Ledige fandt selv job: Så ringede Jobcenteret til chefen med et godt tilbud

Tre arbejdsløse malere på Fyn fandt selv nyt arbejde. Så kontaktede jobcentret i Odense deres nye chef og tilbød løntilskud - altså et støttet job.

Det kommer næppe bag på ret mange, at jobcentrenes primære opgave handler om at hjælpe ledige i arbejde. Men i Odense rejser Malernes Fagforening nu tvivl om, hvorvidt kommunens jobcenter har forstået den opgave.

Det sker på baggrund af tre sager, hvor arbejdsløse malere af selv har fundet helt almindeligt arbejde – og efterfølgende har oplevet, at jobcentret har kontaktet den nye arbejdsgiver for at gøre opmærksom på, at den pågældende maler faktisk kunne ansættes i et job med løntilskud.

Anne-Mette Markussen, formand i Malernes Fagforenings afdeling i Fyn-JyllandSyd, kan til nød måske forstå, at enkelt sag behandles på denne måde. Men tre sager – måske flere – tegner et uheldigt mønster.

- Det virker som om, jobcentret forsøger at fastholde vores medlemmer i ledighed i stedet for at få dem i arbejde. Og det kan jo slet, slet ikke være meningen. Faktisk er det ret uhyrligt. Når man er ansat i job med løntilskud, står man jo stadig registreret som ledig og skal gå til møder og søge arbejde og optjener ikke timer til en eventuel periode på dagpenge, siger Anne-Mette Markussen til Avisen.dk.

Den første af de tre sager stammer fra september forrige år og drejer sig om en kvindelig maler, der efter en periode som arbejdsløs selv fandt arbejde. Men det blev – angiveligt på initiativ af jobcentret – ændret til ansættelse med løntilskud. Den sag har Malernes Fagforening klaget over, og den ligger nu til behandling i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

De to seneste tilfælde er dugfriske.

Læs om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.

Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

De seneste to tilfælde af den mærkelig praksis i Odense stammer fra i år. Det ene handler om en mandlig maler, som ville udnytte sin ledighed til at skifte branche. Det blev aftalt, at han skulle i virksomhedspraktik hos en vognmand fra 2.-29. maj i år, men allerede 11. maj havde han overbevist arbejdsgiveren om sine talenter og blev tilbudt fast ansættelse. Også her blev arbejdsgiveren kontaktet af jobcentrets virksomhedskonsulent – og nu er den pågældende ansat med løntilskud frem til 12. august.

Den andet tilfælde handler om en ung kvinde, som efter fire måneders ledighed havde held til selv at finde arbejde. Også her henvendte jobcentret sig til hendes nye arbejdsgiver, men her holdt man fast i aftalen om ordinær ansættelse.

Formanden for Malernes Fagforening Anne-Mette Markussen har nu bedt Odense Jobcenter forklare de tre forhold – og samtidig også bedt om en reaktion på en næsten identisk sag, hvor en mandlig maler blev tilbudt ansættelse med løntilskud i det firma, der netop havde fyret ham. Også her skete det på initiativ fra jobcentret, men den pågældende maler ville ikke ansættes som billig arbejdskraft og fandt selv ordinær beskæftigelse hos en anden mester.

LO Fyn er blevet orienteret om sagen og har på den baggrund bedt medlemsforbundenes a-kasser undersøge, om de har oplevet tilsvarende eksempler.

- Umiddelbart er det jo helt grotesk. Medmindre der er tale om en fejl, skal jobcentret straks ændre sin praksis, siger Helle Nielsen, der er formand for LO Fyn.

Direktør i Odense Kommunes Beskæftigelses- og Socialforvaltning kalder sagen for mærkelig:

- Umiddelbart lyder det jo mærkeligt. Og som det beskrives forstår jeg godt, de involverede er forundrede over det, de har oplevet, siger René Junker, der er direktør i Odense Kommunes Beskæftigelses- og Socialforvaltning, til anklagerne fra Malernes Fagforening.

René Junker blev allerede konfronteret med sagen forrige uge, da Anne-Mette Markussen, formand for Malernes Fagforening, henvendte sig til ham telefonisk og på mail. Det kom der ikke meget ud af. Men efter at Avisen.dk har talt med ham, og han endnu en gang har talt med Anne-Mette Markussen har han lovet, at han nu vil undersøge omstændighederne.

Hele historien hos Avisen.dk

Emneord: Socialkrisen, Socialkrise, Ledige, Jobcenter, Odense Kommune, LO, Løntilskud, 040618
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 04.06.18 Anne-Marie Krogsbøll
  Jeg er målløs...

  ... og meget, meget forarget.

  Man må spørge sig selv, om arbejdsløshedssystemet er til for at støtte arbejdsløse borgere, eller i virkeligheden er en støttefunktion for arbejdsgiverne?

  Er arbejdsløse i virkeligheden blevet slaver?

 • 04.06.18 Anja Mühlendorph
  Nøjjj, jeg var blevet tosset...

  Var jeg en af de 3 malere som havde fundet fast arbejde og jobcenteret derefter tillod sig at ringe til min nye chef og tilbyde løntilskud og derved fastholde mig i ledighed, så var jeg blevet edderspændt tosset! For dem handler det vel om statistikker for så står man som om DE har fundet jobbet til dig... plus du mister din dagpengeret i den periode.. nej det er simpelthen for groft og det skal da bestemt stoppes og jobcenteret skal have en seriøs straf for det nummer! Derudover skal lederen for jobcenteret fyres!

 • 03.06.18 Jens Erik Starup
  Offentlig sladder?

  Hvis sagen forholder sig, som her beskrevet, så må de offentlig ansatte da have overtrådt tavshedspligten.

 • 02.06.18 Ania Johansen
  Moralkodeks eller mangel på samme...

  Hold nu op Odense - hvornår stopper socialrådgiverne med at agere speciallæger, politi og starter med at anerkende og måske prøve at respektere de medmennesker de arbejder med - kommunens serviceniveau er helt fordrejet til chikane på borgerne, det er en trist forvaltningskultur der florerer. Tænk hvis borgerne blev anset og behandlet som ligeværdige - gad vide om det ikke ville medføre en anelse mere tilfredshed i "serviceniveauet" ?

 • 02.06.18 Morten Andersen
  Hmm... Den lugt ...

  Det lugter lidt af tiltag, eftersom nogen bryd den 'normale' rationelle rettergang i linie produktionen, hvor man måtte i nødinstrukserne for at opretholde sin bonus med rent flød.... Suk!

 • 02.06.18 K.K. Sørensen
  Jobcentres indblanding i fast ansættelse!

  Det er så vidt jeg har læst mig til - absolut ikke enestående tilfælde - vel nærmere praksis at forsøge at omgøre fast ansættelse til virksomhedspraktik eller job med løntilskud!
  Hvilket forekommer absurd attitude af et JOBcenter!?!?!?

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også