LO vil have regeringen til at tøjle deleøkonomien

Digitale virksomheder som kørselstjenesten Uber skal ikke kunne arbejde skattefrit i Danmark. Og lønmodtagere og forbrugere i platformsøkonomien skal være lige så godt beskyttet som på resten af arbejdsmarkedet.

Sådan lyder to af hovedpunkterne i et udspil om regulering af platformsøkonomien, som er på vej fra LO. Udspillet kommer samtidig med, at regeringen arbejder på en strategi på området, og fagbevægelsen foreslår blandt andet at digitale platforme skal underlægges automatisk indberetningspligt overfor SKAT.
 
Det skriver Ugebrevet A4.

- Der skal styring til for, at platformsøkonomien kommer os alle sammen til gavn. Derfor har vi nogle konkrete ønsker til regeringen om både skatteforhold, og at man ikke skal kunne unddrage sig sit arbejdsgiveransvar, selvom man er en digital platform, siger næstformand i LO, Nanna Højlund.

LÆS OGSÅ: Tror du Uber er problemet?

LO-toppen er nervøse for, at tusindvis af danske lønmodtagere fremover bliver ansat i de nye platformsvirksomheder som en slags moderne daglejere uden ret til løn under sygdom og barsel, uden pensionsopsparinger og uden ret til ferie med løn.
 
- Fagbevægelsens opgave er at sikre, at de her gråzoner ryddes af vejen. For der er ingen grund til at lave et Wild West i Danmark, siger Nanna Højlund til Ugebrevet A4.
 
Vækst- og erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) skal mandag 13. juni mødes med fagbevægelsen for at diskutere LO’s ønsker. Både den danske regering og EU-kommissionen er positive overfor virksomhederne, der ofte omtales som ’deleøkonomiske’ virksomheder.
 
Ifølge professor Jan Damsgaard fra Copenhagen Business School er der er god grund til at regulere platformsøkonomien, som under alle omstændigheder vil revolutionere arbejdsmarkedet indenfor de kommende år. Og han ser udspillet fra LO som et forsøg på at gøre platformene til en del af modellen på det danske arbejdsmarked.
 
- Både LO-formand Lizette Risgaard og HK-formand Kim Simonsen ved jo godt, at de ikke kan sige nej tak til udviklingen, og derfor forsøger de at få det bedst mulige ud af det til gavn for deres medlemmer, siger han.
Emneord: Uber, Deleøkonomi, LO, Nanna Højlund, Indberetning, Skat, Reguleringsordning
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 24.10.16 Peter Holdgaard
  Ny lov

  Jeg må sige at jeg er fuldstændig enig med LO i denne sammenhæng. Vi bliver i højere og højere grad præget af deleøkonomien, firmaer kan ikke konkurrere da der er åbenlyse fordele for firmaer som Uber.com og Gomor. Kun ved hjælp af en ny lov, kan der komme styr på skatteforhold og dermed skabe de rette markedsvilkår for alle partner.
  Mvh
  Peter Holdgaard

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også