Lægeforeningen: Svær adgang til data kan skade patienter

Læger og sygeplejersker skal have langt hurtigere adgang til patienters data for at forbedre behandlingen.

Det går for langsomt, når læger og sygeplejersker skal tjekke, om behandlingen af patienter på landets sygehuse er god nok.

Sundhedspersonalet har adgang til patienters journaler, men det er for besværligt at få adgang til de mange patientdata, som hver dag registreres med henblik på at forbedre behandlingen.

Derfor skal det gøres nemmere, så man kan forbedre behandlingen, mens den enkelte patient stadig er indlagt.

- Hvis der kommer en patient med en blodprop i hjernen, er det vigtigt at følge op på, at vi får givet medicinen inden for de tidsrammer, vi selv har anlagt.

- Konsekvensen for patienterne er, at vi ikke ved, om vi leverer den bedst mulige kvalitet hver gang. Det kan man tydeligt se, hvis man får nem og hurtig adgang til data, og det er vi som sundhedspersonale optaget af, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

Derfor opfordrer han regionerne til senest i 2015 at sikre, at sundhedspersonale får langt hurtigere adgang til aktuelle informationer om patienters behandlingsforløb.

Det sker i et nyt udspil fra Lægeforeningen om kvalitet i sundhedsvæsnet, der ventes fremlagt inden for de næste par uger.

Situationen er et udbredt problem for de fleste sygehuse, siger Mads Koch Hansen.

- Man får ikke lavet de forbedringer, man kan forvente af systemet, hvis vi ikke ved præcis, hvad vi går og gør.

- Det kan virke paradoksalt, at vi ikke har adgang til de data, men de ligger i nogle systemer, som læger og sygeplejersker ikke har adgang til, siger han.

Konkret savner Lægeforeningen it-programmer, der viser og analyserer nøgledata og sender dem tilbage til de læger, der behandler patienterne.

- Hver morgen, når man møder, kan man så se, om der er noget, vi skal gøre bedre.

- Det er et helt generelt problem for de fleste sygehuse, for man har ikke udviklet systemet, der skal give os data, siger han.

Som det er nu, ligger patientdataene gemt i årsrapporter.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), mener, at sygehusene selv skal stå for at udvikle en strategi.

- I bund og grund er jeg meget enig med lægerne. Jeg foreslår, at alle sygehuse skal udvikle en strategi for datadrevet kvalitet, siger han i en kommentar.

Torsdag er der generalforsamling i Danske Regioner, hvor Bent Hansen ventes at tale om sundhedsvæsnet.

/ritzau/

 
Emneord: Patientdata, Lægeforeningen, Mads Koch Hansen; Bent Hansen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 09.06.21 Velfærd
  Her er økonomiaftalen for 2022

  Ny økonomiaftale sikrer, at kommunerne kan følge med på demografien. Der er ikke råd til det løft af socialområdet, som KL har foreslået.

 • 04.04.16 Velfærd
  Nye principper sætter retning for prioriteringer inden for sygehusmedicin

  Alle partier i Folketinget er blevet enige om en række overordnede principper for prioriteringer inden for sygehusmedicin. Sundhedsministeren vil på vegne af partierne overdrage principperne til Danske Regioner.

 • 28.04.15 Velfærd
  Ny aftale: 194 mio til borgerrettet forebyggelse

  Regeringen, SF og Enhedslisten har indgået en aftale, der øremærker 194 millioner kr. i årene 2016 til 2018 til forebyggelsesinitiativer, der bl.a. skal give børn og særligt udsatte borgere et bedre liv.

 • 24.02.15 Politik
  Jelved vil ændre arkivloven efter DAMD-sag

  Ulovligt indsamlede personfølsomme oplysninger på sundhedsområdet blokeres for adgang i en menneskealder, så ingen andre end den registrerede person selv kan få adgang. Kulturminister Marianne Jelved ændrer arkivloven, efter det er kommet frem, at personfølsomme oplysninger fra Dansk Almen Medicinsk Database (DAMD) er ulovligt indsamlet.

 • 16.03.12 Velfærd
  Lægeforeningen kræver klar besked fra KL

  KL’s nye udspil for et stærkt nært sundhedsvæsen er et stort skridt fremad. Men kommunerne bør være meget mere klare på, hvad de mener med såkaldte akuthuse, akutteams og akutpladser. Det er afgørende for Lægeforeningen, at ældre medicinske patienter har samme adgang til udredning og diagnosticering som alle andre.