
Glæden var stor, da værdighedsmilliarden så dagens lys. Ud af fem punkter, som milliarden kunne gå til, var mad og ernæring ét af dem. Lidt friskt kunne det give 200 mio. kroner til mad og ernæring. Men sådan gik det ikke.
Regeringens forslag til Kræftplan IV indeholder mange fine initiativer, men savner noget helt grundlæggende: Mad og måltider. For jo bedre ernæringstilstand, des bedre udgangspunkt har patienterne for at komme igennem sygdom og genoptræning.
Målet med justeringen af uddannelsen til professionsbachelor i ernæring og sundhed har været klart: Uddannelsen skal føre til job.
Ingen børn skal starte skoledagen med at være bagud på point, fordi de møder på tom mave. Det må stat eller kommune sørge for.
Fokus på ulighed i sundhed. Kost- & Ernæringsforbundet har spurgt fem meningsdannere om sundhedsområdet. Læs hvad Liselott Blixt, Jann Sjursen, Sif Holst, Mireille Lacroix og sundhedsminister Ellen Trane Nørby mener.
Mad og måltider er vigtige for børn og unges sociale og psykiske udvikling. Den erfaring har fået yderligere opmærksomhed gennem projektet Godhavn 360 grader, som behandlingshjemmet har gennemført i samarbejde med bl.a. Kost og Ernæringsforbundet.
Mød Sofie, Matthias og Amalie - tre unge ernæringsassistenter med drømme og ambitioner for deres fag og fremtid. De har alle noget, de vil give videre.
Kost og Ernæringsforbundet har undersøgt unge ernæringsassistenters holdninger til deres fag, faglige udvikling og arbejdsliv. Billedet er positivt og præget af ønsket om at udvikle sig fagligt og gøre en forskel for andre.
70 siders aftaletekst mellem regeringen og Dansk Folkeparti indeholder sørgelig lidt på det kost-, ernærings- og sundhedsfaglige område. Men det burde der være mere af, hvis missionen er at opruste på vores kernevelfærd.
Samarbejdssystemerne møder modstand fra Ledelseskommissionen, som anbefaler et serviceeftersyn. Forsker i ledelse Kurt Klaudi Klausen er uenig i kommissionens kritik og mener, det handler om at udnytte systemernes potentiale bedre.
Madservice: Den kommunale mad skal nytænkes og menuerne målrettes den enkelte borgers ønsker og funktionsniveau for at leve op til efterspørgslen. Ellers opstår der et alternativt marked, forudser to forskere.
Unge anbragte spiser sundere end andre unge. Det viser en SFI-rapport.
På institutionerne Godhavn, Fårupgård Ungecenter og den sikrede institution Egely arbejdes der med mad og måltider og de unges sundhed og madvaner.
Leg, færre løftede pegefingre og sammenkobling af de unges drømme med deres madvaner. Det batter, når udsatte og anbragte unge skal ændre madvaner. En kostpolitik, der følges, er også et væsentligt skridt, siger eksperterne.
Profil: Eleverne på Gerlev Idrætshøjskole har nydt godt af ernæringsassistent Line Christensens faglige og sociale engagement. Hun har altid tid til en snak med alle nationaliteter, fra Kina til Polen.
Hvis alle bruger MED-systemet til at gå i dialog og samarbejde, løse uenigheder og inddrage medarbejderne, fungerer det fint, erfarer en fællestillidsrepræsentant. Men det gør alle ikke, er også erfaringen.
Kost & Ernæringsforbundet savner ambitiøse mål på fødevareområdet for økologi, overproduktion og madspild i regeringens klimaudspil.
Drop dimensioneringen af ernæringsassistent-uddannelsen, anerkend uddannelserne gennem en bedre løn, styrk faglærernes kompetencer, og giv ordet til de unge, når der skal rekrutteres unge, siger Ghita Parry til udspillet om erhvervsuddannelserne.
Regeringens udspil om afbureukratisering er på mange måder en smuk vision, men Kost & Ernæringsforbundet maner til besindighed. For kloge regler og skemaer kan redde menneskeliv, fx når det handler om ernæringsscreening af underernærede.
Regeringen har med sin Køkkenpulje brugt tæt på en halv mia. kr. på mad til ældre. Kost & Ernæringsforbundets formand Ghita Parry er overrasket over, at det er sket uden at sikre, at det er med til at forebygge underernæringen blandt ældre.
