Ledelseskommissionen: Det kunne have været meget værre

Ledelseskommissionens arbejde vil blive præget af sund og praktisk orienteret fornuft, lyder vurderingen fra professor Kurt Klaudi Klausen. Han tolker kommissoriet som åbent og med mulighed for, at medlemmerne kan tænke frie og konstruktive tanker.

”Giv Ledelseskommissionen frie hænder, se bort fra fordomme og særinteresser og husk nu, at der findes rigtig meget viden om området. Mit håb er, at Ledelseskommissionen ikke leverer et forudsigeligt bestillingsarbejde, men én gang for alle kan få sat skik på, hvad offentlig ledelse drejer sig om og få aflivet forsimplede opfattelser, så man i stedet bidrager til en nuanceret forståelse af og debat om, hvordan vi udvikler det offentlige lederskab.”

Ledelseskommissionen

Se hele vores tema om Ledelseskommissionen her 

Debatten om ledelse og styring af den offentlige sektor blæser stadig med stormstyrke, og New Public Management er flere gange i løbet af 2016 erklæret død. Men hvad kan - om noget - afløse NPM, hvilken styringslogikker bør gælde, og hvordan kommer vi i mål med fremtidens velfærd?

For at fremme god offentlig ledelse har regeringen nedsat en Ledelseskommission, som DenOffentlige følger tæt. 

Sådan lød mit oplæg til Ledelseskommissionen i januar i år. Det var inden kommissionen blev nedsat. Nu kender vi både medlemmerne og kommissoriet. Og her kan man godt undre sig over, at det private erhvervsliv er så rigt repræsenteret, og at formanden også har sin primære erfaring herfra.

Læs Kurt Klaudi Klausens første opfordring til Ledelseskommissionen.

Men når det er sagt, er min vurdering af kommissoriet og udvalgets sammensætning grundlæggende positiv: Jeg finder, at der er tale om et relativt åbent kommissorium og en sammensætning af udvalget, som gør, at der bør kunne tænkes frit og konstruktivt.

Det er dermed ikke forudsigeligt, hvad kommissionen når frem til, og dermed heller ikke så nemt at klandre den for bestillingsarbejde. Det, jeg kender til udvalgets medlemmer, peger i retning af, at arbejdet vil blive præget af sund og praktisk orienteret fornuft. Så alt i alt kunne det have være meget værre, og vi bør derfor hilse kommissionen velkommen og ønske dem held og lykke med arbejdet.

Styring kan ligge i rammen
Skeptikere, blandt andet Mogens Hegnsvad, har her på DenOffentlige.dk fremhævet, at sammenhængen mellem styring og ledelse er ganske fraværende i kommissoriet. Det er helt rigtigt set og bemærket, ligesom det er tilfældet med tillid, der også glimrer ved sit fravær. Mit håb er, at styringsperspektivet kan ligge i ”rammen”, så kommissionen selv kan bestemme vægten og betydningen af det aspekt.

Det er så meget des vigtigere, at udvalget ikke leverer et rutinemæssigt bestillingsarbejde, fordi deres indstilling kommer til at indgå som en brik i et større reformarbejde, der uvægerligt vil være et produkt af en politisk proces, og naturligt nok farvet af, hvad den siddende regering har af ønsker til moderniseringen af den offentlige sektor.

Emneord: Ledelsesavisen, Ledelseskommission, Kurt Klaudi Klausen, 270317, 280317, Ledelsesavisen nr. 7
Tina Juul Kommunikation på DenOffentlige.dk Om Juul Kommunikation...
Aktivitet: Artikler: 31 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.05.19 Ledelse
  Kommunernes sygefravær stiger svagt

  Nye tal viser, at sygefraværet i kommunerne steg i 2018 efter flere års fald. Særlig sosu'er er mere syge, mens pædagoger ligger stabilt. Regioner har haft samme tal for sygefravær i årevis.

 • 16.03.19 Ledelse
  Klaus Majgaard: Bryd styring op i tre rum

  Vend styringen på hovedet, lyder det fra bl.a. Anders Bondo Christensen. Jamen, hvad nu hvis vi bryder den op og skaber tre rum, hvortil styringen skal tilpasses, foreslår Klaus Majgaard.

 • 24.10.18 Ledelse
  Giv plads til at træne de tværfaglige kompetencer

  Et succesfuldt tværfagligt samarbejde kræver koblingskompetencer – at ledere og medarbejdere på tværs af organisationen er i stand til at kommunikere, koordinere og kooperere. Men det kommer ikke af sig selv, siger professor. Hør mere på konference.

 • 31.07.18 Uddannelse
  Ledelsesekspert om fusion: Ny institution kommer til at stå stærkt

  Fusionen af Erhvervsakademiet Lillebælt og University College Lillebælt vil øge samarbejde på tværs og fokus på at omsætte viden til effekt er potentialer. Dermed får Region Syddanmark en stærkere aktør i ledelses- og organisationudvikling, mener Kuno Johansen.

 • 12.06.18 Ledelse
  Her er Ledelseskommissionens syv anbefalinger

  Lederne i den offentlige sektor står for ofte alene med opgaverne. Det er et af de budskaber, som regeringens ledelseskommission kommer med i rapporten ”Sæt borgerne først – ledelse i den offentlige sektor med fokus på udvikling af driften”. Rapporten indeholder syv overordnede anbefalinger, der skal sikre bedre ledelse i den offentlige sektor.