Løhde varsler lockout af 120.000 statsansatte

Som modsvar til fagbevægelsens konfliktvarsel varsler innovationsminister Sophie Løhde (V) en stor lockout. Kommuner og regioner overvejer også lockout.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) varsler en lockout af omkring 120.000 statsansatte som modsvar på konfliktvarsel. Lockouten kan starte den 10. april.

Det skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse samtidig med, at Sophie Løhde præsenterer lockouten på et pressemøde.

- Vi har kigget de faglige organisationers strejkevarsel igennem, og det er tydeligt, at der er spekuleret i at strejke der, hvor det gør mest ondt, siger Sophie Løhde.

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

Lockouten vil betyde, at de berørte ansatte ikke skal møde på arbejde og heller ikke får udbetalt løn.

Hos kommunernes forening, KL, ventes man onsdag eftermiddag at tage den formelle beslutning om et modsvare de ansattes strejkevarsel med lockout. 

Kommunernes topforhandler, Michael Ziegler, har på forhånd sagt, at man har en lockoutpolitik om at svare igen på strejkevarsler med lockout.

En eventuel lockout skal varsles en måned i forvejen. Det vil sige, at hvis varslet indgives onsdag, vil en lockout kunne træde i kraft 7. april.

Forligsmand Mette Christensen har dog mulighed for at udskyde en konflikt i to gange 14 dage, hvis hun ser en realistisk mulighed for, at parterne kan nå hinanden.

Parterne i konflikten er uenige på en række områder, hvor det ikke er lykkedes at forhandle et kompromis på plads.

Det gælder blandt andet lønnen. Arbejdstagerne er ikke tilfredse med de udspil, som arbejdsgiverne indtil videre har spillet ud med.

Men også spørgsmål om betalt spisepause og lærernes arbejdstidsaftale har stukket en kæp i hjulet på forhandlingerne på både det statslige, regionale og kommunale område.

Arbejdsgivere i regioner drøfter mulig lockout onsdag

I Danske Regioner, der blandt andet driver landets sygehuse, overvejer arbejdsgiverne samme mulighed.

Det siger regionernes topforhandler ved overenskomstforhandlingerne, Anders Kühnau. Overenskomstforhandlinger for alle de offentligt ansatte er brudt sammen. Parterne skal forsøge at nå en løsning i forligsinstitutionen.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

- Vi overvejer fortsat muligheden for lockout i forhold til det meget omfattende strejkevarsel, som vi har modtaget, hvor meget store del af vores sundhedsvæsen er omfattet. 

- I det lys skal vi selvfølgelig overveje, i hvilket omfang det giver mening at lockoute, siger Anders Kühnau.

Netop en mulig lockout er på dagsordenen i et møde hos Danske Regioner onsdag eftermiddag.

/ritzau/

Emneord: OK18, Offentlige overenskomster, Regionalt ansatte, Anders Kühnau, Regionerne, Sophie Løhde, KL, Michael Ziegler
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også