Kristian Jensen får regeringens første næse

Politik

02/02/2016 14:27

Nick Allentoft

Det koster udenrigsministeren en næse ikke at lytte til et flertal og droppe besparelser på ulandsbistanden.

Folketingets Udenrigsudvalg har som ventet givet udenrigsminister Kristian Jensen (V) en næse for at ignorere et flertal om højere ulandsbistand, erfarer Ritzau

Det sker, fordi Kristian Jensen på vegne af regeringen i december valgte at ignorere et flertal i Folketinget, som i et beslutningsforslag vedtog at pålægge regeringen at pille de planlagte besparelser på ulandsbistanden i 2015 af bordet.

Da der var tale om et beslutningsforslag og ikke et lovforslag, kunne regeringen ignorere flertallet. I stedet holdt regeringen fast i sin plan om ikke at udbetale al den udviklingsbistand, som SR-regeringen i 2014 satte på finansloven for 2015.

Regeringen kom i mindretal, fordi støttepartiet De Konservative stemte blankt til SF's beslutningsforslag, som fik opbakning i hele rød blok. 

Det blå parti er imod regeringens besparelser på området og mener, at man skal udbetale det, man har lovet sine samarbejdspartnere.

Kristian Jensen har selv tidligere kritiseret en rød regering for at ignorere et folketingsflertal. 

Da SR-regeringen i 2014 ignorerede et flertal om ikke at udbetale børnecheck til EU-borgere, var Kristian Jensen skuffet. Han kaldte det "en hån mod folkestyret, at man blæser på det, uanset hvad Folketinget beslutter".

- Der er ingen over og ingen ved siden af Folketinget. Den form for magtarrogance er utilstedelig. En regering skal følge et flertal i Folketinget, siger tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (S) i en pressemeddelelse.

Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, beskriver næsen som "en alvorlig påtale". Hos De Konservative, der har gjort næsen mulig, understreger Naser Khader (K), at det ikke skal ses som et mistillidsvotum til regeringen eller Kristian Jensen.

- Det er et gult kort. En løftet pegefinger.

Hos De Radikale understreger tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard, at der er tale om et tillidsbrud og et demokratisk problem.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce