Lønmodtagere vil have mindstelønnen fastsat ved lov

Mange lønmodtagere ser lovbestemt minimumsløn som et effektivt middel mod social dumping, siger forsker.

Folketinget bør ifølge 51 procent af lønmodtagerne vedtage en lov, som fastsætter en minimumsløn for hele arbejdsmarkedet.

Det viser en ny undersøgelse, som Center for Arbejdsmarkedsforskning (Carma) ved Aalborg Universitet har foretaget for hovedorganisationerne LO og FTF, skriver Information.

Mens mere end halvdelen af de 2590 adspurgte er helt eller delvis enige i, at Folketinget ved lov bør vedtage en minimumsløn for hele arbejdsmarkedet, er det kun en fjerdedel af de adspurgte, der er uenige.

- Det er et udtryk for, at store dele af lønmodtagerne ser en lovfastsat mindsteløn som et godt instrument til at bekæmpe social dumping, siger Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet og en af eksperterne bag undersøgelsen, til Information.


- Lønmodtagerne kan se, at overenskomsterne ikke er nok til at dæmme op over for social dumping, og derfor er et i dansk sammenhæng utraditionelt instrument som lovbestemt mindsteløn noget, lønmodtagerne ser fordele i, fortsætter han.

En lovbestemt mindsteløn vil give fagbevægelsen en betydelig udfordring, mener Søren Kaj Andersen, centerleder og lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet.

- Hvis man alligevel får det, der ligger i overenskomsterne gennem lovgivning, vil man muligvis undre sig over, hvorfor man så skal være medlem af en fagforening. Med andre ord vil fagbevægelsen risikere, at det medlemstab, man allerede oplever nu, vil blive endnu værre, fordi incitamentet til at være medlem svinder, siger han til Information.

Emneord: Løndumping, Lønaftaler, Social dumping, Minimumsindkomster, Mindsteløn
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.08.17 Infrastruktur
  37 strakspåbud efter social dumping aktion på sjællandske villaveje

  "På aktionen så vi ofte eksempler på, at udenlandske virksomheder ikke var anmeldt i RUT, som de ellers har pligt til. I alt var der 19 RUT-overtrædelser på 39 gennemførte besøg," siger Brian Brink Larsen, der er tilsynschef for social dumping i Arbejdstilsynet.

 • 25.03.15 Politik
  Lovændring skal sikre bedre lønvilkår for gods- og buskørsel

  Regeringen fremsætter i dag et lovforslag, der skal stramme op på reglerne om, at chauffører på danske lastbiler skal aflønnes efter det danske overenskomstniveau, når der køres i Danmark. Forslaget er en udløber af regeringens aftale om social dumping med SF og EL. Samtidig udsendes et supplerende lovforslag i høring, der også skal sikre lønvilkårene på gods-, bus- og taxiområdet.

 • 25.02.15 Politik
  Øget indsats mod social dumping

  Rødovre Kommune har indgået samarbejdsaftale med LO Hovedstaden om indsatsen mod social dumping.

 • 09.10.14 Infrastruktur
  EU-alliance mod social dumping vokser

  Transportminister Magnus Heunicke har ved et ministerrådsmøde præsenteret syv konkrete forslag til klarere regler mod ulovlig cabotagekørsel. På rådsmødet diskuterede ministrene bl.a. muligheden for et åbent marked for civile droner i EU.