Har Ankestyrelsen set kommunens svigt og nu truffet en fagligt begrundet afgørelse, der støtter at man giver børnene det bedste vi kan gøre for udsatte børn i Danmark: Institutionalisere dem hos professionelle behandlere?

Lars og Laura kommer ikke hjem

Så faldt afgørelsen: Lars og Laura, som sidste år blev fjernet fra deres plejefamilie og placeret på hver deres døgnsinstitution, kommer ikke tilbage til plejefamilien. Kommunen vandt til sidst, og dermed rejser sagen en række nye spørgsmål

Så kom afgørelsen fra Ankestyrelsen i Lars og Laura-sagen: Lars og Laura, der begge stort set siden fødslen har boet hos plejeforældrene Elin og Steffen, er nu definitivt ude af børnenes dagligliv. Børnenes hjem er fortsat de døgninstitutioner, der blev flyttet til, da kommunen greb ind 1. december sidste år og fjernede Lars og Laura fra plejefamilien.

Lars og Laura sagen

Et søskendepar blev tvangsanbragt under kaotiske forhold. Læs historierne i Lars og Laura sagen her.

Denne afgørende ændring i børnenes liv sker mod de biologiske forældres ønske og så vidt jeg ved også mod børnenes eget ønske. Men med Ankestyrelsens afgørelse er alle klagemuligheder reelt udtømt. På trods af, at Ankestyrelsen een gang har bedt kommunen bringe børnene hjem til plejefamilien, og på trods af, at kommunen åbenlyst har udfordret Ankestyrelsens myndighed, ender styrelsen med at efterkomme kommunen.

Det er bare rigtig svært at fatte for mig.

Jeg ved, at jeg sidste år mødte to skønne børn, der trivedes. Ikke uden problemer, men de trivedes.

Jeg så også en plejemor, der tog sig af dem og som elskede dem.

Jeg ved også at der var mennesker i lokalsamfundet, der gik fakkeltog i Odense for at de kunne komme hjem til de plejeforældre, der har givet dem så megen omsorg gennem opvæksten.

Kan en kommune bare sende en sag som denne til genbehandling i Ankestyrelsen indtil man får det som man vil have det? Er det sådan det er?

Jeg har fået mail fra Elin, der er knust:

”Vi sidder i dyb sorg. De to børn som har været omdrejningspunkt for alt, hvad vi har gjort gennem 10 og 14 år er definitivt revet væk fra os. Sådan føler vi det. Men vi elsker dem begge som var de vores egne. Vi er derfor gået langt. Nogle vil måske sige at vi gik for langt?”

Odense kommune har indrømmet at sagsbehandlingen ikke har været god. De har offentligt beklaget forløbet. Der er også rigeligt at beklage! Ikke bare i forhold til den sidste tid, hvor lovgivningens grænser er blevet udfordret til det yderste. Men også i en sag, hvor to børn bliver taget som gidsler i en kamp mellem myndigheder. Og ikke mindst i forhold til plejefamilien, som for mange år siden opgav daværende beskæftigelse for at blive plejefamilie for først Lars og siden Laura: To børn, der i kraft af deres start på livet havde ganske særlige udfordringer.

Derfor havde plejeforældrene gennem flere år søgt en kommunens hjælp til at løse de udfodringer, der naturligt ændrede sig efterhånden som børnene blev større. Men samarbejdet med kommunen var vanskeligt. Kommunen har tydeligvis også fundet samarbejdet vanskeligt. Hvorfor skulle den ellers diskvalificere en plejefamilie så brutalt, når der iøvrigt ingen dokumentation findes for mistrivsel i familien, der kunne retfærdiggøre fremfærden? 

På den måde ligner Lars og Lauras historie måske mange andre udsatte børns historier: Kommunens døre er lukkede indtil tålmodigheden hos den ene eller anden er opbrugt. Det synes åbenlyst at Odense kommune ikke har anerkendt behovet for hjælp godt nok mens Lars og Laura var hos Elin og Steffen.

