Lægeformand: Vi er blevet bange for at gå på arbejde

Ifølge formanden for lægerne i Syddanmark er lægerne blevet bange for at gå på arbejde efter Svendborgsagen, hvor to læger blev meldt til politiet for at forsømme en patient.

Flere læger i Region Syddanmark er blevet så bange for at begå fejl, at de næsten ikke tør gå på arbejde. Det skriver DR Syd.

Sådan lyder det fra formanden for Lægeforeningen i Region Syddanmark, Joachim Torp Hoffmann-Petersen, efter en sag fra Svendborg Sygehus, hvor to læger blev meldt til politiet for at forsømme en patient.

Joachim Torp Hoffmann-Petersen taler på vegne af lægerne i hele regionen:


- Læger står op om morgenen for at gøre et godt stykke arbejde, vi står ikke op om morgenen for at gøre skade på patienter. Når der sker fejl og ulykkelige hændelser, tager vi det meget nært. Lige nu er der en tiltagende nervøsitet og angst over at være den næste, siger han til DR Syd.

Sagen fra Svendborg Sygehus skabte et digitalt ramaskrig på de sociale medier med beretninger fra bekymrede læger, som med hashtagget "Det ku' ha 'været mig" fortalte, at de også kunne have begået samme menneskelige fejl.

Byretten frikendte først de to læger, men efter en udtalelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed ankede Statsadvokaten sagen til Landsretten, og den ene, yngre og kvindelige læge, blev efterfølgende dømt for overtrædelse af autorisationsloven for sundhedspersoner.

Det er en sag, der har sat dybe spor hos hendes kollegaer, fortæller Joachim Torp Hoffman-Petersen:

- Den her angst betyder, at vi er nødt til at gardere os selv. Nu er erkendelsen, at det vigtigste som læge er, at man har fri ryg. Det betyder, at lægerne sender patienter til flere undersøgelser, blodprøver, henvisninger, og det betyder, at arbejdstempoet falder. Bare for at vi kan dobbeltgardere os for fejl.

Formanden for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen fra Socialdemokratiet, er ked af udmeldingen fra formanden for Lægeforeningen i Region Syddanmark.

- Der sker fejl på alle arbejdspladser. Men hvis det gør, at fagpersonalet bliver overforsigtige, så kan det have endnu flere konsekvenser for patienterne, og hvis det her medfører, at læger overregistrerer og bliver overforsigtige, så er det en dårlig udgang på den her sag, siger han til DR Syd.

Når patienterne sendes til flere undersøgelser, fordi lægerne vil helgardere sig selv, så har det også konsekvenser for ventelisterne, siger Joachim Torp Hoffmann-Petersen:

- Det betyder, at der bliver henvist flere patienter, end ellers. Der er risiko for, at der er patienter, der bliver henvist, fordi man selv er bange for at komme i klemme. Det giver ikke god behandling.

Joachim Torp Hoffmann-Petersen er ikke sikker på, at det at straffe lægers fejl fører til bedre læger.

- Der skal helt klart være et system, der kan undersøge fejl. Man skal bare ikke tro, at man kan straffe sig til, at lærerne bliver bedre og laver færre fejl. Det eneste, man kan straffe sig til er, at lægerne bliver bange for at gå på arbejde, siger han.

Derfor handler det om tillid. Tillid fra politikerne, og det vil løsne byrden på lægernes tunge skuldre, mener han.

- Den bedste vej frem for sundhedsvæsenet er, at politikerne træder et skridt tilbage. Udover de behandlingsgarantier, vi skal overholde, så skal politikerne træde et skridt tilbage og have tiltro til, at hospitalsledelsen er i stand til at kunne overholde rammerne, siger Joachim Torp Hoffman-Petersen.

dr.dk/nyheder/regionale/syd/laegeformand-vi-er-blevet-bange-gaa-paa-arbejde

Emneord: Farlige læger, Overlæger, Speciallæger, Lægeforeningen, Region Syddanmark, Joachim Torp Hoffmann-Petersen, Svendborg Sygehus, Forsømmelse, 261017
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 27.10.17 Susanne Holgaard Svendsen
  Vi er måske nogle som er bange for jeres behandlinger.

  Citat : "Læger står op om morgenen, for at gøre et godt stykke arbejde, vi går ikke på arbejde for at skade patienter. Når der sker fejl og ulykkelige hændelser, tager vi det meget nært."

