KV17: DF og V har flest faglærte og ufaglærte på stemmesedlen

Det store antal af ufaglærte og faglærte vil få betydning for, hvor danskerne krydser på valgdagen, mener professor og valgforsker

Når danskerne 21. november skal til kommunalvalg i landets 98 kommuner, kan især et af partierne bryste sig af at have en høj andel af arbejdere på stemmesedlen.

Hos Dansk Folkeparti er 78 procent af kandidaterne faglærte eller ufaglærte. Næste parti i rækken er Venstre med 53 procent.

Det viser en gennemgang af kandidaternes uddannelsesniveau, som Fagbladet 3F har lavet.

Følg KV17 og RV17 på temasiderne

Vi samler alle væsentlige historier om Kommunalvalget 2017 og Regionsrådsvalget 2017 på disse temasider: KV17 / RV17

Oplysningerne kommer fra en kandidaternes svar i Altingets kandidattest.

Her har over halvdelen af de mere end 9.500 kandidater til kommunalvalget svaret på, hvad de har som længste uddannelse.

Rune Stubager, valgforsker og professor ved Aarhus Universitet, siger det ikke er overraskende, at Dansk Folkeparti har så mange kandidater med den baggrund, da de også har mange vælgere, som er faglærte og ufaglærte.

- Men det er bemærkelsesværdigt, at de ligger så meget højere end Socialdemokratiet. På det her punkt er de bedre i overensstemmelse vælgerne, siger han.

Hos Socialdemokratiet er gennemsnittet af faglærte og ufaglærte 49 procent.

Og der er grund til at tro, det også har betydning for, hvordan danskerne stemmer til valget, siger Rune Stubager, på baggrund af egne studier og nuværende britisk forskning.

- Folk har tendens til at stemme på mennesker, som ligner dem selv. Men hvor meget og hvor lidt, tør jeg ikke spå om, siger han til Fagbladet 3F.

Emneord: KV17, Faglærte, Ufaglærte, Demokrati, Repræsentation, RV17, Venstre, Dansk Folkeparti, Rune Stubager, 301017, Kvmail20172
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også