Kunne man have forebygget at det kom hertil? Det kan man jo aldrig vide, men hvorfor ikke?

Faktum er at at man har ladet stå til og når man handler gør man det på en måde, der åbenlyst er et svigt. I snart et år har de boet på hver deres institution, på trods af, at de har boet sammen som søskende hele deres liv. I det år har de skiftevis fået at vide, at de kunne komme hjem og ikke kunne komme hjem. Hvad har det seneste år gjort ved dem?

Jeg håber, at Ankestyrelsen har set svigtet og nu truffet en fagligt begrundet afgørelse, der støtter at man giver børnene det bedste vi kan gøre for udsatte børn i Danmark: Institutionalisere dem hos professionelle behandlere.

Men, hvis der ikke er nogen, der lærer noget af denne sag, så er afgørelsen da slet ikke til at holde ud.

Jeg håber, at Lars og Laura vil få lov at bevare tilknytningen til det par som tydeligvis har elsket dem betingelsesløst det meste af deres liv, og som er gået længere end de fleste plejeforældre er klar til. for at give dem det bedste de har.

Elin slutter sin mail med følgende ord:

”Lars og Laura vil altid være dybt dybt i vores hjerter. Vi ved at vi kunne dem. Men ærlig talt: Det har været en kamp mod en forvaltning, der har været modvillig hele vejen igennem, og i den kamp slap vores ressourcer op.”

Elin og Steffen har brugt ressourcer, men sagen koster også et kontant sekscifret beløb for børnenes ophold på døgninstitutioner, advokater for børnene og forældrene, masser af sagsbehandling hos Ankestyrelsens højt lønnede jurister og et kommunalt sagsforløb, der ikke alene involverede en afdeling, men også flere politikere, som jeg tænker undervejs må have haft svært ved at leve med tavshedspligten.

Emneord: Lars og Laura sagen, Odense Kommune, Anbringelser, Ankestyrelsen
Anders Dinsen på DenOffentlige.dk Mange af mine bedste venner er mennesker på kanten: Handicappede, udsatte og sårbare, der har brug for velfærdssamfundets hjælp og støtte for at tage det afgørende medansvar for samfundet, sin...
Aktivitet: Artikler: 44 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 06.11.14 Crispin Lake
  Lars og Laura

  Hej Anders, hvor er det sørgeligt læsning. Jeg kan heller ikke forstå, hvorfor nogle af de større medier ikke har taget sagen op og kulegravet den. Har du kontaktet Politiken og Information direkte? Hvis ikke synes jeg du skiulle gøre det.

 • 06.11.14 Anders Dinsen
  Kære Mari-Louise

  Tusind tak for din kommentar, Mari-Louise. Jeg er rigtig glad for at du giver dig tilkende. Jeg er dybt berørt af alt dette og kan ikke lade være med at tænke på de to glade børn jeg har mødt. Jeg synes det vil være rigtig dejligt, hvis nogen vil grave sagen igennem. Jeg har ikke kræfterne til det. Jeg er blot frivillig blogger og engageret i udsatte børns vilkår. Jeg har lyst til at droppe alle pligter i livet og grave denne sag igennem, men hvis der er en journalist derude med interesse for området, så er der stof til en hel karriere her. Og man ville endda støtte en vigtig sag.

  Jeg slutter ikke her med at følge Lars og Laura, og især ikke med at snakke med og støtte Jim, der er deres stærkeste advokat. Jeg vil også meget gerne viderebringe din oplevelse af sagen. Du er en af deres nærmeste, og du kan måske også finde et børnefaligt perspektiv på sagen?

  Lad os i øvrigt huske at diskutere sagen fornuftigt. Lars og Laura læser jo måske med og denne historie og det vi skriver vil i alle tilfælde, når de bliver voksne, være en del af fortællingen om deres opvækst. Blot som kærlig påmindelse.