Det er positivt med en fælles strategi fra fem ministre. Men der er også behov for konkrete og strukturelle tiltag – ’kan’ må blive til ’skal’, mener Kost & Ernæringsforbundets formand, Ghita Parry.
Tidligere Irma-direktør Alfred Josefsen fra Ledelseskommission opfordrer alle ledere til at tage deres job meget alvorligt og sikre, at glæden ved at løse kerneopgaven – fx at producere sund og nærende mad – er til stede hvert eneste øjeblik.
Folkesundhed: Ti anbefalinger til fem ministre om mad, måltider og sundhed er afleveret fra det Advisory Board, som blev nedsat i 2017. Anbefalingerne handler om både offentlige og private måltider.
Hvilken betydning har den kost- og ernæringsfaglige baggrund, når man sidder i et job som offentlig leder - og hvordan bruger man sin faglige ballast i spændet over drift og strategi? Det svarer områdeleder Randi Bendix Keller Mortensen på.
Hvilken betydning har den kost- og ernæringsfaglige baggrund, når man sidder i et job som offentlig leder - og hvordan bruger man sin faglige ballast i spændet over drift og strategi? Det svarer leder Mary-Ann Sørensen på.
En ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at danskernes sundhed er blevet dårligere: Flere unge mistrives, flere unge begynder at ryge, og for første gang er balancen nu tippet, så mere end halvdelen af os danskere er overvægtige.
Offentlige ledere skal på én gang lede de fagprofessionelle i den daglige drift og indfri de politiske og strategiske mål i organisationen. Et spænd, de favner dagligt. Men presset på dem vokser og kalder på en ny ledelsesstil, mener forsker.
Hvert år diagnosticeres ca. 55.000 danskere med en hjertekarsygdom og hver fjerde dør af det - med rygning og overvægt som største risikofaktorer. Ingen overvægtige børn og unge i 2030 kunne derfor være en ambitiøs plan, mener Ghita Parry.
Det blev 22-årige Amalie fra Sønderjylland, der erobrede titlen som Danmarks bedste ernæringsassistent og dermed også modtog prisen på 10.000 kr. fra Kost & Ernæringsforbundet, da DM i Skills fandt sted.
Ligeløn er højt på dagsordenen til OK18. Sundhedskartellets krav om en ligelønspulje er blevet et generelt krav, der møder opbakning blandt de øvrige offentligt ansatte.
Frivillige hænder er velkomne i velfærdsstaten, men det kræver både skarp koordinering, klare valg og mange overvejelser om grænsen mellem det professionelle arbejde og et personligt engagement.
Kost & Ernæringsforbundet har fem stærke ambassadører, som sætter økologi på den politiske dagsorden i deres kommune op til valget på tirsdag. Mød dem her og hør, hvordan de går til opgaven.
Kost & Ernæringsforbundet glæder sig over, at tværfaglige ernæringsindsatser for underernærede ældre og ældre med uplanlagt vægttab får 13,5 mio. kr. fra Satspuljen. Det er resultatet af et samarbejde om politisk bevågenhed, som har givet pote.
En fedmeoperation betyder en varig kostomlægning med mange små måltider hver dag og kosttilskud resten af livet for at sikre tilstrækkelig næring. Det er en udfordring for mange, fortæller klinisk diætist.
Svært overvægtige er selv skyld i deres fedme, mener nogle. Andre, at fedme er et komplekst problem og hos nogle en behandlingskrævende sygdom. Uanset holdning er mulighederne for rådgivning dårlige, mener eksperter.
De offentlige køkkener er nået langt med 2020-planens mål om økologisk omstilling, men politikerne skal sætte nye mål for at holde kursen, mener Kost & Ernæringsforbundets formand. Fem politiske kandidater fortæller, hvordan de vægter økologi.
Organisationer bag kvindedominerede fag på det offentlige arbejdsmarked kræver en politisk indsats for at skabe ligeløn for arbejde af samme værdi. Lønforskellen mellem mænd og kvinder i samme fag og med samme uddannelsesniveau er for stor.
I onsdags mødtes to af Ledelseskommissionens medlemmer med repræsentanter fra Kost & Ernæringsforbundet og en række andre sundhedsorganisationer til en snak om offentlig ledelse med særligt fokus på social- og sundhedsområdet.
Det skal være mere overskueligt at sikre bedre måltider til ældre på plejehjem. Derfor har Kost & Ernæringsforbundet sendt en tjekliste til politikerne centralt og i kommunerne. Anledningen er Thyra Franks køkkenpulje, som 69 kommuner er i gang med.
