Løkke: Smykkeforslag er det mest misforståede i historien

På et pressemøde kalder statsministeren lovforslaget om at konfiskere smykker fra flygtninge for misforstået.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mener, at forslaget om at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande, er "det mest misforståede lovforslag i danmarkshistorien".

- Regeringen introducerer nu nogle ændringsforslag for at sikre, at forslaget kommer i balance med intentionen, siger Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde tirsdag efter regeringens seminar.

Udlændinge-, integrations og boligminister Inger Støjberg (V) har tidligere justeret på forslaget for at imødekomme regeringens støttepartier og få skabt et flertal for lovforslaget.


Blandt andet ændrede Støjberg forslaget, så kontantbeløb eller værdien af medbragte genstande skal overstige 10.000 kroner, før det kan komme på tale at beslaglægge dem til dækning af udgifterne til ansøgernes ophold.

Tidligere havde forslaget en beløbsgrænse på 3000 kroner.

Statsministeren uddyber under pressemødet, at man i den offentlige debat kan få det indtryk, at når folk kommer til grænsen, så vil man fra dansk side vende bunden i vejret på dem og ryste den sidste mønt ud af lommen på dem.

- Forslaget handler helt grundlæggende om, at i et samfund som det danske, hvor vi har universelle rettigheder, der klarer man som udgangspunkt sig selv, hvis man kan, ellers får man hjælp, lyder det fra Løkke, der tilføjer:

- Hvis man henvender sig på kommunen for at få kontanthjælp, får man intet, hvis man har fri formue på over 10.000 kroner. Derfor ville det være forkert, hvis asylansøgere uanset deres frie formue ikke skulle betale noget selv.

- Så ville vi behandle en asylansøger bedre end en dansk kontanthjælpsmodtager.

Man fristes til yderliggående holdninger til flygtninge, men det løser ikke problemerne. Yderpositionerne i dansk politik er ikke svaret på flygtningekrisen, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på tirsdagens pressemøde.
 
 
Løkke: Flygtningepolitikken skal være balanceret
- Vi kan ikke bare lukke Danmark af og hygge os i smug, mens verden står i brand. Men vi kan altså heller ikke bare åbne vores døre, siger Lars Løkke Rasmussen. 

Svaret kommer efter statsministeren blev spurgt til, hvorfor en lind strøm af Venstre-medlemmer har forladt partiet i kølvandet på de indførte asylstramninger.  Først meldte folketingskandidaterne Kåre Traberg Smidt og Michael Jellesmark sig ud af partiet. Siden fulgte EU-parlamentarikeren Jens Rohde, der i stedet sluttede sig til De Radikale.  Senest er det tidligere folketingsmedlem Marion Pedersen, der har sagt farvel og tak, efter at være uenig i Venstres politik. 

Men spørger man statsministeren, så er regeringens aktuelle asylstramninger nødvendige. 
 
- Der skal findes en balance. Jeg mener, at regeringens politik præsenterer den balance, siger han. 
 
Lars Løkke Rasmussen forstår godt, at man kan fristes til "radikale synspunkter" set i lyset af de seksuelle overgreb, der blev begået af udlændinge i den tyske by Köln.
 
- Og så kan man opleve andre situationer, hvor det skærer i ens hjerte, at folk har mistet familiemedlemmer i krig - måske har været udsat for ulykker undervejs - hvor man tænker "lad os åbne vores døre. Lad os hjælpe", siger han. 
 
Men i praksis er det ikke enten eller, lyder det fra statsministeren, der lægger op til, at man tænker rationelt. 
 
- Hvis vi i et år eller to eller tre skal tage folk ind i det her omfang, skal vi nok få det løst, selv om det vil udfordre os. Men hvis det sætter sig permanent, så vil det forandre vores samfund. Derfor er vi nødt til at tage rimeligt greb om det. Men vi skal gøre det på en måde, der efterlever vores internationale forpligtelser og vores humanitære standarder.  Det mener jeg sådan set, at vi gør med den politik, vi fører, siger han. 
/ritzau/

/ritzau/

Emneord: Flygtninge, Lars Løkke Rasmussen, Statsministeriet, Inger Støjberg, Integrationsministeriet, Asylansøgere, Kontanthjælp, Formue
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 18.03.20 Politik
  Overblik: Nye tiltag mod spredning af covid-19 i Danmark

  Regeringen og myndighederne præsenterede tirsdag d.17. marts yderligere tiltag med henblik på at nedbringe antallet af sociale kontakter, sikre behørig afstand mellem danskerne og øge effekten af social afstand. Få overblikket her.

 • 28.05.18 Velfærd
  22.700 færre i kontanthjælpssystemet

  Antallet af kontanthjælpsmodtagere, modtagere af integrationsydelse samt uddannelseshjælp fortsætter faldet. Fra april 2016, hvor kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen trådte i kraft, og til februar 2018, blev der 22.700 fuldtidspersoner færre på kontanthjælp, når der tages højde for sæsonudsving.

 • 26.10.16 Velfærd
  Hvornår er uvidenhed blevet en kvalitet?

  Resultatbaseret styring eller tillidsbaseret ledelse? New Public Management eller New Public Governance? Er det enten-eller - eller både-og? Og hvor skal snittet i givet fald ligge?

 • 05.10.16 Velfærd
  Miljø- og Fødevareministeriet vil ansætte 20 flygtninge

  Flygtningene vil blive ansat i to år og få tilrettelagt et forløb, som tager udgangspunkt i sprogkundskaber og andre færdigheder. De vil få tilbudt bl.a. danskundervisning, og målet er, at de efter ansættelsen er egnet til det danske arbejdsmarked.

 • 30.08.16 Politik
  Her er regeringens 2025-plan

  Hent den 30 sider lange helhedsplan og den 244 sider lange 2025-plan her.