Leif Vestergaard fra Medicinrådet: Aktionærers interesser over patienternes

Sundhed

02/01/2019 09:09

Nick Allentoft

Medicinrådet får stadig flere henvendelser fra advokathuse og lægemiddelproducenter, der ønsker at påvirke rådets arbejde

Medicinrådet har oplevet et stigende pres fra medicinalselskaber, som forsøger at påvirke rådets arbejdsgange og beslutninger, siden det startede sit arbejde for to år siden. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Rådet er det offentlige institut til prioritering af ny medicin.

Det siger rådets formand, Steen Werner Hansen, der ser indsatsen som et strategisk angreb, som skal ryste tilliden til det endnu unge råd:

”Det er en helt ny udvikling, at firmaerne bruger kendte advokatfirmaer til at anfægte sagsgangen i en del sager. Den øgede opmærksomhed og aktivitet på hele det her område kan man jo se som et forsøg på at sætte spørgsmålstegn ved rådets troværdighed og underminere dets mulighed for prioritering.”

Patienternes repræsentant i Medicinrådet, Leif Vester­gaard, kalder flere selskabers fremfærd ”virkelig aggressiv”:

Hvad er DenOffentlige for et medie?

Læs om, hvad der sker på DenOffentlige, og få ideer til, hvordan du kan være med.

Vi samler artikler om og fra DenOffentlige lige her.

”Det er industrien, når den er værst. Det her er klart nogle, der varetager aktionærernes interesser over patienternes,” siger han.

Han er især oprørt over en konkret og omdiskuteret sag, der handler om et nyt lægemiddel til behandling af sklerose. Medicinrådet tager i denne måned stilling til, om det vil anbefale lægemidlet til danske patienter.

Kristeligt Dagblad har fået indsigt i korrespondancer mellem rådet og medicinalselskaberne Roche og Biogen, der i august forsøgte at forhindre rådet i at undersøge effekten af et andet og billigere produkt til samme gruppe patienter.

Begge produkter produceres af Roche. Det nye med navnet ocrevus markedsføres til en pris på 57.500 kroner for 300 milligram, mens det ældre produkt, rituximab, har en pris på cirka 10.000 kroner pr. 300 milligram, oplyser Leif Vestergaard.

Det billige produkt har imidlertid ikke en såkaldt indikation, det vil sige formel godkendelse, til behandling af sklerose.

Der findes dog studier og andre data, især fra Sverige, der tyder på, at produktet har samme effekt som det dyre produkt. Det var denne dokumentation, Medicinrådet ønskede at få gennem­gået af sit fagudvalg, men som Roche forsøgte at bremse:

”Vi (vil) derfor anmode Medicinrådet om, at fagudvalget (...) ikke gennemgår evidensen for brug af rituximab,” skrev firmaet blandt andet i en mail.

Læs hele historien i Kristeligt Dagblad

 

Mest Læste

Annonce