Kost & Ernæringsforbundet og Økologisk Landsforening efterlyser politiske ambitioner for økologi i de offentlige køkkener. Derfor er vi gået sammen om kampagnen ’ØkoValg2017’ som optakt til kommunal- og regionsvalget den 21. november.
Som nyuddannet kunne Christina Sørensen ikke åbne døren til arbejdsmarkedet. Men som trainee sparkede hun den op på vid gab.
Det er forbudt at afskedige en medarbejder på grund af alder. Da Kost & Ernæringsforbundet indbragte Inger Klausens sag for Ligebehandlingsnævnet, resulterede det derfor i en godtgørelse på 254.000 kr. for usaglig afskedigelse.
402 i stedet for 0. Så mange kvoteuddannelsespladser blev der til ernæringsassistenterne. Det er en kæmpe sejr for forbundet, der har arbejdet intenst på at ændre resultatet af trepartsaftalen, som satte ernæringsassistentuddannelsen på en nulkvote.
Behandling: Anne Diemer Moisen kæmper for at få lov til at tilbyde sine stærkt svækkede patienter en fuldgyldig ernæringsdrik, som kan hindre underernæring og genindlæggelse. Region Syddanmark vil hellere høste en kortsigtet gevinst.
Hvad skal vi med ledelseskommissionen? Kost, ernæring & sundhed har spurgt tre kost-, ernærings- og sundhedsfaglige ledere, hvad de vil anbefale ledelseskommissionen at koncentrere sig om.
Ledelseskommissionen: Kurt Klaudi Klausen, ekspert i offentlig ledelse, mener, at den helt store gevinst i fornyelsen af den offentlige sektor skal hentes hos medarbejderne og i samarbejdet på tværs af sektorer.
Dyrekøbte erfaringer med stress kombineret med en klar struktur på opgaver og hverdag har givet leder Dorthe Dybro opskriften på et arbejdsliv uden grænseløshed.
Arbejdsmiljø: Vi tjekker mails, skriver notater og læser faglitteratur, når vi kommer hjem. Det grænseløse arbejde giver frihed og fleksibilitet, men kan også blive et regulært arbejdsmiljøproblem, advarer FTF i en ny analyse.
Det er ofte medarbejderne der betaler prisen for udlicitering i form af lavere løn og længere tid på offentlig forsørgelse. Det viser ny forskning, som KORA, Aarhus Universitet og RUC står bag.
Værdi: Vi går ikke længere på arbejde alene for at udføre en funktion. Vi er vores job, tager det med hjem og knytter os til det følelsesmæssigt. Har vi ikke noget job, vakler vores selvtillid, viser en undersøgelse fra FTF-A.
Regeringen har sat 450 millioner kroner af på finansloven til bedre mad til ældre. Fagbladet har spurgt administrerende direktør i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, og formand for Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry, hvordan pengene anvendes bedst.
En festlig menu i Hedensted Kommune skabte et afbræk i hverdagen og var samtidig starten på et projekt, der skal skærpe appetitten hos de ældre.
Etablering af lokale køkkener på plejecentrene er et skridt i den rigtige retning for bedre ældremad. Men bygninger er ikke nok. Alle, som har med maden at gøre, skal engagere sig i den, mener Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet.
Arbejdsmiljø: Robust er det nye buzzword hos arbejdsgiverne. Alle skal være robuste. Ekspert advarer imod at bruge robusthed som svaret på et stadigt stigende krav om præstation og effektivitet. Det bliver man syg af.
Ledelse: Det tager seks måneder at få en ny medarbejder godt om bord i organisationen og arbejdet. Prioriterer man d
Susanne Nygaard Jensen og Pernille Hougaard Nørbak fra Kolding Kommune og Aalborg Universitetshospital introducerer sjældent nye medarbejdere, så rutinerne er lidt rustne, men viljen til at udvikle er stor.
Klinisk diætist Susanne Bakmann er blevet mere rummelig i de år, hun har arbejdet på Tangkær. I de tværfaglige drøftelser ved Sundhedstjekket giver alle lidt køb på deres faglighed − til de udsatte borgeres bedste.
Forebyggelse: Færre piller, lavere BMI, øget velvære og færre indlæggelsesdage. Metoden Sundhedstjekket på det socialpsykiatriske bosted Tangkær napper en bid af oversygeligheden og overdødeligheden hos psykisk syge.
