Krigsomkostning siger Claus Hjort Frederiksen om pris for udflytningsplan

Selvom udflytning af 3981 statslige arbejdspladser vil koste 944 millioner kroner fra 2015-2021, har regeringen ikke regnet på effekten. Det vil koste fyringer, mener oppositionen.

Danmarkshistoriens største udflytning af statslige arbejdspladser.
 
Sådan betegner erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) den udflytning af 3981 statslige arbejdspladser fra København til provinsen, som tirsdag blev fremlagt på et pressemøde:

Udflytning af statslige arbejdspladser

Vi har samlet alle historier om udflytningsplanerne.

Læs meget mere her

- Udflytningen af de statslige job vil blive et vigtigt bidrag til regeringens målsætning om at skabe vækst og udvikling i hele Danmark, siger Troels Lund Poulsen.

Selvom regeringen også hæfter betegnelser som "ambitiøs" og "vigtig" på planen, så har regeringen ikke lavet et skøn over, hvor meget vækst, der bliver skabt ved at bruge 944 millioner kroner på at flytte de knap 4000 arbejdspladser. 
 
 
Det erkender Troels Lund Poulsen på pressemødet tirsdag, hvor regeringens regnestykke for udflytningen blev fremlagt.
 
Ifølge Troels Lund Poulsen skyldes det, at udflytningen ikke er en "sand vækstplan", men blot indgår i regeringens samlede vækstplan, der også tæller den omstridte landbrugspakke og ændringer af planloven.
 
- Vækstpakken giver sammen med finansloven et varigt løft i BNP på 3,5 milliarder kroner. Men det er ikke udflytningen af statslige arbejdspladser, der bidrager til det. Det gør de initiativer, vi tager for at gøre vores virksomheder mere konkurrencedygtige og ikke mindst de initiativer, vi har taget for at styrke vores landbrug- og fødevareerhverv, siger Troels Lund Poulsen.
 
Spørgsmål: Hvordan kan du både sige, at det er en ambitiøs plan og samtidig sige, at det ikke er en "sand vækstplan"?
 
- Jeg siger, at hvis man ser på, at vi kun lavede en udflytning af statslige arbejdspladser, så er det jo ikke det, der alene skaber vækst i det danske samfund. Det er et både og.  Det er, at vi har 125 vækstinitiativer, som skaber mulighed for, at den private vækst kan styrkes, siger Troels Lund Poulsen og tilføjer:
 
- Derudover vælger vi så også at udflytte statslige arbejdspladser. Og vi har tal fra England, der viser, at det har betydning for den lokale vækst, de steder hvor man flytter arbejdspladserne hen. Der har været stor diskussion om, hvorvidt det at flytte arbejdspladser ud overhovedet giver lokal vækst. Det gør det. Men det er klart, at det redder ikke den danske samfundsøkonomi, siger Troels Lund Poulsen.
 
Udflytning af 3981 arbejdspladser koster 944 millioner
Udflytningen af 3981 statslige arbejdspladser vil koste 944 millioner kroner fra 2015-2021, fastslår regeringen, og dermed bliver regningen større, end man hidtil har forventet.
 
Regeringen har afsat 400 millioner kroner på finansloven for 2016 til udflytningen, men der skal findes flere penge i de kommende år. Det skal blandt andet ske ved at spare i ministerierne - og ved at afsætte flere penge på næste års finanslov.
 
Det fastslår finansminister Claus Hjort Frederiksen (V):
 
- Jeg kommer med 400 millioner kroner, og så vil det for finansloven for 2017 fremgå, hvad staten kommer med i de følgende år. Der vil komme et efterspil, men det vil være på finansloven for 2017, siger Claus Hjort Frederiksen. 
 
Omkostningerne for udflytningen af statslige arbejdspladser er i gennemsnit på 250.000 kroner per arbejdsplads, oplyser regeringen.  Claus Hjort Frederiksen kalder prisen på knap en milliard kroner for en "krigsomkostning", når man vil sikre, at danskere over hele landet kan få attraktive statslige arbejdspladser i deres lokalområde:
 
- En så ambitiøs plan som vedtaget her er ikke billig. Den koster penge, men for os har det været vigtigt at sikre attraktive statslige arbejdspladser rundt omkring i Danmark, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).
 
Han fastslår, at prisen er "bedste mands bedste skøn":
 
- Derfor tror jeg, at det vil ramme nogenlunde rigtigt. Men det kan ikke udelukkes, at noget bliver lidt billigere og noget lidt dyrere, siger Claus Hjort Frederiksen.
 
Socialdemokraterne: Milliardregning for udflytning koster statsjob
Det møder kritik hos oppositionen, at ministerierne og styrelserne selv skal betale en stor portion af de knap en milliard kroner, som regeringens udflytning af knap 4000 statslige arbejdspladser ventes at komme til at koste. 
 
- Det er meget bekymrende, at regningen på meget få måneder har vokset sig dobbelt så stor, siger socialdemokraten Morten Bødskov, der er formand for Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget.
 
- Vi frygter, at den ekstraregning på 600 millioner kroner findes ved at fyre offentligt ansatte, siger han med henvisning til, at regeringen ved præsentationen af udflytningen i efteråret afsatte 400 millioner kroner til manøvren.
 
Morten Bødskov mener ikke, at regeringen er ærlig omkring, hvad regningen får af konsekvenser.
 
