Læger afviser kritik fra sygeplejersker i 1813-debat

Læger er bedre til at telefonvisitere patienter, mener PLO-formand efter skarp kritik fra sygeplejerskerne.

Anklagerne fyger frem og tilbage i debatten om akuttelefonen 1813.

Og nu tager lægerne til genmæle, efter at formanden for landets 73.000 sygeplejersker i Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, tirsdag sendte en stribe kritikpunkter mod de praktiserende lægers organisation.


- Vi sætter stor pris på samarbejdet med sygeplejersker såvel generelt som i vore praksis, og vi ønsker ikke at gøre 1813 til en kamp mellem læger og sygeplejersker, også selvom det er det, DSR's formand lægger op til.

- Opmærksomheden bør ikke afledes fra ordningens lange ventetider, de utilsigtede hændelser og kritikken fra Sundhedsstyrelsen, siger Bruno Melgaard Jensen, der er formand for de praktiserende lægers organisation, PLO.

Region Hovedstaden, der står bag ordningen, kalkulerede med, at 200 praktiserende læger skulle tilmelde sig ordningen, men regionen er langt fra målet, og i dag mangler der omkring 70 læger til at tage telefonen, når syge borgere ringer.

- Står det til PLO, skal syge borgere altså ikke kunne få lægehjælp, hvis de ringer til 1813. Det er jo det signal, de sender med deres boykot, sagde Grete Christensen tirsdag.

Men det billede kan Bruno Melgaard Jensen langt fra genkende.

- Hvor har de det tal fra, og hvordan hænger det sammen med, at de tidligere har sagt, at de har læger nok. De bruger det til at presse os.

- At vi som organisation råder lægerne til ikke at søge er fordi, vi mener, de bør søge, hvor vi har lavet aftaler. Vi synes ikke, at det er en velfungerende akutordning, og derfor anbefaler vi ikke lægerne at gå ind i den, siger han.

Grete Christensen mener, at lægerne skaber et billede af, at sygeplejerskerne ikke er lige så fagligt gode til at telefonvisitere patienter. Og det bekræfter Bruno Melgaard Jensen.

- For at få det til at glide bedre for borgerne, så lad os få en praktiserende læge i røret fra starten. Det er en del af vores speciale, at vi visiterer patienter. Det er i vores kliniske uddannelse, og vi er vant til at have patienterne i hænderne så at sige, siger han.

/ritzau/

Emneord: Akuttelefon, 1813, Læger, Sygeplejersker
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 09.04.14 Hans
  PLO ønsker ikke samarbejde.

  Det der er sagen er at Regionen fra starten af har meddelt at de vil ændre strukturen markant til en struktur der rummer langt mere end den gamle lægevagtsordning. PLO har fra starten af afvist at deltage, hvis ikke brancheorganisationens private medlemmer altså sad i front til samme løn som hidtil. I andre lande er der gode erfaringer med sygeplejerskerne som visitatorer. Det ignoreres fuldstændigt af brancheorganisationen, igen og igen. Hvorfor mon? Regionen vil gerne have dem ind i strukturen nu, på trods af deres konsekvensen smækken med døren. Det afvises fortsat. Der er ikke 1,7 millioner der er utilfredse med DSR. Tvært om. Til gengæld er der en lang række hykleriske medlemmer af brancheorganisationen der sviner DSR godt og grundigt til på diverse internetfora. De prøver tillige at slå plat på overenskomstkonflikten på lærer-området, at søge støtte i et bedrag om at det er samme type konflikt. Sagen er at regionen fastsætter rammen og at PLO er velkommen inden for rammen. Man må bare håbe at deres afvisning ikke får konsekvenser i det fremtidige samarbejde med regionen. For resten møder jeg i min dagligdag mange der har haft kontakt til 1813. Jeg har selv haft familiemedlemmer der haft behovet. Alle som en er meget meget tilfredse!

 • 09.04.14 Jens Ulrik Lefmann
  Dansk Sygeplejeråd og praktiserende læger burde stå sammen

  Del og hersk: Region Hovedstaden har sat sygeplejerske på opgaver over deres kompetenceniveau til høj løn i 1813. Nu trues sygeplejerskernes position af utilfredshed blandt 1,7 mio borgere. Region Hovedstaden kan nu glæde sig over at DSR raser mod PLO, som om det var lægernes skyld at 1813 ikke fungerer. DSR og PLO burde i forening vende sig mod politikere og embedsmænd for at få 1813 nedlagt og erstattet af et akutberedskab som fungerer til glæde for borgerne.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også