Læger og røde partier kritiserer økonomiaftale

Den netop indgåede aftale mellem regeringen og Danske Regioner om næste års økonomi får kritik fra flere sider.

Den netop indgåede aftale om regionernes økonomi får kritik for at holde fast i krav om øget produktivitet.
 
Såvel SF som Enhedslisten bebuder, at de vil stemme imod aftalen, fordi den fortsat indeholder et krav om to procents øget produktivitet.

Økonomiaftalerne

Læs flere artikler vedrørende budgetforhandlingerne mellem KL, Regionerne og Regeringen her.

- Vi fortsætter et uhensigtsmæssigt pres, som ingen egentlig bakker op om. Det gavner hverken personale eller patienter, skriver Enhedslistens medlem af Danske Regioners bestyrelse, Susanne Langer, i en pressemeddelelse.

Og finansminister Kristian Jensen (V), der er en af hovedarkitekterne bag aftalen, får også kritik fra egne rækker. Nemlig fra partifællen Jens Stenbæk, der er formand for Region Sjælland.
 
- Der er tale om en stram økonomiaftale, som samlet set ikke kommer til at tilføre nye penge til sundhedsvæsenet, skriver han i en pressemeddelelse.
 
- Aftalen indebærer, at vi i Region Sjælland også næste år skal arbejde med en stram budgetstyring og prioritering. Det er en aftale, som efterlader vanskelige vilkår. 
 
Lægeformand: Ny aftale presser sygehusansatte endnu mere
Lægeforeningen kalder det trist, at regeringen og regionerne til næste år fastholder kravet om to procent højere effektivitet i sundhedsvæsnet i den nye aftale for regionernes økonomi, der blev indgået tirsdag aften.
 
- Jeg er skuffet og overrasket over, at finansministeren fastholder produktivitetskravet.

- Det er et krav, der presser sygehusafdelingerne urimeligt hårdt og skaber et meget ensidigt fokus på produktion i en tid, hvor vi har mere behov for at kigge på kvalitet, sammenhæng og gode forløb for patienterne, siger foreningen formand, Andreas Rudkjøbing.

Han er slet ikke i tvivl om, at det vil komme til at mærkes på sygehusafdelingerne.
 
- Det betyder, at personalet skal løbe hurtigere. Helt konkret skal man løse to procent flere opgaver for de samme penge, og det er en proces, der har stået på i mange år efterhånden.
 
- Det betyder, at kvaliteten ikke kan udvikles, og derfor er der behov for, at man for alvor skifter fokus på sygehusområdet, mener han.
 
Og der er ikke megen trøst at hente i, at regeringen og regionerne vil sætte en større analyse i gang af styringen af sundhedsområdet for at se, om noget kan gøres bedre og billigere. 
 
- Jeg er selvfølgelig tilfreds med, at der trods alt er blevet lyttet til kritikken af den nuværende styring af sygehusvæsnet, men jeg frygter, at det bliver en syltekrukke.
 
- Det er en omfattende øvelse i en situation, hvor vi har brug for mere konkret handling i forbindelse med produktivitetskravet, siger han.
 
Lægeforeningen er en paraplyorganisation, der repræsenterer Yngre Læger, Foreningen af Speciallæger og Praktiserende Lægers Organisation. 
 
 
FAKTA: Det er regeringen og regionerne blevet enige om
* De regionale sundhedsudgifter stiger med en halv milliard kroner i 2018. Dermed når de op på i alt 111,9 milliarder kroner i 2018.
 
* De regionale anlægsudgifter bliver på 7,2 milliarder kroner.
 
* Den nuværende styringsmodel på sundhedsområdet fastholdes. Det er kravet om to procents mere produktivitet hvert år. Det vil altså sige et krav om to procent flere behandlinger, undersøgelser med videre.
 
* Men regeringen har sat gang i en gennemgang af styringen på sundhedsområdet, som altså også omfatter toprocentskravet. Det skal være afsluttet i foråret 2018. 
 
Og dermed er der mulighed for, at toprocentskravet bliver erstattet af en anden styringsform fremover.
 
* Der skal laves en analyse af regionernes administration.
 
* Penge til nye botilbud til psykiatriske patienter kommer oven i den halve milliard kroner.
 
Kilder: Finansministeriet, Bent Hansen og Kristian Jensen.
 
/ritzau/
 
Emneord: Økonomiaftale, Dansk Regioner, Finansministeriet, Kristian Jensen, Bent Hansen, Produktivitetsudvikling, Sundhedsvæsnet, Sundhedsomkostninger, Sundhedsområdet, Psykiatrien, Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, Enhedslisten, Susanne Langer
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.19 Sundhed
  EU-guld til sund erhvervsklynge

  Danmark er førende inden for samarbejde mellem erhvervsliv og det offentlige, når der skal udvikles ny teknologi. Flere danske klyngeorganisationer har modtaget EU-kommissionens guldcertifikat for at fremme sundhed gennem samarbejde.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.

 • 30.04.19 Infrastruktur
  Ny opgørelse: 5.500 statslige arbejdspladser er nu flyttet

  Mere end 5.500 statslige arbejdspladser er nu etableret uden for eller flyttet fra Københavnsområdet til andre dele af landet. Det viser en ny statusopgørelse fra regeringen.

 • 25.04.19 Politik
  Nu er kommunernes regnskaber kommet: Ministre sure over aftalebrud

  Ministre tager hårde ord i brug efter kommunernes regnskaber viser over 10 procent i overforbrug på anlægsinvesteringer. Den ti gange større serviceramme er dog overholdt. KL indkaldes til "alvorlig samtale".