Læger i opråb: Kommuner er ligeglade med lægeerklæringer

Velfærd

20/09/2017 13:53

Nick Allentoft

Læger og psykiatere oplever, at kommunerne lader hånt om lægeerklæringer og sender borgere ud i forløb, som de får det værre af.

Danske læger og psykiatere løber hovedet mod en mur, når de forsøger at råbe landets kommuner op. Advarsler om, at syge og nedslidte skal skånes i jobcentrenes hænder, bliver ofte ignoreret.

Det skriver Fagbladet 3F.

”Hun [patienten] er nu røget ind i et system, hvor man åbenbart hverken kan læse eller finde de gamle papirer, men forlader sig på, at man bare skal køre videre, og gøre borgernes tilstand endnu dårligere”

Sådan skriver psykiater på Frederiksberg, Mogens Undén, den 17. februar i år i en lægeerklæring, om en patient, der er i et afklaringsforløb hos kommunen.

Psykiateren oplever, at hans og kollegers lægelige anbefalinger ofte verfes til side, når svage borgere kommer inde i det kommunale ”system”.

- Jeg tror ikke, de læser rapporterne. Jeg skriver nogle gange, at det er det sorte, der er bogstaverne. Det hjælper heller ikke. De er ligeglade, siger Mogens Undén til Fagbladet 3F.

Når en borger, der er for nedslidt eller syg til almindeligt arbejde, kommer ind i det kommunale system, skal kommunen typisk indhente lægelige oplysninger. Det skal ske med henblik på at få en samlet vurdering af, hvordan borgerens tilstand er. Og om borgeren for eksempel skal i fleksjob, i ressourceforløb eller tilkendes førtidspension.

Men praktiserende læge i København, Benny Ehrenreich, fortæller, at han har lægekolleger, der direkte opgiver, fordi kommunerne indhenter lægeerklæringer, som bagefter ikke tages alvorligt.

- Det, der er frustrerende, er, at man som læge i bedste mening skriver sine lægefaglige vurderinger om folks funktionsevne og dermed også arbejdsevne. Og når man så oplever, at en sagsbehandler underkender min lægefaglige vurdering, så er det jo meningsløst at blive bedt om en attest, siger Benny Ehrenreich.

Formand for Lægeforeningens Attestudvalg, Tue Flindt Müller, er selv praktiserende læge. Han har også oplevet flere henvendelser fra kolleger, der synes, at jobcentrene gør det stik modsatte af, hvad lægerne anbefaler:

- Vi oplever, at vi skriver i lægeerklæringer, at det ikke er hensigtsmæssigt at sende folk ud i for eksempel en arbejdsprøvning. Alligevel gør jobcentrene det. Og det er jo ikke hensigtsmæssigt hverken for patienterne eller for jobcentrene, for borgernes forløb bliver jo forlænget af det. Og de går et skridt tilbage, hvor de burde komme videre, siger Tue Flindt Müller.

Lægernes kritik kommer oveni Fagbladets og andre mediers fokus på, hvordan fleksjob- og førtidspensionsreformen fra 2013 forvaltes meget forskelligt i landets kommuner. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen lovede i sidste uge at ændre på lovgivningen, blandt andet med henvisning til, at der er alt for stor forskel på, hvor mange førtidspensioner de enkelte kommuner tilkender.

Bo Jensen Hou, praktiserende speciallæge i psykiatri, oplever da også, at der de seneste år er sket et enormt skifte i sin tid som psykiater:

- Tidligere var kommunerne glade, når vi fagfolk mødte op og gav vores vurdering af patienterne. I dag lytter de ikke til, hvad vi siger. Eller rettere. De lytter, hvis vi skriver, der er udsigt til en fuldstændig raskmelding. Ellers er de ligeglade og sender patienten videre i et forløb uden at kigge på vores anbefalinger.

Han understreger, at det ikke skyldes onde sagsbehandlere i kommunerne.

- Men et system der er presset af alt for stramme regler, siger Bo Jensen Hou.

Fagbladet 3F ville gerne have forholdt formanden for Kommunernes Landsforenings Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg, Thomas Kastrup-Larsen, kritikken. Men KL’s pressetjeneste har sendt et skriftligt svar:

- Vi kan af gode grunde ikke forholde os til de pågældende psykiateres og lægers konkrete erfaringer, men der er altid tale om en individuel konkret vurdering af borgerens samlede situation. Her indgår naturligvis den lægefaglige vurdering i en samlet vurdering af sagen sammen med en række andre relevante beskrivelser og vurderinger. Sagen afgøres på baggrund af behandlingen i kommunens rehabiliteringsteam, som også består af en sundhedskoordinator fra regionen, skriver Thomas Kastrup-Larsen via KL’s pressetjeneste i en mail til Fagbladet 3F.

Hele historien hos Fagbladet 3F

Mest Læste

Annonce