  Jeg tror på, at det er hvad flertallet af læger mener om sig selv !
  Men der er nogle fakta, som I \ de glemmer at forholde jer\ sig til.
  1. Hvis ikke I tjente penge ved jeres arbejde, ville I da arbejde med faget, og finde jer i at have så lange vagter, og i det pres I underlægges både af jer selv, mange danske skatteydere og ikke mindre politikerne ?
  Sandheden er jo, at selvom vi hver især kan brænde for vores fag, og for at hjælpe andre, så har vi valgt uddannelse, og arbejdsområde, både udfra et behov for at tjene penge til eget og evt. families liv, og udfra et ønske om at deltage i det samfund vi lever i. For det er sådan vores samfundsmodel er skruet sammen, og vil eller kan vi ikke deltage på de præmisser, sættes vi af arbejdsmarkedet, og bliver ofte kaldt for " de svage". ( Nogle gange endda som et resultat af lægers arbejde !)
  2. Personlig iagttagelse af læger, som arbejder i sundhedsvæsenet :
  Jeg tror de fleste af jer er almindelige venlige mennesker, MEN, npr det kommer til at tage ved lære af andre menneskers livsforståelse, viden og udviklede evner, er i kontrære, usamarbejdsvillige og bedrevidende.!!!!!
  Ja, det er noget af en påstand, men det er desværre min livserfaring, at lægeuddannede, kun i meget lille grad tør udvikle sig og tage andre kompetancer til sig,end de der hører ind under lægevidenskaben, og det er med til at gøre det frustrerende og stressende, at være patient i sundhedssystemet.
  Fordi det er svært at føre en ligeværdig dialog med en læge, og få relle oplysninger, som kan føre til at jeg som individ kan tage den rigtige beslutning selv, uanset om jeg tager imod lægens behandlingstilbud eller har behov for at gøre noget andet, som jeg skønner er bedst for mig.
  Jeg har ofte undret mig over den måde læger diagnosticerer og uddeler medikamenter på, som om I \ de slet ikke har tid til at kommunikere med de der søger jeres hjælp, eller er så focuseret og troende på,at det I gør, ER det rigtige. Og det er jo fordi det er det I har lært gennem jeres mangeårige uddannelser ( betalt af alle skatteydere) og I lærer af hinanden, videre gennem jeres arbejdsliv.
  Men jo mere I focuserer på lægefaget, jo mere blinde er I blevet for at mennesker er forskellige, at vi er mange som ikke tåler medikamenter, og at vi er mange,som har udviklet nogle personlige kompetancer og har nogle erfaringer, som sammen med lægernes viden, vil kunne ændre hele behandlings måden til en medmenneskelig oplevelse !
  Som jeg ser det har vi i Dk behov for, fra barnsben at lære at tage ansvaret for egen sundhed, istedet for at forvente at andre skal kunne redde vores liv, i alle situationer vi bringer eller bliver bragt i.Men det vil kræve en anden livsindstilling, som jeg ikke har mødt hos ret mange mennesker !
  Det kræver åbenhed, tolerance, imødekommenhed, selvreflektion, selvindsigt, selvkritik, og KÆRLIGHED og ÆRLIGHED, og respekt for både egne og andres basale behov.
  Det er et generelt problem i Danmark, og muligvis generelt indenfor lægevidenskaben, at der har været en hovmodighed blandt nogle borgere, en " seen op til" læger, men også en forventning om at læger kan og skal kunne afhjælpe et hvilket som helst symptom en kvinde, mand eller et barn søger hjælp til.
  Derudover har lægerne accepteret at udføre tvangsbehandling af de mennesker, som ikke ønsker og har behov for den behandlingsform læger ( og psykiatere) har evner for.
  For nogles vedkommende, fordi vi personligt har erfaret, at vi bliver mere syge, og i nogle tilfælde får vores liv totalt smadret, fordi læger og psykiatere ikke lytter og respekterer et NEJ JEG KAN IKKE TÅLE den medicin, som benytter i behandlingen.

  Jeg synes på den ene side, at det er sundt, at lægerne bliver lidt bange, for det kan betyde, hvis de\I er kloge, at de\I begynder at ændre på d(j)eres selvbillede, for det er FANDME levende mennesker, med bankende hjerter, og følelser og selvstændige tanker, erfaringer, behov og evner, som i er i kontakt med hver dag.
  Og det er ikke ligegyldigt for den enkelte, om vi får medicin eller ej, om vi får den rigtige behandling, om vi bliver mødt af sundhedsfaglige personer, med udviklet evne til at kommunikere, reflektere og forstå andre mennesker.
  Det er spørgsmål om at læger og politikere og borgere som benytter sig af behandlingstilbuddene i sundhedssystemet i Dk, er bevidste om de valg vi hver især tager.
  LÆGER SKAL EVNE AT være lige så sårbare og følsomme som de følsomte af os, og lære at sige undskyld når de gør noget forkert.
  Når en patient opholder sig på et sygehus, og igen og igen fortæller personalet, at vedkommende ikke tåler og har behov for den medicin som der benyttes, da SKAL ALT PERSONALE RESPEKTERE, AT VEDKOMMENDE KAN HAVE NOGLE LIVSERFARINGER, SOM GIVER PERSONEN DEN VIDEN.
  Og det er bare et eksempel.
  Personligt har jeg i min yngre år, af og til konsulteret læger, men udover da jeg første gang blev bekræftet i at jeg var gravid, kan jeg ikke sige at jeg er blevet mødt med respekt, og ligeværdighed - desværre ! I flere tilfælde, tværtimod !

  Den slags udsagn SKAL læger og andre sundhedspersoner tage alvorligt, for vi er mange som gerne står op om morgenen for at tage del i det samfund vi er en del af, og jeg skriver ikke dette for at skade nogen. Men fordi det er en del af min livserfaring.
  Hvis I læger virkelig tager jer det nært når I begår fejl, så må I , som vi andre, også lære af fejlene, ikke begå dem igen, og enten indse, at vi ikke kan udvikle vores evner og kompetancer under de forhold som eksisterer, og gøre det klart for de der laver lovgivningen, eller finde på noget andet at lave.

  Ovenstående er skrevet i bedste mening, og seriøst ....hvis læger ikke kun arbejder for egen vindings skyld, så kom med en dybfølt undskyldning, baseret på selverkendelse og respekt, også i de tilfælde hvor I mener at have lovgivningen på jeres side.
  Politikere kan nemlig også tage fejl, såvel som de der stemmer på de pågældende.


TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også