"Vi er bekymrede for, om det vil afskrække folk fra at blive gentestet for eksempel i forbindelse med udredning for brystkræft," siger Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing. Foto: Lægeforeningen.

Lægers frygt: Dyrere forsikring fører til færre gentest

Lægeforeningens formand frygter, det kan afholde patienter fra gentest, hvis forsikringsbranchen kan se med.

Forsikringsselskaber bør ikke kunne få adgang til potentielle kunders gentest og dermed viden om kundernes dispositioner for alvorlige sygdomme som kræft, diabetes og Alzheimers.

Det siger Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, 

- Vi er bekymrede for, om det vil afskrække folk fra at blive gentestet for eksempel i forbindelse med udredning for brystkræft, siger lægeformanden.


Ønsket kommer fra brancheorganisationen Forsikring og Pension, som ifølge Politiken vil have afskaffet de regler, der i dag står i vejen for, at selskaberne kan kræve at se potentielle kunders gentest. 

Selskaberne vil kunne bruge oplysningerne til at differentiere prisen på forsikringer. Lægerne frygter, at udsigten til en dyrere forsikring kan få nogle patienter til at fravælge en gentest, der i sidste ende ellers kunne være vigtig for deres behandling.

Andreas Rudkjøbing mener desuden, at det er en glidebane, hvis politikerne åbner for, at forsikringsselskaber kan kræve at se potentielle kunders gentest.

- Vi er bekymrede for, at det på sigt vil betyde, at en stor og voksende del af befolkningen helt vil være udelukket fra at tegne forsikringer, siger han.


Lægeformanden understreger, at patienter allerede i dag har pligt til at fortælle forsikringsselskaberne, hvis de lider af en alvorlig sygdom.

- Det er sådan i dag, at man skal opgive viden om konkrete risikofaktorer. Men man kan sagtens forestille sig en situation, hvor en patient har disposition for en række sygdomme, men i realiteten aldrig behøver at få nogle af dem, siger han.

Forsikring og Pension ønsker ifølge Politiken at få adgang til kundernes gentest for at få den samme viden om kundens risiko, som kunden selv har. Det skal blandt andet hindre spekulation fra kunderne.

Emneord: Patientdata, DAMD, Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 04.04.16 Velfærd
  Nye principper sætter retning for prioriteringer inden for sygehusmedicin

  Alle partier i Folketinget er blevet enige om en række overordnede principper for prioriteringer inden for sygehusmedicin. Sundhedsministeren vil på vegne af partierne overdrage principperne til Danske Regioner.

 • 28.04.15 Velfærd
  Ny aftale: 194 mio til borgerrettet forebyggelse

  Regeringen, SF og Enhedslisten har indgået en aftale, der øremærker 194 millioner kr. i årene 2016 til 2018 til forebyggelsesinitiativer, der bl.a. skal give børn og særligt udsatte borgere et bedre liv.

 • 24.02.15 Politik
  Jelved vil ændre arkivloven efter DAMD-sag

  Ulovligt indsamlede personfølsomme oplysninger på sundhedsområdet blokeres for adgang i en menneskealder, så ingen andre end den registrerede person selv kan få adgang. Kulturminister Marianne Jelved ændrer arkivloven, efter det er kommet frem, at personfølsomme oplysninger fra Dansk Almen Medicinsk Database (DAMD) er ulovligt indsamlet.

 • 06.09.13 Velfærd
  Sundhedsdata er i trygge hænder

  ”Det er paradoksalt, at sundhedsvæsenet nu kritiseres for at dele sundhedsdata, når vi i flere år er blevet skudt i skoene, at den ene hånd ikke ved, hvad den anden laver.”

 • 16.03.12 Velfærd
  Lægeforeningen kræver klar besked fra KL

  KL’s nye udspil for et stærkt nært sundhedsvæsen er et stort skridt fremad. Men kommunerne bør være meget mere klare på, hvad de mener med såkaldte akuthuse, akutteams og akutpladser. Det er afgørende for Lægeforeningen, at ældre medicinske patienter har samme adgang til udredning og diagnosticering som alle andre.