- Regeringen har truffet et valg: At udflytningen skal betales af ministerierne og styrelserne. Den kan kun betales med nedskæringer, så det vil betyde fyringer af hundredvis af offentligt ansatte, siger han.
 
Spørgsmål: Hvor ved du fra, at "hundredvis" vil blive fyret?
 
- Ser man på, hvordan sådan en regning typisk bliver betalt, så bliver den betalt ved at skære ned på personalebudgettet. Der er grænser for, hvor langt ministerierne kan løbe efter kopimaskiner og ting, man har behov for i hverdagen. 
 
- Den tunge udgiftspost er lønudgifterne. Og når man skal igennem sådan en øvelse her, så vil det nødvendigvis betyde, at der vil ske fyringer og alvorlige nedskæringer.
 
Den opfattelse deler Enhedslisten, hvor landdistriktordfører Henning Hyllested kalder det "katastrofalt", at ministerierne selv tvinges til at betale en stor del af udgifterne for regeringens "underfinansierede" udflytning.
 
- Det vil betyde fyringer og nedskæringer i ministerierne. Og dermed vil det også ramme de arbejdspladser, som regeringen vil udflytte. Det hænger simpelthen ikke sammen, siger han i en pressemeddelelse.
 
FAKTA: Regeringen undtager én institution fra udflytning
Foreløbig undtager regeringen én institution fra udflytningen, da den udskydes til senere. Bliv klogere her.
Der flyttes knap 100 statslige arbejdspladser yderligere i regeringens reviderede plan for udflytning af statslige arbejdspladser.
 
Venstre-regeringen har fart på, så der kan komme en opklaring for medarbejderne, lyder det på et pressemøde, hvor den endelige plan bliver præsenteret.
 
Derfor vil størstedelen af udflytningerne finde sted i 2016 og 2017.
 
Her kan du blive klogere på den reviderede plan.
 
* Der forventes en samlet udgift på knap en milliard kroner ifølge ministerierne. Det betyder, at omkostningerne i gennemsnit er på knap 250.000 kroner per arbejdsplads.
 
* Oprindeligt lød vurderingen på 400 millioner kroner, som er afsat på finansloven i 2016, og der skal derfor findes flere penge senere.
 
* Der er dog store variationer mellem de enkelte styrelser, alt efter de konkrete udgifter til de nye lokaliteter og antallet af medarbejdere, der ventes at flytte med.
 
* Udflytningen af Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) har været kritiseret på grund af risiko for kompetencetab. Regeringen holder dog fast i udflytningen til Aarhus.
 
* Derimod udsættes udflytningen af Statens Værksteder for Kunst, der i første omgang ikke flytter til Helsingør. Der arbejdes på en alternativ placering for de otte stillinger.
 
* En måling foretaget af fagforbundet Djøf har vist, at kun tre procent af de statsansatte, hvis arbejdsplads rykker til provinsen, selv forventer at flytte med.
 
Kilde: Erhvervs- og Vækstministeriet.
/ritzau/
Emneord: Udflytning af arbejdspladser, Claus Hjort Frederiksen, Finansministeriet, Vækstplan
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 24.02.16 Jens Jørn Pedersen
  Decentralisering er en god idé

  Venstres politik har tidligere været decentralisering, hvilket er en god ting for landet.
  Dog er dagsordenen sikkert en anden!
  SKAT blev for år tilbage centraliseret i historisk grad. Tidligere betalte vi kommuneskat, amtsskat, (kirkeskat) og statsskat. Nu betaler vi kun statsskat, hvorefter pengene centralt bliver bevilliget til kommuner, regioner, kirker og staten beholder sit.
  Øjensynligt blev SKAT decentraliseret, da der kom afdelinger forskellige steder i landet. Det betød, at når man skrev til SKAT i Middelfart, så fik man svar fra SKAT i Ringkøbing eller Sønderborg.
  Med IT er det blevet muligt at flytte kontoret fysisk væk fra den centrale bygning, men centraliseringen øges ved, at det foregår via den samme database.
  Så lur mig, om ikke den påtænkte udflytning indeholder en øget centralisering og en fjernelse fra borgerne.
  "Krigsomkostninger"? Udtrykket vidner om, at udflytningen ikke foregår i harmoni med ledelse og medarbejdere.
  Claus Hjort sidder på "kassen" og bevilliger midler til egne valg. Men efter Claus Hjorts udsagn, så er kassen tom.
  Det er vel ikke sådan, at gennemskueligheden i statsadministrationen er lukket ned? Det betyder, at demokratiets vigtigste værktøj, gennemskuelighed eller transparens fjernes.
  Jeg synes, at en tilsyneladende decentralisering dækker over en centralisering, der er større end før Landboreformernes tid.
  Desuden ser det ud til, at en stor mængde økonomiske ressourcer anvendes uden afkast i form af decentralisering.

 • 24.02.16 Flemming
  Intet sagligt eller fagligt.......

  Krigsomkostninger? Under sammenligning.... :/

  Fyringer siger oppositionen? Næææ det er nok ikke nødvendigt. Folk flygter selv......

  Og typisk at de ikke har nogen ide om effekten! Men de har jo heller ingen saglige eller faglige argumenter for flytning til de steder der er blevet udvalg til at modtage en styrelse eller anden statslig arbejdsplads!

  Alle andre end regeringen har fra starten agt at det ville koste langt mere end de 400 ill, og dertil har Erhverv/vækst ministeren udtalt på TV, at det skulle den enkelte styrelse selv finde penge til.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også