Foto: Jens Astrup

Kritikere: Tolkegebyr kan føre til forkert behandling og ulighed

I Folketinget støtter S op om tolkegebyr, men S-regionsrådsformand mener, at gebyret kan give problemer.

For et år siden kaldte sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) idéen om et tolkegebyr i sundhedsvæsnet for "et skråplan".

Men nu går Socialdemokratiet ind for regeringens forslag om et tolkegebyr, skriver Altinget.

Forslaget lægger op til, at personer, der har været i Danmark i mere end tre år, skal betale et gebyr for tolkning.

Kovendingen er et problem, mener formand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S).

- Jeg synes, at det er ærgerligt, at man ændrer holdning, for det var en socialdemokratisk regering, der var med til at fjerne tolkegebyret i 2011, netop fordi det er så administrativt tungt, siger hun.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

- Medarbejderne i vores regioner skal ikke bruge tid på at diskutere med en psykisk syg, hvorvidt vedkommende skal betale for tolkegebyr eller ej. De skal bruge deres tid på at behandle.

I et høringssvar til regeringens forslag er der stærk kritik fra Danske Patienter, Lægeforeningen og Danske Regioner.

Regionsrådsformanden understreger, at hendes udtalelser ligger i forlængelse af den kritik - og at beslutningen træffes i folketingsgruppen hos S.

- Samtlige regioner og Danske Regioners bestyrelse - dog ikke Dansk Folkeparti - har sammen med Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd og andre fortalt, at det her vil skabe øget ulighed i vores sundhedsvæsen.

- Samtidig giver det risiko for forkert behandling, eller at patienten tager sin medicin forkert, siger hun.

- Vi er allerede langt i regionerne med at sikre teletolkning, som kunne være med til at spare de samme penge, uden at man skulle gå på kompromis med patientrettighederne.

Til Altinget siger Flemming Møller Mortensen, at det "er uholdbart, at man kommer til Danmark og bor her i mange år uden at tilegne sig det danske sprog".

I Venstre er der tilfredshed med, at der nu er socialdemokratisk opbakning til et tolkegebyr.

- Jeg håber, at Socialdemokratiet holder fast, og jeg glæder mig over, at partiet er vendt på en tallerken, siger sundhedsordfører Jane Heitmann (V). 

- Vores udgangspunkt er, at har man været i Danmark i mere end tre år, så må man også kunne forvente, at man har lært sig dansk.

/ritzau/

Emneord: 130418, Sophie Hæstorp Andersen, Fremmedsprogstolke, Tolkegebyr, Sundhed, Flemming Møller Mortensen, Danske Patienter, Lægeforeningen, Danske Regioner
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.