Løhde afviser aftalt spil i overenskomstforhandlinger

Innovationsministeren afviser over for Folketinget, at udfaldet af OK18-forhandlingerne er givet på forhånd.

Der ligger ikke en forudbestemt drejebog for de offentlige overenskomstforhandlinger, som ender med et regeringsindgreb.

Det slår innovationsminister Sophie Løhde (V) fast i en debat i Folketingssalen torsdag.

- Jeg har ikke drøftet noget lovindgreb med nogen partier i Folketinget.

- Jeg kan også blankt afvise, at vi skulle have en reform liggende i skuffen, som er afhængig af, at vi når et bestemt overenskomstresultat.

- Vi er gået til forhandlingerne med en ambition om at lande et ansvarligt resultat, siger Sophie Løhde.

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

Debatten var rejst af Enhedslisten, der har stillet et forslag til vedtagelse, hvor Folketingets partier på forhånd afviser at gribe ind til fordel for arbejdsgiverne i en eventuel konflikt på det offentlige område.

Skal man dømme efter stemningen i salen bliver det dog svært at få igennem.

Ordførere fra partier, der har et stort flertal bag sig, gav fra talerstolen udtryk for, at det vil være et udtryk for utidig indblanding i de igangværende forhandlinger.

Det er Enhedslistens Pelle Dragsted imidlertid lodret uenig i.

- Det, der skete i forbindelse med lærerkonflikten i 2013, sidder jo på skuldrene af de offentligt ansatte, når de går ind til forhandlinger i dag.

- Derfor kunne man netop styrke de frie forhandlinger, hvis man fraskrev sig muligheden for et regeringsindgreb, siger han.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Ministeren, der leder overenskomstforhandlingerne på arbejdsgiversiden, erkender da også, at der er stadig er sår fra lærerkonflikten, der endnu ikke er helet, og som påvirker de aktuelle forhandlinger.

Men hun afviser også at give yderligere indblik i, hvad der lige nu foregår i Forligsinstitutionen.

- Jeg har tavshedspligt i forhold til indholdet af de igangværende forhandlinger, hvilket markant begrænser, hvor meget jeg kan gå ind i konkrete forhandlingstemaer.

- Og jeg deler ikke mit forhandlingsmandat med Folketinget, da det vil svække den statslige arbejdsgivers position markant.

I 2013 kunne lærerne og KL ikke blive enige om vilkårene for en ny overenskomst. Det førte til strejker og senere lockout.

Efter 25 dages konflikt greb et bredt folketingsflertal - uden Enhedslisten og Liberal Alliance - ind. Der vedtog en lov, der lagde rammerne for lærernes arbejdstid.

Siden er det kommet frem, at daværende statsminister Helle Thorning- Schmidt i god tid spurgte Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, om han ville støtte et eventuelt regeringsindgreb.

Og SF's tidligere formand Annette Vilhelmsen, der var minister i regeringen dengang, har også i dag den opfattelse, at der var tale om en koordineret aktion.

/ritzau/

Emneord: OK18, Overenskomsforhandlinger, Moderniseringsstyrelsen, Sophie Løhde, Pelle Dragsted, 130418
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6601

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.04.18 Infrastruktur
  Assens bliver en hovedby på forkant

  Assens Kommune har netop fået tilsagn om, at Assens er med i Realdanias ”Hovedbyer på forkant”. Med godt 2 millioner til projektet ”Fremtidens Assens” skal der laves en udviklings- og helhedsplan for hele byen og skabes nyt liv i Assens’ bymidte gennem strategisk planlægning og nye tværgående samarbejder.

 • 12.03.18 Politik
  Regeringen: Privat lønudvikling er 8,6 procent

  Det er halve sandheder, når arbejdsgiverne påstår at deres ”tilbud” vil give lønstigninger til offentligt ansatte, der lægger sig op af de privates.

 • 08.03.18 Politik
  Lockout vil ramme almindelige danskere hårdt

  Lønmodtagerne ønsker en løsning for alle – ikke en lammende konflikt ! Med sine voldsomme lockout-varsler ved en kommende storkonflikt risikerer de offentlige arbejdsgivere at sætte hele den danske model på spil.

 • 05.03.18 Politik
  15.000 statsansatte er udtaget til konflikt

  De statslige fagforbund varslede fredag konflikt på op mod 150 statslige arbejdspladser. Det betyder at ca. 15.000 statsligt ansatte nedlægger arbejdet, hvis ikke det lykkes parterne at finde en løsning i Forligsinstitutionen

 • 02.03.18 Politik
  Vores mål er en aftale, men det ser svært ud!

  De statsansattes forhandlere arbejder stadig for en overenskomstaftale efter orienterende møde i Forligsinstitutionen i dag. Men det ser svært ud, siger topforhandler Flemming Vinther.