Krisen kalder på investeringer i fællesskabet

Vejen til økonomisk genopretning går gennem en genopbygning og styrkelse af velfærdssamfundet, siger FOAs formand, som mener, at fortiden skræmmer.

Den økonomiske politik efter corona-krisen skal være både ny og målrettet, sagde finansminister Nicolai Wammen, da han i dag fremlagde den økonomiske redegørelse.
 
”Jeg lægger vægt på løftet om en ny retning i finansministerens melding. Han har ret i, at der ikke er en drejebog for det, der skal ske, men der er et konkret eksempel på, hvordan vi ikke skal gøre det. Og det er politikken efter finanskrisen. Svaret på den økonomiske nedgang er ikke at skære den fælles velfærd endnu længere ned. Vi lærte under finanskrisen, at det bare gør ondt værre. Vi har brug for at investere os ud af krisen denne gang,” siger Mona Striib, forbundsformand for FOA.
 
FOAs formand understreger, at investeringer i den offentlige velfærd og uddannelse har store positive effekter på samfundsøkonomien. Samtidig er en genopretning og oprustning af hele sundhedssektoren nødvendig, hvis vi skal blive bedre til at møde lignende kriser i fremtiden.
 
”Hvis corona-krisen har lært os én ting er det, at vi er alt for sårbare, når den offentlige sektor udsættes for voldsomme besparelser. Hvis man i det daglige arbejder så tæt på et nødberedskabsniveau, at der kun er plads til at gøre det absolut nødvendige, så skal der ikke meget til at vælte læsset.”
 
Mona Striib fremhæver, at Finansministeriet i Økonomisk Redegørelse vurderer, at de 294 milliarder kroner i underskud på de offentlige finanser i 2020 ikke er det største problem for det økonomiske råderum for fremtidens velfærd.
 
”Der er ingen undskyldning for at spare på velfærden eller give køb på velfærdsambitionerne. Vi ligger stadigvæk langtfra de røde streger, EU har sat for den offentlige gæld,” understreger Mona Striib.
 

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 03.08.20 Velfærd
  Dansk Sygeplejeråd: Styrk plejeindsatsen på plejehjem

  De fleste beboere på landets plejehjem er multisyge og har behov for kompetent pleje døgnet rundt. Det er vi som samfund nødt til at erkende, hvis vi skal sikre værdighed og bekæmpe omsorgssvigt, som vist i TV2s dokumentar siger Dansk Sygeplejeråd.

 • 24.06.20 Velfærd
  Sundhedsplejersker forbedrer flygtningefamiliers integration

  Hvis flygtningefamilier bliver taget ved hånden i deres første tid i Danmark og får hjælp til at bygge bro til det danske samfund, bliver de nemmere en del af fællesskabet, viser analyse af stort projekt.

 • 15.06.20 Velfærd
  Tilsyn i daginstitutioner halter gevaldigt

  I knap hver tredje børnehave og vuggestue ses der slet ikke på børnene, når der laves tilsyn. I forvejen sker tilsynet i tre ud af fire institutioner kun én gang årligt eller sjældnere, viser undersøgelse for FOA.

 • 12.06.20 Velfærd
  Andelen af pædagogiske assistenter i børnehaver skal firdobles

  Flere end hver tredje ansatte i børnehaver og vuggestuer bør være faglærte pædagogiske assistenter, når minimumsnormeringerne indfases, mener FOA. En af de kommuner, som i forvejen går målrettet efter flere pædagogiske assistenter, er Lolland.

 • 12.06.20 Velfærd
  Tusindvis af medarbejdere får ret til fuld tid

  Er man medarbejder i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København og ønsker at arbejde på fuld tid, så skal det også kunne lade sig gøre. Det mener sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling. Et nyt tiltag giver derfor fra 1. september alle medarbejdere, der arbejder på deltid i forvaltningen, ret til at gå op i tid.