Lav ledighed på Samsø: Nu bliver alle øens jordbær plukket af udlændinge

Der er ingen danskere blandt jordbærplukkerne på Samsø. Der er ingen til jobbet, siger 3F.

Der bliver plukket masser af jordbær netop nu på Samsø. Men der er ikke en eneste dansker blandt jordbærplukkerne med bagdelen i vejret.

Det skriver DR Østjylland.


Hos jordbæravler Morten Alexandersen kommer plukkerne ofte langvejs fra. Fra Bulgarien, Rumænien, Tyrkiet, Grækenland, Spanien og Frankrig.

- Og de fleste kommer igen år efter år, siger han til DR Østjylland.

Morten Alexandersen understreger, at de tider er slut, hvor jordbærplukning var en hyggelig sommeraktivitet for skoleelever. I dag gælder det om at rubbe neglene.

- De dage, hvor vejret er surt, og det ikke er ret sjovt arbejde, så skal vi jo alligevel. Og det er udlændinge altså lidt bedre til end os danskere, siger jordbæravleren.

Han har ikke for nylig spurgt, om jobcentret har danske medarbejdere.

- Vores erfaring er, at det er vi næsten sikre på, at de ikke har.

Og det giver fagforeningen 3F ham ret i. For når jordbærplukkerne på Samsø allesammen er udlændinge, så skyldes det blandt andet, at der stort set ikke er nogen ledige på Kattegatøen.

- Vi har så lav en ledighed hen over sommeren, at 3F simpelthen ikke formår at skaffe arbejdskraft til jordbærplukning, siger formanden for 3F Samsø, Kjeld Bønkel, til DR Østjylland.

Morten Alexandersens plukkere bor i en primitiv teltlejr, men det er der en forklaring på, siger han.

- De kommer jo for at tjene penge og tage dem med hjem. Så de lever så billigt som overhovedet muligt, og det er altså i telt. Så sørger vi selvfølgelig for køkken og vaskemaskine, og hvad der nu skal til, siger han.

Også de primitive forhold, de udenlandske plukkere bor under, møder forståelse fra fagforeningen.

- Det er et valg, de tager. De vil tjene så mange penge som muligt på kort tid og sende mest muligt til deres hjemland, siger Kjeld Bønkel.

Emneord: Jordbærplukkere, Udenlandsk arbejdskraft, Ledighed, Sæsonarbejde, 280617
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 28.06.17 Gitte Jensen
    Køge og Solrød Kommune

    her er der også jordbærplukkere fra Estlan, Letland og Litauen. Men jeg også at der er mange arbejdsløse, både nogen der ikke er nået så langt i forløbet, men også kontanthjælpsmodtagere. Gør 3F noget for at de kommer i arbejde? og gør regeringen???

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også