  Kærligst
  Anders

 • 06.11.14 Mari-Louise
  Lars og laura

  Jeg er kusine til lars og Laura. Og er så forarget der ikke er ord. Den her sag lugter. Jim, deres far har sendt afgørelsen til mig. Jeg læser selv til socialrådgiver så kan læse akterne. Og bryder mig på ingen måder om det der kan læses. Mellem linierne.
  Ankestyrelsen har "verificeret" de to "fagpersoner" der har udredt børnene. Dette ved TOTALT at undlade at tage de UNDERRETNINGER som kommer fra Lars skole med. Underretninger der går STIK mod psykologen og psykiaterens konklusion. To "uvildige" som tilfældigvis har kontor op og ned af hinanden???!
  Elin, Plejemor har på fars vegne klaget over psykologen. Odense NÆGTEDE skolen at komme med indsigelser. To lærere vovede alligevel pelsen, hvorefter HELE skolens medarbejder stab blev kaldt til advarsel. Udtalte man sig i sagen blev man fyret.
  Nu har Ankestyrelsen så "verificeret" at de to herrers diagnoser er korrekte. Behøver jeg sige, at psykiateren faktisk skriver at Laura kan være i en plejefamilie?? Og at Lars HAR Adhd og derfor skal medicineres og mødes med Adhd pædagogik? Netop dette var Odenses største anklage mod plejefamilien. De gjorde som tidligere udredninger sagde de skulle. Odense gad bare ikke plejefamilien fordi de satte krav til Odense.

  Vi familiemedlemmer står tilbage med en grim smag i munden. Hvordan kan ØVERSTE klageinstans sige god for sådanne udredninger når de UNDLADER at medtage massivt bekymrende underretninger om trusler på mord, hvis ikke Lars fik lov at komme hjem. Udtalelser der beskriver 2 børn i massivt mistrivsel!
  Skal til sidst sige at Jim til sidste statusmøde blev fortalt om en adfærd hos et af sine børn som aldrig før er set. DYBT bekymrende! Men. Det er ok der er udviklet bekymrende adfærd, når bare det er på et opholdsted som Odense har valgt?? Ligeledes skal siges, at pågældende opholdssted til Odense har bedt dem om at fjerne barnet fra den skole hvor det var velplaceret og tryg. Med begrundelse : vi oplever skolen holder med plejefamilien og derfor er det problematisk"
  Nu flytter barnet på fredag til nu skole for DYBT RETARDEREDE. Det er barnet IKKE. Men opholdstedet har et godt samarbejde med den skole. Er det rimeligt at barnets tarv kommer efter opholdsstedet "proffecionelle" samarbejde med en skole? En skole der kender barnet gennem 8 år!!!
  Den her lugter. Ankestyrelsen er banket på plads. De kan kalde det aldrig så meget andet. Det er intet andet. Lad retfærdigheden sejre. Er der ingen som vil kulegrave den her sag? I får gerne sagsakterne. Det ved jeg.
  Hilsen og på vegne af familien.

 • 06.11.14 Annette Christensen
  Lars og Laura

  Dette er vandvid i største grad , men så typisk at Ankestyrelsen ikke omdømmer afgørelsen , det er samme personer tildels der er i de to systemer og den ene hånd vasker den anden . Jeg er så flov , harm og hvad der ikke kan beskrives med ord , HVORDAN F..... Kan man behandle børn og mennesker sådan .
  Til Lars og Laura
  Bed om at få den bedste børne advokat og bed så om at komme hjem fordi i vil , i er jo ikke i fængsel så bryd op og kræv jeres ret , overfor systemet , mange tanker til jer alle i denne sag .

 • 06.11.14 Grete Kristiansen
  Lars og Laura.

  Børnene er fyldt 12 år. De har iflg. loven ret til deres egen advokat som kan repræsentere dem og varetage deres ønsker. Dette er blevet nægtet, og igen sers LOVBRUD i sagen.
  Hvordan Odense kommune kan begå så fatalt et overgreb på børnene og samtidig holde sig selv ud, for at vinde en kamp er en gåde. Fagligt er der intet de kan sætte på plejefamilien Elin og Steffen, og det ved de. Hvor er barnets tarv i den krig Odense har ført overfor børn, deres familie og plejefamilie ?

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også