Landsret bremser Godhavnsdrenges kamp for undskyldning: S klar med politisk undskyldning

Dom i Østre Landsret stopper Godhavnsdrengenes kamp i retssystemet. Socialdemokraterne vil give undskyldning.

I slutningen af denne eller i starten af næste uge vil Socialdemokraterne fremlægge et beslutningsforslag om en faglig udredning af Godhavnsdrengene og andre udsatte grupper, som blev udsat for overgreb på statslige institutioner i årtierne efter Anden Verdenskrig. 

Det oplyser partiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, til Ritzau, efter at Østre Landsret med en dom har bremset Godhavnsdrengens kamp i retssystemet for at få oprejsning for deres ødelagte barndom på børnehjemmet Godhavn i 1960'erne.


I en dom 11. december henviser landsretten til en lovændring, som med tilbagevirkende kraft afskærer Godhavnsdrengene fra at anke Københavns Byrets dom fra april 2015.

Byretten frifandt Socialministeriet som statens repræsentant, fordi Godhavnsdrengenes sag var forældet. Byretten tog ikke stilling til et eventuelt erstatningsansvar, og Godhavnsdrengene ankede for at opnå en såkaldt realitetsbehandling.

De stævnede i april 2014 Socialministeriet med krav om undskyldning og symbolsk erstatning på én krone. Dertil kom 10.000 kroner, som var forudsætning for at anlægge sagen.

Efterfølgende blev beløbsgrænsen for at anke uden tilladelse fordoblet til 20.000 kroner.

- Hvordan kunne vi gætte det. Afgørelsen strider mod princippet om ikke at lovgive tilbagevirkende til ugunst for borgerne, siger advokat Bjørn Elmquist, som repræsenterer Godhavnsdrengene.

Poul Erik Rasmussen repræsenterer 170 medlemmer af Foreningen Godhavnsdrengene. Mange af dem har lidt skibbrud i livet på grund af den fysiske og psykiske vold på børnehjemmet i Nordsjælland.

- Vi kan ikke klare et system, som laver loven om til sin egen fordel med tilbagevirkende kraft, siger Poul Erik Rasmussen.

Foreningen har tidligere sagt, at den vil prøve at få sagen for Højesteret, men det bliver nu næppe nødvendigt. Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, har tidligere bebudet, at partiet ville fremlægge beslutningsforslaget.

- Hun har lovet et beslutningsforslag. Hvis vi får en undskyldning, er der ingen grund til at fortsætte retssagen, siger Poul Erik Rasmussen.

Og nu bliver beslutningsforslaget altså fremlagt.

- Så håber jeg, at vi kan overbevise vores kolleger i Folketinget om, at en undskyldning er på sin plads, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Ritzau.

- Det er afgørende vigtigt, at staten indrømmer det, når den begår fejl. Og det er en stor del af det at læge sårene, at man får en undskyldning, fortsætter hun.

/ritzau/

Emneord: Godhavn, Godhavndrengene, Pernille Rosenkrantz-Theil, Børneinstitutioner, Opholdssteder
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.06.18 Social
  Risikobaseret tilsyn er til for at sikre borgeren

  Og samspillet mellem social- og sundhedsfaglighed har været en vanskelig tranformation. I 2017 gennemførte Styrelsen for Patientsikkerhed de første risikobaserede tilsyn på landets offentlige og private bo- og opholdssteder.

 • 30.10.14 Politik
  Aftale for satspuljen 2015

  Satspuljepartierne har indgået aftale om fordelingen af satspuljen for 2014 på socialområdet. Aftalen omfatter blandt andet 351,7 mio. kr. til at styrke indsatsen for udsatte børn og unge. Derudover har satspuljepartierne afsat 113,2 mio. kr. til svage ældre og demens.

 • 10.07.14 Bæredygtighed
  Kompliceret kommunikation kræver kontaktperson

  Skattekort, trækprocent, SU og koordineret uddannelsestilmelding. Der er mange begreber at forholde sig til, når man er ung og ankommer alene til Danmark fra et andet land.

 • 08.10.13 Velfærd
  Udbud en trussel for de udsatte borgere og den frie konkurrence

  Både på lovgivningsniveau og ude i kommunerne er der bevægelser mod en øget brug af udbud. Det bekymrer LOS, fordi udbud ikke er til gavn for hverken de udsatte borgere eller den frie konkurrence. LOS mener et frit og fair marked, hvor brugerens behov er i centrum, og der er lige konkurrence mellem offentlige og private tilbud, kan sikres på en langt bedre måde.

 • 22.08.13 Velfærd
  Magtanvendelsesudvalget på børne- og ungeområdet skydes i gang

  Magtanvendelsesudvalget på børne- og ungeområdet har netop holdt sit første møde. Udvalget skal afklare reglerne for anvendelse af magt mod anbragte børn og unge både på døgninstitutioner, opholdssteder og i plejefamilier. Udvalget skal give social- børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen anbefalinger til ny lovgivning og konkrete forslag til løsninger på de udfordringer, der er i hverdagen.