Lad fagfolk bestemme over sundhedsvæsenet

Debatten om der skal være politisk styring i regionerne er på sit højeste her lige før folketingsvalget, men hvad mener borgerne egentlig? En frisk Gallup har vist, at befolkningen ikke ønsker, at politikerne skal styre sundhedsvæsenet.

Gallup har for Ugeskrift for Læger gennemført en rundspørge til befolkningen i perioden 12.-16. april 2019. Her viste resultatet, at kun 4% af befolkningen ønsker, at det skal være folkevalgte politikere, som foretager den økonomiske prioritering mellem forskellige sundhedsfaglige enheder. I stedet ønskede hele 74%, at denne prioritering foretages overvejende af læger og andre sundhedsfaglige eksperter.

Regionerne varetager en kompliceret driftsopgave og skal derfor ikke have en politisk styring

Resultatet fra Gallup undersøgelsen står i skarp kontrast til den krampagtige holden fast i de politiske regionsråd fra ”rød blok”. Jeg deltog i Debatten på DR2 for nogle måneder siden og diskuterede netop dette emne med en folkevagt fuldtidsansat regionsrådsformand, og hun mente bestemt, at det var relevant og godt med den politiske styring i regionerne. Dette er jeg ikke enig i.

Regionernes opgave er en driftsopgave og derved ikke en opgave med politiske prioriteringer. Når der er folkevalgte politikere i regionerne, går der nemt sognerådspolitik og følelser i beslutningerne af den simple årsag, at en del af de folkevalgte politikere ikke har nogen som helst forudsætning for at kunne gennemskue konsekvenserne af deres beslutninger helt ned på patient- og personale-niveau i en kompliceret størrelse som vores sundhedsvæsen. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at intentionerne om at gøre det bedst mulige for patienter og personale er til stede hos samtlige folkevalgte, men det er altså ikke så let at gennemskue konsekvenserne af de mange detaljerede beslutninger, som der netop hører til regionernes driftsopgave med at styre bl.a. sygehusene.

Derfor er det en god idé at ændre det nuværende regions-system til en organisation, hvor man kan varetage driftsopgaven i et tæt samarbejde mellem faglige eksperter (helt i tråd med befolkningens ønsker) og en dygtig administration.

Den optimale situation

Jeg opfatter regeringens udspil om en sundhedsreform netop som et udspil, og resultatet af folketingsvalget 5/6-19 vil afgøre, om det kan blive en realitet. Hvis mandatfordelingen forhindrer, at sundhedsreformen kan gennemføres, så må man blot håbe, at flest mulige af de gode elementer føres videre i en ny reform alligevel.

Det er ingen hemmelighed, at jeg gerne havde set en endnu mere ambitiøs omlægning vedrørende regionerne. Der er lagt op til, at de nuværende 5 regioner blot mister deres politiske ledelse og herefter skifter navn til sundhedsforvaltninger. Dette vil betyde, at den kolossale administration fortsætter næsten uændret, og derved vil de mange administrative påfund stadig forstyrre det kliniske personale og trække opmærksomheden væk fra patienternes behandling og pleje. Vi skal simpelt hen have personalet væk fra skrivebordene/computerne og ind til patienterne.

LÆS OGSÅ: Ny sundhedsredaktør på DenOffentlige

Vores kliniske personale er pålagt en kolossal mængde administrativt arbejde med registreringer og al mulig anden data-opsamling for at tilfredsstille de mange medarbejdere i de regionale administrationer, som søsætter projekter og handleplaner i en lind strøm. Personalet vil helst have fred og ro, og tid til at tage sig af patienterne. Derfor må der gennemføres et stop for administrative initiativer og projekter, og Sundhedsplatformen må afvikles. Dette tager selvfølgelig noget tid, og netop derfor skal det igangsættes allerede nu.

Hvad så efter folketingsvalget?

Hvis vi får en socialdemokratisk statsminister kan man frygte, at hun vil holde hånden over de 2 sjællandske regionsformænds beslutninger om at beholde Sundhedsplatformen, men det er altså hverken til patienternes, personalets eller samfundsøkonomiens bedste. Der var ellers håb forude med den planlagte etablering af det nationale ”Sundhedsvæsen Danmark”, som ville få ansvar for at skabe et nationalt sundheds-IT-system. Vi var mange, der håbede, at netop ved at løfte beslutningen om en national platform til elektronisk patientjournal (og selvfølgelig ikke i form af Sundhedsplatformen) op til en ny national enhed med base i Århus, så kunne man én gang for alle komme af med Sundhedsplatformen og forhåbentlig få et velfungerende og intuitivt system i stil med det, man allerede kører i Jylland.

Hvad er DenOffentlige for et medie?

Læs om, hvad der sker på DenOffentlige, og få ideer til, hvordan du kan være med.

Vi samler artikler om og fra DenOffentlige lige her.

Så kære Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen: Hvis du bliver statsminister, så vis mod, og se at få afskaffet Sundhedsplatformen. Det vil give dig mange stemmer hos både personale og patienter. I samme moment kan du slanke regionernes administration ved f.eks. at ændre dem fra 5 til 3 og flytte de oplagte nationale emneområder til en national enhed. Det hører ikke hjemme i en driftsenhed som de nuværende regioner. Og så meget gerne en pause fra de mange initiativer fra både regioner og folketinget, som kræver data-indsamling af det kliniske personale. Vi magter det snart ikke mere.

Uanset hvem der vinder valget, kan vi frigøre mange ressourcer ved at reducere administrationerne og skåne personalet for de mange registreringer. Det vil givetvis ikke være nok for at komme i mål med opfyldelse af alle vores ambitioner om at få verdens bedste sundhedsvæsen, men vi kan komme et stykke af vejen hen mod en bedre situation på vores sygehuse.

Emneord: Jacob Rosenberg, Liberal Aliiance, FV2019, KANDIDATERNE, Sundhedsområdet, Regionernes fremtid, Regionerne, 270519
Jacob Rosenberg på DenOffentlige.dk Jeg stillede op første gang til RV17/KV17, og blev valgt til regionsrådet i hovedstaden med mange personlige stemmer, så det var både overraskende og dejligt. Jeg stiller op igen til RV21/KV21 ...
Aktivitet: Artikler: 34 | Kompetenceområder: 3

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.19 Sundhed
  EU-guld til sund erhvervsklynge

  Danmark er førende inden for samarbejde mellem erhvervsliv og det offentlige, når der skal udvikles ny teknologi. Flere danske klyngeorganisationer har modtaget EU-kommissionens guldcertifikat for at fremme sundhed gennem samarbejde.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 15.05.19 Infrastruktur
  Landdistrikter: Udflytning har været uden betydning

  - På grund af fortsat centralisering og besparelser på uddannelsesområdet har vi ikke set den positive effekt som forventet, siger Landdistrikternes formand om udflytning. Balance i landet har lange udsigter, konkluderer kommunalforsker.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.

 • 23.04.19 Sundhed
  Skovhus Privathospital bliver landsdækkende

  Danmarks største psykiatriske privathospital Skovhus Privathospital mærker stigende efterspørgsel på behandling og udredning fra patienter i hele landet. Derfor åbner hospitalet nu en klinik på Fyn og en i Aalborg.