Den nordiske ambassade i Berlin.

Lukning af danske ambassader skader dansk eksport

750.000 danske arbejdspladser er afhængige af eksporten. Og eksporten er drivkraften i dansk økonomi. Derfor hænger det ifølge DI ikke sammen, når regeringen skærer ned på antallet af danske ambassader på nærmarkederne i Europa.

Regeringen lukker nu ambassaderne i Cypern, Luxembourg, Schweiz, Slovenien, Slovakiet, Milano (generalkonsulat) og Libyen. Til gengæld bliver tilstedeværelsen styrket på vækstmarkeder som Kina, det sydlige Afrika, Tyrkiet, Peru, samt vækstlommen Erbil i Irak. Desuden styrkes indsatsen i EU’s vigtigste beslutningscentre (Bruxelles, Berlin, Paris, London). Og endeligt afsættes flere ressourcer til det arktiske arbejde.  
 
Direkte skadelige
Men DI’s afsætningspolitiske chef Peter Thagesen advarer om, at ambassadelukningerne er direkte skadelige for dansk eksport, og at enhver lukning af en officiel dansk repræsentation vil få konsekvenser og hæmme danske virksomheders udviklingsmuligheder på det pågældende marked. 
 
- Der findes ikke nogen ambassader i dag, som er overflødige og heller ikke på nærmarkederne i Europa. Ambassaderne leverer en uvurderlig hjælp til, at danske virksomheder kan etablere sig i et givent land, siger Peter Thagesen. 
 
Samtidig vil der ske reduktioner eller stillingsnedlæggelser på en række andre ambassader rundt om i verden.
 
Eksport vigtigste vækstmotor
DI's afsætningspolitiske chef peger på, at Danmark er en lille åben handelsnation, der lever af eksport som den vigtigste vækstmotor for den danske økonomi. 750.000 arbejdspladser i Danmark afhænger direkte af eksporten.
 
Regeringen vil dog åbne nye ambassader i Colombia, Filippinerne og Myanmar/Burma, samt et handelskontor i Lagos i Nigeria. 
 
- Det er især spændende med Nigeria, hvor der vil være masser af erhvervsmuligheder fremover. Det passer godt ind i en strategi med større fokus på lande, hvor der er lagt op til stor fremtidig vækst, siger Peter Thagesen.
 
Reformen træder generelt i kraft den 1. august 2014, men der vil være enkelte undtagelser.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.