Kun hver tredje godkendte virksomhed har elever

Kun en tredjedel af godkendte virksomheder har elever. Lige nu mangler over 11.000 unge en praktikplads.

Der er mangel på praktikpladser til de unge, der er i gang med en uddannelse. Men det er kun tre ud af 10 godkendte virksomheder, der rent faktisk har elever.

Samlet er det 4945 godkendte praktik-virksomheder ud af 15.970, viser en gennemgang af tal for en række brancher, som HK/Privat har lavet. På samme tid mangler 1300 praktikplads inden for de samme uddannelser.

- Dygtige faglærte vokser ikke på træerne, så virksomhederne kan plukke dem, når de lyster. Hvis arbejdsgiverne gerne vil nyde godt af veluddannet arbejdskraft, er de nødt til at oprette praktikpladser til eleverne, siger HK/Privats næstformand, Marianne Vind.

Regeringen har sammen med LO og Dansk Arbejdsgiverforening fremlagt en plan for, hvordan erhvervsuddannelserne skal gøres mere attraktive for de unge.

Og af den plan fremgår det, at der løbende skal oprettes nye praktikpladser. Samt en reel uddannelsesgaranti, så unge, der ikke kan få en praktikplads, i stedet får skolepraktik.

Ser man på de virksomheder, der er godkendte til at have kontorelever, er det kun 2787 virksomheder ud af 9299, der har en elev. Det svarer til 30 procent.

Billedet går igen på handelsuddannelsen, hvor 29 procent - 942 ud 3251 - af de godkendte virksomheder har en elev.

I den grafiske branche ser det ikke bedre ud. Samlet er 1164 virksomheder godkendt til at have mediegrafikerelever, men kun 346 virksomheder har elever, det svarer til 30 procent. Det viser tal fra Grafisk Uddannelsessekretariat.

Marianne Vind mener ikke, at virksomhederne kan diske op med gode undskyldninger for ikke at have elever:

- De nye praktikcentre på erhvervsskolerne sikrer, at praktiktiden i firmaet kan indrettes efter behov. Resten af praktiktiden kan de studerende tage på praktikcentret, siger HK/Privats næstformand.

- De studerende kan kun lære at begå sig på en arbejdsplads, hvis de får en praktikplads, siger hun.

Ifølge 3F mangler 11.583 unge lige nu en praktikplads.

/ritzau/

 

Emneord: Praktik, Erhvervsuddannelse
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.15 Velfærd
  Flere unge københavnere skal hjælpes i arbejde

  346 pladser på den nye 2-årige uddannelse til erhvervsassistent bliver nu udbudt i hovedstaden. Målgruppen er unge under 25, der har gennemført folkeskolen men endnu ikke er kommet videre med job og uddannelse.

 • 06.01.15 Velfærd
  Praktik puffer skoletrætte unge videre

  Unge uden udsigt til at kunne tage en almindelig uddannelse får en hestesko ind i arbejds- og studielivet gennem et 2-årigt egu-forløb med stor vægt på praktik. En bevilling på 300.000 kroner skal bruges på tilskud til elevernes praktikløn.

 • 16.01.14 Velfærd
  Vi vil ikke have discount-ældrepleje

  Rådmand Jette Skive (DF) vil have længere praktik og bedre uddannelse til social- og sundhedshjælperne.

 • 05.11.13 Velfærd
  609 elever arbejder en uge med industriproduktion

  28 syvende klasser fra Hedensted Kommune får i uge 46 en smagsprøve på arbejdslivet ved at arbejde med produktion. Torsdag den 14. november får de besøg af Lars Løkke.

 • 02.10.13 Politik
  Faglært til fremtiden

  Regeringens udspil til en reform af erhvervsuddannelserne skal øge fagligheden, mindske frafaldet og gøre det meget mere attraktivt at tage en erhvervsuddannelse. Målet er, at 30 procent af alle unge fremover skal vælge en erhvervsuddannelse.