Løkke: Omprioriteringsbidrag kan gå til skattelettelser

Det såkaldte "omprioriteringsbidrag" i kommunerne kan "i princippet" gå til skattelettelser, siger Lars Løkke.

De penge, som regeringen hvert år vil lægge beslag på i kommunerne for efterfølgende at kunne dele dem ud igen til særlige formål - det såkaldte "omprioriteringsbidrag" - vil kunne gå til skattelettelser.

Det fastslog statsminister Lars Løkke Rasmussen tirsdag i Folketingets første spørgetime, hvor han var i direkte duel med de øvrige partiledere.

Finanslov 2016

Følg udviklingen i stammedansen om Finanslov 2016 lige her.

Vi sorterer noget af det rituelle cirkus fra, så du får mere af det væsentlige.

Regeringen har aftalt et omprioriteringsbidrag med kommunerne for næste år på en procent af kommunernes budget, svarende til 2,4 milliarder kroner. Til næste år får de så 1,9 milliarder kroner retur, men regeringen vil gentage den øvelse frem til 2019.

Og de penge, der måtte komme i statskassen via omprioriteringsbidraget, behøver ikke nødvendigvis at gå til velfærd, lød det fra statsministeren, der selv formulerer det således:

- Vi opererer med et omprioriteringsbidrag, og det betyder, at kommunerne skal frigøre hvad der svarer til en procent om året, siger han og fortsætter:

- Og så vil det være sådan i forhold til udgiftslofterne, at det, der frigøres der, det henføres jo under det statslige udgiftsloft, og så vil man som årene går tage stilling til, hvordan de penge skal sættes fri.

- Og det skaber mulighed for, at nogle af pengene kan omprioriteres til velfærd i kommunerne, i regionerne eller til forbrug i staten. Nogle af pengene kunne i princippet også omsættes til skattelettelser, lød det kringlet - omend meget præcist - fra statsministeren.

Han afviser samtidig påstanden - som blandt andet har været fremført af Kommunernes Landsforening (KL) - at omprioriteringsbidraget medfører besparelser på i alt syv milliarder kroner frem mod 2019.

- Man ikke sige med sikkerhed, hvad det er for et offentligt forbrug, der er til rådighed for kommunerne i 2019, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

Emneord: Omprioriteringsbidrag, Lars Løkke Rasmussen, Skattelettelser, Finanslov 2016
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 06.11.15 Allan Madsen
  Intet nyt der.

  De rige bliver riger og de fattige tja forsæt selv den sætning.

 • 04.11.15 Rune Bai Nielsen
  Samme mål samme midler ny indpakning

  Omprioriteringsbidraget er som det plejer med Lars Løkke et angreb på den universelle velfærdsmodel, med henblik på at øge uligheden og nedlægge de offentlige institutioner der leverer de borgernære kerneydelser. Målet er som det altid har været en minimalstat og et forsikringssamfund.

 • 03.11.15 Lene Fruelund
  Omprioriteringsbidrag

  Det kan være lidt svært med den gode tone, når statsministeren udtaler at kommunerne skal levere 1% årligt i omprioriteringsbidrag, som den ganske lille regerings så kan bruge efter forgodtbefindende - f.eks. skattelettelser. Han må være gal! Han ved helt klart ikke, hvad det vil få af konsekvenser ude i kommunerne for den borgernære velfærd - eller også ved han det men er hamrende ligeglad. Det ville være dejligt, hvis han ville lytte lidt til sine partifæller, som besidder mange borgmesterposter. Ja, i det hele taget ville det være dejligt, om han ville lytte lidt til hvad andre udenfor Christiansborg siger, f.eks. også til spørgsmålet om voldsomme nedskæringerne på forskningsmidler og ungdomsuddannelserne.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også