Løkke og S i åbent opgør: Nu er der to veje i dansk politik

Beskyldninger om forkerte regnestykker, vælgerbedrag og "ikke-planer" fyger mellem Løkke og Mette Frederiksen.

- Det lyder som om, at valgkampen er ved at blive skudt i gang.

Sådan lyder vurderingen fra S-formand, Mette Frederiksen, efter hun tirsdag havde leveret sin tale ved DI's topmøde i København.

Citatet illustrerer meget præcist den stemning, som præger forholdet mellem S og V, efter begge partier nu har fremlagt 2025-udspil.

Se flere historier om 2025-plan

Regeringen forsøger at samle flertal om en ny 2025-plan, der skal løse en række af udfordringerne i samfundsøkonomien. Se alle historierne og debatten her. 

Tidligere har de to mange gange fundet hinanden i afgørende økonomiske aftaler. Men inden 2025-forhandlingerne for alvor er gået i gang, synes endnu en bred aftale langt væk.

Tirsdag morgen offentliggjorde finansminister Claus Hjort Frederiksen en beregning, som viste et underskud på 6,5 milliarder kroner i S' 2025-plan. 

Bredsiden fra finansministeren blev på DI-topmødet fulgt op af en regulær kanonade fra statsministeren.

Mens S-formanden holdt sin tale til erhvervstoppen i Operaens mørke sal, stod Løkke i solskinet uden for Operaen og kaldte Socialdemokratiets 2025-udspil en "ikke plan" og vejen til et nyt "historisk vælgerbedrag".

Det sidste formentlig med henvisning til den meget udskældte S-SF-plan "Fair løsning", som på afgørende punkter blev skrottet, da Helle Thorning-Schmidt blev statsminister med opbakning fra De Radikale.

- Der er ikke råd til at lave den vækst i det offentlige forbrug, som Socialdemokratiet går og taler om, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

Spørgsmål: Du siger, at der ikke er råd, og at Socialdemokratiets plan ikke holder. Det er vel ikke et grundlag at indgå en aftale på?

- Vi laver ikke nogen aftaler, der ikke holder. Men det er ikke mit problem. Det er Socialdemokraternes problem. 

- Den plan, der er lagt frem, er en ikke-plan. Man foregøgler danskerne, at der ikke skal træffes flere såkaldt vanskelige beslutninger. Nu skal man bare leve af de penge, vi har.

- Men de penge rækker ikke til de ambitioner Socialdemokratiet har. Hvis man står fast på det, så er man i gang med at lægge fundamentet til endnu et historisk vælgerbedrag, siger Løkke.

Løkke brugte sin tale ved DI-topmødet til at fastslå, at der nu er to veje i dansk politik.

Den melding er Mette Frederiksen enig i. Men så ophører enigheden også. S-formanden afviser beregningerne fra Finansministeriet som fyldt med forkerte præmisser og siger om Løkkes melding:

- Det virker lidt hovski-snovski, når han ikke har et flertal for sin plan. 

- Det, der har bygget Danmark, er ikke store politiske uenigheder blå og rød blok imellem. Det er bredt politisk samarbejde især, når det kommer til nogle af de helt grundlæggende søjler i vores samfund. 

- Derfor opfordrer jeg til, at vi går i gang med at forhandle. Der kommer ikke nogen råbekonkurrence fra min side, siger Mette Frederiksen.

Hun afviser også Løkkes beskrivelse af, at S "læner sig tilbage" og bare bruger råderummet:

- Hvem er det, der læner sig tilbage? Når jeg siger, at der er allermest behov for en opkvalificeringsreform for at imødegå det behov for arbejdskraft, som de danske virksomheder har, så er det ikke at læne sig tilbage. 

- Den præmis om, at man er særlig modig, hvis man beder den nedslidte social- og sundhedsassistent om at arbejde mere, så man selv kan få en topskattelettelse, køber jeg simpelthen ikke.

Emneord: Ny regering, Lars Løkke Rasmussen, Venstre, Socialdemokraterne, Mette Frederiksen, Folketinget, Folketingsvalg, Claus Hjort Frederiksen, 2025-plan
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 20.03.20 Politik
  Lederne: Vigtig hjælpepakke til dansk erhvervsliv

  edernes Hovedorganisation roser den massive hjælpepakke til erhvervslivet, som alle partier i Folketinget er blevet enige om. Det er et meget stærkt signal om, at politikerne vil gøre meget for at hjælpe virksomhederne og lønmodtagerne så skånsomt som muligt gennem corona-krisen.

 • 09.03.20 Politik
  Ny rapport om vejen til 70-procentsmålet i 2030

  I en ny rapport præsenterer Klimarådet en række anbefalinger, der skal få Danmark i mål med 70 procent reduktion i 2030. Omstillingen kræver både hurtige implementeringer af de allerede kendte teknologier og en mere langsigtet, strategisk indsats.

 • 04.03.20 Kommunalt
  Ny udligningsordning: 40 borgmestre sender anbefalinger til Folketinget

  I et åbent brev til regeringen og Folketingets partier kommer 40 borgmestre, Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu med en række anbefalinger til en ny kommunal udligningsordning. Læs brevet og alle anbefalingerne herunder.

 • 03.03.20 Kommunalt
  Udligningsforhandlingerne: Fælles opfordring fra S-V-borgmestre

  Socialdemokratiet og Venstre må finde hinanden i udligningsforhandlingerne, opfordrer to borgmestre fra hhv. S og V i Furesø og Rudersdal. De to borgmestre har sendt et fælles brev til deres partiformænd med forslag til forbedringer. Udligningsordningen skal give kommuner incitament til at udvikle sig, og den skal sikre en mere ensartet service i kommunerne, mener borgmestrene.

 • 20.02.20 Velfærd
  Regeringen har lavet en Robin Hood-model med bind for øjnene

  Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost er stærkt forundret over, at den i forvejen økonomisk pressede kommune skal punge ud med yderligere 16 millioner kroner ifølge oplægget til den nye udligningsreform. Derfor har han nu kontaktet statsministeren og indenrigsministeren.