Læger bekymrede men patienterne er tilfredse: Nu får du prøvesvar på nettet

Lægerne er bekymrede, patienterne glade og regionerne rolige. Hurtigt svar om prøveresultater er online på 72 timer.

Det er bekymrende, at patienter via internettet får at vide, at de har kræft eller en anden alvorlig diagnose, siger Andreas Rudkjøbing, formand i Lægeforeningen.
 
Siden september i fjor er det blevet muligt at se svar på undersøgelser, prøver eller lignende i ens e-journal på Sundhed.dk, allerede tre dage efter at sundhedspersonalet har fået adgang til det. Derfor er det heller ikke altid, at lægen har nået at tale med patienten inden da, skriver Jyllands-Posten.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

- Det er en situation, som vi advarede imod i efteråret, da Danske Regioner besluttede at forkorte ventetiden fra to uger til tre til fem dage, siger Andreas Rudkjøbing til Ritzau.
 
- Det ligger i sundhedsloven, at vi er forpligtet til at overlevere den slags beskeder på en hensynsfuld måde, for det sker ofte sådan, at man kan blive bange eller bekymret, hvis man sidder hjemme og får overbragt sin diagnose, siger Andreas Rudkjøbing.
 
Patienter glæder sig over hurtig afklaring - også via nettet
Det er fordel for patienter at kunne læse deres diagnose på den elektroniske journal, flere dage før de skal mødes med en læge. Også selv om det betyder, at patienter skal modtage en alvorlig diagnose alene foran en computerskærm.
 
Det mener Annette Wandel, der er chef for kvalitet og politik hos paraplyorganisationen Danske Patienter.
 
- Det er klart en fordel, at patienterne at få en hurtig afklaring på, om man er syg eller rask, siger hun.
 
- Det her system fjerner ikke den usikkerhed, der er ved at få en alvorlig diagnose. Der vil også være patienter, der kommer i en uheldig situation, fordi de får oplysningerne tidligere. Men i det system, der var før, ventede patienten i to til tre uger. Det bragte endnu flere patienter i meget lang og vanskelig ventetid.
 
Hun understreger, at det for en patient kun er en mulighed og aldrig en pligt at læse sin diagnose på nettet.
 
Annette Wandel medgiver, at der vil være tilfælde, hvor lægen på forhånd bør tage en snak med sin patient og forklare, hvilke oplysninger der kan dukke op på patientens elektroniske journal, og hvad de kan betyde.
 
Samlet set er det positive erfaringer, som Danske Patienter har indsamlet fra patienters forbedrede adgang til oplysninger i deres journal på e-journalen, og derfor vil Danske Patienter arbejde for straksadgang til patienternes oplysninger. I dag er det muligt for patienter at se svar på deres prøver, tre dage efter at sundhedssystemet har dem.
 
Regioner: Op til patienter om de vil se lægesvar på nettet
Der skal ikke laves om på tilbuddet til borgerne, siger formanden for Danske Regioner Sundhedsudvalg, Ulla Astman (S). 
 
- 72 timer er i forvejen længe. Så det er ikke noget, vi kommer til at trække tilbage. Det er rigtigt fint, at der er den her mulighed for de mange, der ønsker det. For mange kronikere er hurtigt svar vigtigt for at justere medicin og behandling, siger hun.

Hun mener, at det er op til den enkelte borger eventuelt i samråd med lægen at vurdere, om man ønsker at benytte tilbuddet om selv at tjekke sine prøvesvar på sundhed.dk

- Det er vigtigt, at patienten informeres grundigt, når prøverne tages, om at svarene ligger hurtigt på nettet. Men også at man kan lade være med at opsøge den mulighed og vente på en samtale med sin behandlende læge.
 
- Så må det være op til en selv. Man skal jo opsøge svarene meget aktivt med nem-id, og der er pop-up-bokse, der advarer. Det er altså ikke noget, der bare havner i ens postkasse, siger Ulla Astman. 
 
Danske Regioner understreger over for Jyllands-Posten, at sundhedspersonalet skal gøre alt for at undgå, at patienter uforvarende får viden om en diagnose, som de ikke er forberedt på.
 
- Vi opfordrer til, at regionerne laver nogle arbejdsgange, så man eksempelvis har en lægetid samme dag, som man får adgang til resultaterne på sundhed.dk, siger Andreas Rudkjøbing.
 
Adspurgt, om man da ikke bare kan lade være med at logge ind på sundhed.dk inden lægebesøget, svarer lægernes formand:
 
- Jo, det kan man. Der kommer også en pop-op besked frem med en lille advarsel ved sådan nogle informationer. Men vi oplever, at mange alligevel bliver fristet til at klikke sig ind og læse det.
 
Andres Rudkjøbing anerkender, at sundhedsvæsnet naturligvis skal følge med i den teknologiske udvikling. Han understreger da også, at Lægeforeningen i sin tid var for, at ventetiden blev forkortet.
 
- Vi siger bare, at hvis det handler om alvorlige beskeder, så er det altså vigtigt at få de oplysninger overleveret af sin læge. 
 
/ritzau/
 
 
Emneord: Resultater, Læger, Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, Ulla Astman, Danske Regioner, Det Nære Sundhedsvæsen, Digital selvbetjening, Danske Patienter, Annette Wandel
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også