Læge startede Nykøbing-sagen: Forsvaret har gjort sit arbejde godt

Lægen, der anmeldte sygeplejerske for drab på flere patienter taler nu ud.

Dommen på 12 års fængsel for fire drabsforsøg på patienter vækker undren hos overlæge Niels Lunden, der i sin tid anmeldte sygeplejersken til politiet.

Det skriver bt.dk

Sagen om de døde patienter i Nykøbing

Læs om en besynderlig og historisk drabssag fra Nykøbing Sygehus.

»Jeg kan forundres, at det kun blev en dom for drabsforsøg. Men når Retslægerådet udmelding ikke giver retten sikkerhed for, at der er sket noget alvorligt, så kan retten selvfølgelig ikke dokumentere, at sygeplejersken har slået patienterne ihjel,« siger Niels Lunden, overlæge på Nykøbing Falster Sygehus, til bt.dk. 

Retslægerådet meddelte i retten, at det ikke kunne fastslå, at patienterne har fået en dødelig dosis medicin. Ifølge anklagemyndigheden har sygeplejersken sprøjtet morfin og anden smertestillende medicin direkte ind i patienternes blodbane via deres venekateter på Nykøbing Falster Sygehus. 

Østre Landsret endte med at nedsætte straffen til 12 års fængsel for fire drabsforsøg på patienter, der var indlagt på sygehuset. Anklageren havde krævet en gentagelse af livstidsdommen, som den 32-årige blev i dømt i byretten. Her blev hun kendt skyldig i tre drab og et drabsforsøg.

Det var Niels Lundens kæreste, der også er sygeplejerske på sygehuset, der fattede mistanke til sygeplejerskens adfærd og besluttede sig for at holde øje med hende. Hun fortalte Niels Lunden om sin mistanke, og han anmeldte hende senere til politiet.

Selv om dommen er af en mildere karakter, end han forventede, er Niels Lunden glad for, at retssagen er afsluttet. Han er dog ked af konsekvenserne for den dømtes familie.

»Sagen er dybt ulykkelig. Den har berørt os dybt på sygehuset og selvfølgelig min familie i særdeleshed. Det gør mig ondt, at hun skal i fængsel, og jeg kan ikke forestille mig de personlige omkostninger det må have haft – og vil have - for hende og hendes familie – ikke mindst hendes datter,« siger Niels Lunden til bt.dk og fortsætter:

»Med tanke på hendes handlinger kan der dog ikke være tvivl om, at en hård straf er korrekt. Jeg har ikke fulgt sagen i detaljer; at være involveret i en så skrækkelig sag har betydelige personlige omkostninger – og dem har vi prøvet at minimere.«

Niels Lunden har tidligere forklaret i retten, hvordan hans kæreste under en nattevagt beskrev den mistænkelige adfærd. Derefter aftalte Niels Lunden med kæresten, at de skulle sikre bevismateriale og kontakte politiet.

»Det er mit indtryk, at politiet har gjort et stort og godt arbejde, og det er vel – i vidt omfang - deres fortjeneste, at hun er dømt. Det er også mit indtryk, at forsvareren har gjort et glimrende arbejde. Dommen er i hvert fald af en langt mildere karakter, end jeg troede ville blive resultatet,« forklarer overlægen.

Hele historien hos BT

Emneord: Nykøbing Falster Sygehus, Drab på patienter, Niels Lunden, 190517
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 01.06.21 Ledelse
  Direktør for Landbrugsstyrelsen fratræder

  Stillingen som direktør vil snarest muligt blive slået op efter gældende regler.

 • 28.05.21 Ledelse
  Søren Brostrøm indtræder i WHO’s globale bestyrelse

  Sundhedsstyrelsens direktør har i den forløbne uge været i Geneve for at deltage i WHO’s årlige Verdenssundhedsforsamling. Ligesom i 2020 finder den sted virtuelt, men fordi Søren Brostrøm har ledet møder i en af de to hovedkomitéer, har han deltaget i Geneve.