Måling: Danske patienter er blandt de mest tilfredse

Politik

19/12/2014 10:35

Suleman Haider

Det danske sundhedsvæsen scorer højt i måling. Et skulderklap i en tid med meget kritik, siger Lægeforeningen.

Sundhedsvæsnet er tilsyneladende bedre end sit rygte.

I hvert fald viser en international undersøgelse i 29 lande, at danskerne er blandt de mest tilfredse med den behandling, de får hos deres praktiserende læge og på sygehuset.

På spørgsmålet: "Hvor tilfreds eller utilfreds var du med den behandling, du modtog sidst, du var ved lægen?" svarer seks af 10 danskere, at de enten er fuldstændig eller meget tilfredse.

Svarene placerer Danmark på en andenplads kun overgået af Schweiz, viser undersøgelsen, som har deltagelse af 1400 danskere.

Næsten ligeså positive svar mønstrer sygehusene, hvor flere end halvdelen af patienterne placerer deres behandling i den gode ende af skalaen, og dermed ligger kun Schweiz og USA højere.

- Det er et resultat, som vi kan være glade for. Og det er også svært ikke at være lidt stolt på personalets vegne, siger Bent Hansen (S), formand Danske Regioner, der fredag offentliggør undersøgelsen.

I Lægeforeningen overrasker det positive resultat ikke formand Mads Koch Hansen. Læger og sygeplejersker har generelt en høj troværdighed, og patienterne har selv valgt deres praktiserende læge. 

- Men det er da glædeligt, at de fleste patienter synes, at tingene både hos de praktiserende læger og på sygehusene gøres på en tilfredsstillende måde. 

- Det vil mange læger se som et skulderklap i en tid, hvor der ellers bliver skudt på dem fra flere sider, siger Mads Koch Hansen.

Danske Patienter, der er paraplyorganisation for en række patientforeninger, er mere skeptisk. Direktør Morten Freil mener ikke, at den type undersøgelser siger noget om kvaliteten af sundhedsvæsnet.

- Det handler i høj grad om, hvilke forventninger patienterne har, når de kommer til lægen eller sygehusene, så i virkeligheden kan det her være et udtryk for, at danske patienter har meget lave forventninger, siger Morten Freil.

- I perioder med nedskæringer får sygehusene dårlig medieomtale, og så kan det være, at man som patient oplever, at det ikke var så slemt, som man troede, det var, siger han.

Undersøgelsen The International Social Survey Programme (ISSP) er offentliggjort i The New England Journal of Medicine.

Mest Læste

Annonce