Løkke trak en kanon op af værktøjskassen: Du er imod os, hvis du ikke er med os

Med åbne lister, mere overvågning, flere hemmelige agenter, angreb på religionsfriheden og direkte angreb på ytringsfriheden har lovgiverne mistet retningssansen. Statsministerens grundlovstale blev en demonstration af den udvikling.

- Det er ikke snæversynet eller indskrænket at elske sit fædreland og at ville passe på det. For mig at se er det nærmest en borgerpligt.

Sådan lød det bl.a. fra statsminister Lars Løkke Rasmussen på Grundlovsdag. I sig selv en logisk opfordring på netop Grundlovsdag, men når det samtidig optræder med et frontalangreb på mennesker, der mener og tænker anderledes end statsministeren, har vi ulykken.

Ordstyrer eller inspirerende foredrag?

Nick Allentoft kan bookes som ordstyrer eller foredragsholder. Skriv til Nick.
Læs også hans bog Velfærdsillusionen. Findes som lydbog her, og som alm. bog her.  Hør uddrag og podcasts her.

- Jeg forstår ikke, hvis ens ringeagt over for regeringen er så stor, at den overstiger kærligheden til deres hjemland, sagde Lars Løkke Rasmussen nemlig også.

Statsministeren talte ikke om de unge, der under gadefesten Distortion i København, smadrede en bil i glædedans på taget. Ej heller talte han om den politimyndighed, der så på, mens det skete, og valgte at lade det ske for at ingen betjente eller borgere skulle komme yderligere til skade.

Han talte om de danske debattører, kunstnere, politikere og andre, der har talt dårligt om Danmark i udlandet det sidste år. De mennesker, der i frustration over udviklingen i Danmark, har skammet sig eller højlydt undret sig.

Fronterne er trukket skarpt op

Når en statsminister på denne måde griber til fædrelandsretorik, er der hentet et tungt redskab i debattens værktøjskasse. Landets leder fortæller os allesammen, at vi skal elske vort land og holde kritik for os selv, hvis vi ikke kan lide lovgiverne.

Det kan i sig selv være skræmmende, men læg hertil, at statsministerens tale blot var en af flere i grundlovs-weekenden. Den seneste tid er angreb på frihedsrettigheder kommet som perler på en snor.

“De rene hænders front,” dømte således Kulturminister Bertel Haarder de 63 debattører, der i en kronik i weekenden angreb regeringens angreb på ytringsfriheden.

Integrationsministeren stemte i med et angreb på de unge, som endnu ikke har lært, hvad danske værdier har rod i:

- Det er mit klare indtryk, at nogle af de unge indvandrere ikke har de samme holdninger til frihedsrettighederne som danskerne, og det er virkeligt bekymrende, sagde Inger Støjberg til Altinget.

Dansk Folkepartis forkynder for alt dansk, Martin Henriksen, slog også til.

- Den eneste grund til, at vi gør det, er på grund af en for stor tilstedeværelse af muslimer i Danmark, sagde han, mens hans - og landets - justitsminister, der ynder at kalde sig sherif, forsvarede et udspil omkring jagten på mulige terrorister og radikaliserede unge:

- Det er sindssygt vigtigt, at vi viser, at demokratiet faktisk har handlemuligheder, i en tid hvor islamismen udfordrer os, på samme måde som kommunismen og nazismen gjorde, siger han.

Demokratiets handlemuligheder skal altså hældes ind med tvang og magt, så mennesker, der er imod regeringen kan lære at være med regeringen.

“Hvis du ikke er med os, er du imod os,” synes at være den nye fortolkning af demokrati.

Det står knapt så tydeligt i hverdagen, men når man ser udviklingen over tid, og særligt den seneste tid, står det klart, at flere af demokratiets basale værdier - ytringsfrihed og retten til at organisere sig - kun gælder nogle. Så bliver det svært at forklare andre, at vores levemåde er bedre end deres.

Derfor har DenOffentlige oprettet denne særlige temaside om udviklingen.

 

Emneord: Ytringsfrihed, Chefredaktør Nick Allentoft, Tankekontrol, Demokrati
Den Offentlige på DenOffentlige.dk Du er DenOffentlige!...
Aktivitet: Artikler: 266 | Events: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 06.06.16 Jens Holm Møller
  Grundlovstalerne

  Heldigvis var det ikke alle grundlovstaler, der var som statsministeren og mange andre politikere.Jeg havde fornøjelsen at deltage i mødet på Vartorv, hvor Grundtvigs statue er i gården. Her var højskoleården, stadig frisk og vi fik en perlerække af taler som opfordrede os til at bruge vores ytringsfrihed og dyrke den demokratiske samtale. En del af mødet gik også med at Ebbe Rich stafetten skulle vidergives, det er en stafette der ikke gives for hvad man har gjort men for hvad man skal gøre. Den blev vidergivet til Özlem Cekic, i takketalen hørte jeg den mest fremragende begrundelse for hvorfor, samfundsudvikling må og skal bygge på demokratisk samtale, jeg nogensinde har hørt. Jeg er efter mødet fuld af fortrøstning i forhold til det danske folk og de nuværende politikere vil for de flestes vedkommende blive en parantes i historien.

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 08.02.19 Ledelse
  DenOffentlige fortsætter med nye ejere og samme chefredaktør

  Denoffentlige er blevet overtaget af Media Group Denmark, som ejer og driver en række andre netmedier. Samtidig er Nick Allentoft ansat som chefredaktør.

 • 23.01.18 Ledelse
  Nu kommer læserne tættere på forskerne

  Samfundslederskab bliver nyt tema på DenOffentlige, hvor et 32 år gammelt forskningstidsskrift nu relanceres og bliver en del af indholdet. Alle får dermed adgang til forskernes artikler. (opdateret sommer 2018 efter Preben Melander har trukket sig)

 • 04.05.17 Politik
  Nyt parti vil indføre app-demokrati

  Nyt parti vil flytte folketingsdebatter og forhandlinger om lovforslag ud til vælgerne med en app. Partiets medlemmer skal følge resultat af afstemninger i sin app.

 • 02.05.17 Politik
  Her er regeringens udkast til Ytringsfrihedskommissionen

  Regeringen vil sammen med et bredt flertal af Folketingets andre partier nedsætte en ytringsfrihedskommission, som skal vurdere ytringsfrihedens rammer og vilkår. Læs justitsministerens udkast til kommissorium her.

 • 01.12.16 Ledelse
  Netmedie udfordrer journalistisk grundprincip

  Netmediet DenOffentlige tilbyder virksomheder og organisationer at købe sig adgang til at blive redaktører for deres eget indhold. Det sker helt åbent, og læserne navigerer erfarent mellem traditionelt journalistisk indhold og artikler fra udgivere. Læsertallet vokser støt.