LO's vækstplan skal sparke gang i danske job

LO freder kommuners overforbrug og forlænger virksomheders fradrag i vækstplan, som skal anspore regeringen.

Virksomheder skal kunne fratrække investeringer i år og næste år. Kommunerne skal slippe for sanktioner, når de bruger mere end aftalt mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL).

Det er to forslag i LO's vækstplan, som skal skaffe 16.6000 ekstra job i år og 20.800 flere arbejdspladser i 2015. Vækstplanen er et idékatalog, før regeringen og partierne forhandler regeringens vækstplan, forklarer LO's cheføkonom Jan Kæraa Rasmussen.

- Mange af Produktivitetskommissionens forslag er udmærkede og gavner beskæftigelsen på længere sigt. Men hvis vi ønsker at få arbejdspladser hurtigt og få gang i væksten, så kræver det nogle initiativer her og nu, siger Jan Kæraa Rasmussen.

Regeringen har afvist at sænke skatter og afgifter, som virksomhederne kræver. Derimod satte Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, lavere energiafgifter højest på dagsordenen i tirsdagens spørgetime med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Jan Kæraa Rasmussen anslår, at LO's vækstplan koster "et par hundrede" millioner kroner med ændret adfærd fra forbrugere og virksomheder. Planen går i plus, hvis man beregner højere skat og færre dagpenge, når flere ansættes, mener cheføkonomen.

- Det koster dybest set ikke noget. Meget er midlertidigt og fremrykninger, siger Jan Kæraa Rasmussen.

Spørgsmål: - Indregner LO dynamiske effekter (forventede virkninger) i planen?

- Det synes jeg ikke decideret, at vi gør. Det koster måske nogle hundrede millioner samlet. Der ligger en styrkelse af skatteindtægterne, siger han.

LO vil også energirenovere offentlige bygninger, sænke NOx-afgiften på virksomheder, som får halveret tinglysningsafgiften, ansætte 900 flere i Skat og lade kommuner levere tilkøb af hjemmepleje ligesom private.

/ritzau/

 
Emneord: LO, Vækst, Vækstplan, Jan Kæraa Rasmussen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også