Den nordiske ambassade i Berlin.

Lukning af danske ambassader skader dansk eksport

750.000 danske arbejdspladser er afhængige af eksporten. Og eksporten er drivkraften i dansk økonomi. Derfor hænger det ifølge DI ikke sammen, når regeringen skærer ned på antallet af danske ambassader på nærmarkederne i Europa.

Regeringen lukker nu ambassaderne i Cypern, Luxembourg, Schweiz, Slovenien, Slovakiet, Milano (generalkonsulat) og Libyen. Til gengæld bliver tilstedeværelsen styrket på vækstmarkeder som Kina, det sydlige Afrika, Tyrkiet, Peru, samt vækstlommen Erbil i Irak. Desuden styrkes indsatsen i EU’s vigtigste beslutningscentre (Bruxelles, Berlin, Paris, London). Og endeligt afsættes flere ressourcer til det arktiske arbejde.  
 
Direkte skadelige
Men DI’s afsætningspolitiske chef Peter Thagesen advarer om, at ambassadelukningerne er direkte skadelige for dansk eksport, og at enhver lukning af en officiel dansk repræsentation vil få konsekvenser og hæmme danske virksomheders udviklingsmuligheder på det pågældende marked. 
 
- Der findes ikke nogen ambassader i dag, som er overflødige og heller ikke på nærmarkederne i Europa. Ambassaderne leverer en uvurderlig hjælp til, at danske virksomheder kan etablere sig i et givent land, siger Peter Thagesen. 
 
Samtidig vil der ske reduktioner eller stillingsnedlæggelser på en række andre ambassader rundt om i verden.
 
Eksport vigtigste vækstmotor
DI's afsætningspolitiske chef peger på, at Danmark er en lille åben handelsnation, der lever af eksport som den vigtigste vækstmotor for den danske økonomi. 750.000 arbejdspladser i Danmark afhænger direkte af eksporten.
 
Regeringen vil dog åbne nye ambassader i Colombia, Filippinerne og Myanmar/Burma, samt et handelskontor i Lagos i Nigeria. 
 
- Det er især spændende med Nigeria, hvor der vil være masser af erhvervsmuligheder fremover. Det passer godt ind i en strategi med større fokus på lande, hvor der er lagt op til stor fremtidig vækst, siger Peter Thagesen.
 
Reformen træder generelt i kraft den 1. august 2014, men der vil være enkelte undtagelser.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.