Kritik: Ministerium slører konsekvenser af kontanthjælpsreform

»Det er utrygt, at politikerne skal tage stilling til kontanthjælpsreformen på baggrund af nogle udregning af rådighedsbeløb, som virker relativt usikre,« siger Jann Sjursen, der er formand for Rådet for Socialt Udsatte, til Ugebrevet A4.

Et par på kontanthjælp med tre børn vil med det nye kontanthjælpsloft have cirka 15.000 kroner til rådighed om måneden, efter huslejen er betalt. Og det er et rimeligt niveau, har beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen fremført flere gange i debatten om de nye kontanthjælpsregler. Men de familier, der bliver hårdest ramt af kontanthjælpsloftet, skal ikke budgettere med mere end 12.609 kroner om måneden i rådighedsbeløb. Det viser nye beregninger på baggrund af tal fra BL - Danmarks Almene Boliger og Danmarks Statistik, skriver Ugebrevet A4.

Læs også: Ministre afviser enhver kritik

Det fører nu til kritik af Beskæftigelsesministeriet for at give et uklart billede af kontanthjælpsmodtagernes økonomi, som slører debatten om den reform, der bliver andenbehandlet tirsdag, og forventes vedtaget på torsdag.


»Det er utrygt, at politikerne skal tage stilling til kontanthjælpsreformen på baggrund af nogle udregning af rådighedsbeløb, som virker relativt usikre,« siger Jann Sjursen, der er formand for Rådet for Socialt Udsatte, til Ugebrevet A4.

Beskæftigelsesministeriets tal er baseret på en gennemsnitlig husleje på 6.138 kroner om måneden for familier. Men mange kontanthjælpsmodtagere kan slet ikke genkende det billede, der bliver tegnet af deres økonomiske situation i debatten, fortæller Andreas Holck Høeg-Petersen, der er talsmand for Kontanthjælpsalliancen.

- Gennemsnittet er ikke et brugbart udgangspunkt for debatten, for når man bliver ramt af kontanthjælpsloftet, skal man ikke afvige meget fra gennemsnittet, før man sidder i en enormt svær situation, siger han.

Med 12.609 kroner om måneden, efter huslejen er betalt, kommer parret med tre børn ned under det minimumsbudget, som er fastsat af et ekspertudvalg, som blev nedsat af den tidligere regering i forbindelse med fastsættelsen af fattigdomsgrænsen. Her skal et par med to børn have 13.122 kroner om måneden for at "opretholde et acceptabelt leveniveau".

- Med minimumsbudgettet har du kun til dagen og vejen. Hvis du kommer ned under det, får du problemer med at have råd til tøj, mad og medicin, siger Lars Andersen, der er direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og medlem af ekspertudvalget, til Ugebrevet A4.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har ikke ønsket at forholde sig til rådighedsbeløbet på 12.609 kroner om måneden, men skriver i stedet i en mail til Ugebrevet A4:

- Det har været afgørende for regeringen, at kontanthjælpsloftet har den rette ballance mellem et rimeligt forsørgelsesniveau på den ene side og et reelt incitament til at arbejde på den anden. Den balance ligger i regeringens kontanthjælpsloft.

Emneord: Jann Sjursen, Rådet for Socialt Udsatte, Kontanthjælpregler, Kontanthjælpsloft, Lars Andersen, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.09.20 Ledelse
  Lederne udsteder løfte om nultolerance over for sexchikane

  Lederne har i dag indrykket helsidesannoncer i en række aviser som led i en kampagne mod sexchikane. Ledere opfordres til at skrive under på et løfte om nultolerance over for sexchikane.

 • 13.08.20 Ledelse
  Giv nu mellemlederne plads til at lede!

  Mellemledere ender i stigende grad som administratorer af regler og retningslinjer i stedet for at udføre det, de egentlig er ansat til, nemlig: ledelse. Udviklingen gør dem til et unfair symbol på et voksende bureaukrati og går ud over alt fra medarbejdere til virksomhedens resultater, mener Henrik Jespersen, der har været leder og ledelseskonsulent i over 25 år og nu er aktuel med bogen ‘Kontrol er let, ledelse er svært – en håndbog til mellemlederen’.

 • 12.08.20 Ledelse
  Anders Bondo Christensen stopper som formand for lærerne

  Formand for Danmarks Lærerforening (DLF) Anders Bondo Christensen meddelte i går, at han stopper som formand ved afslutningen af DLF’s kongres om seks uger.

 • 30.05.18 Velfærd
  Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

  Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.

 • 16.03.16 Bæredygtighed
  Dansk Metal: Underskud af metalarbejdere truer dansk økonomi

  Frem mod 2025 kommer Danmark til at mangle 30.000 faglærte på metalområdet. Det viser ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Dansk Metal frygter markant udflytning af arbejdspladser.