Ideerne er mange, når det handler om at udvikle de offentlige kost-, ernærings- og sundhedstilbud gennem projekter, men kræver ressourcer - både i beskrivelsen, i projektperioden og i at forankre projekterne til drift.
Ledelse: Når budgetter og ressourcer er bundet i drift, skal pengene til udvikling og innovation på det kost, ernærings- og sundhedsfaglige område skaffes gennem puljemidler. Og det er næsten som at finde en nål i en høstak.
En offentlig leder skal kunne noget andet i dag for at lykkes end for ti år siden. Det viser undersøgelsen "Ledere der lykkes 2" fra Væksthus for Ledelse, som kortlægger syv kompetencer hos ekstraordinært dygtige offentlige ledere.
Mona Carøe Jensen er cheføkonoma på Regionshospital Randers, som netop har fået det økologiske spisemærke i guld. Og Kirsten Holst har i 35 år stået i spidsen for ældremaden i Hjørring Kommune – med succes. Hør, hvordan og hvorfor.
Profil: ADL-træning med uledsagede flygtningebørn og -unge på et asylcenter er et drømmejob for Karina Mulvad Jensen, der brænder for at hjælpe sine medmennesker.
Ny forskning viser, at selskab til maden er ikke det vigtigste. Men det er vigtigt at have indflydelse på måltidet, viser et projekt fra Aarhus universitet, der har undersøgt de ældres ønsker.
I denne uge er det Europæisk Arbejdsmiljøuge og en af talrige anledninger til at tage temperaturen på arbejdsmiljøet. Så tag en snak med din kollega, tillidsrepræsentant og leder om det fysiske og psykiske arbejdsmiljø.
Unge og nyuddannede går i stadig højere grad fra projekt til projekt, nogle frivilligt, andre fordi der ikke er fast job at få, viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Læs, hvordan tre kostfaglige har fundet vej ind på arbejdsmarkedet.
I et mentorprogram for yngre ledere får både mentor og mentee udbytte. Den erfarne får genopfrisket og spejlet sin ledelsesviden, mens den nytiltrådte tvinges til at formulere sine udfordringer og får adgang til coaching, siger ekspert.
Kommunerne har fået en milliard kroner til at sikre en værdig alderdom, hvor underernæring ikke begrænser livskvaliteten. Det kræver øget fokus på screening og ernæringsvejledning, men der ser ikke ud til at blive ansat mere kostfagligt personale.
Nudging kan bruges til at rydde forhindringer af vejen i det daglige arbejde og dermed få medarbejderne til at gøre mere af det rigtige. Det mindsker kompleksiteten, nedbringer stress og fremmer trivslen.
Skolen kan give eleverne et medansvar for deres egen sundhed ved at lade dem få fingrene i bolledejen. Kost- og ernærings- faglige kan bidrage til maddannelsen ved at involvere børnene i skolens mad og måltider.
Forbundets nye direktør er Rasmus Conradsen pr. 1. marts 2017. Han kommer fra en stilling som politisk chef i Dansk Sygeplejeråd.
Regeringen bevilgede sidste år 25 millioner kroner til udvikling af bedre mad til borgere i eget hjem. Vi har talt med tre kommuner, der har hver sin idé til forbedringer.
For sjette gang er Ghita Parry valgt som spydspids for forbundet, der insisterer på, at sundhed er en ret, og derfor sætter dagsordenen for sundhed, behandling og forebyggelse.
En lang flirt har nu ført til ægteskab: Foreningen af Kliniske Diætister og Kost & Ernæringsforbundet slår pjalterne sammen. Det har medlemmerne på to ekstraordinære generalforsamlinger sagt ja til.
I kampagnen 'ØkoValg 2017' har over 1.000 kandidater allerede tilkendegivet konkrete ambitioner for økologien i Danmark - på tværs af kommuner og partifarver. Interaktivt Danmarkskort guider vælgerne, og meningsmåling bekræfter vælgernes fokus.
Skræl, smag, sæt ord på og nyd maden - sammen. Det er essensen i Maddagen, hvor næsten 24.000 vuggestue- og børnehavebørn sætter sig til frokostbordet og fejrer det fælles måltid.
Stor maddag samler 18.000 vuggestue- og børnehavebørn om det samme frokostmåltid. Fordi ”mad kan meget mere end at mætte”. Det er budskabet for Maddag 2016, som Kost & Ernæringsforbund står bag sammen med FOA og seks andre organisationer.